Tine Berg-Hansen
Avholdt En lavkarbo hverdag
12 Februar, 2013 10:00 - 12 Februar, 2013 11:00
Ønsker du en smidigere hverdag? Tine hjelper deg med glede! Still dine spørsmål allerede idag.
12 Februar, 2013 10:39Hei, ble litt satt ut nettopp, har satt min datter på 26 på lavkarbo, hun holder på i sin 6 uke. Har funnet ut at hun verken tåler karbohydrater eller melkeprodukter for å gå ned i vekt.
Nå fikk hun akkurat bekreftet urinveisinfeksjon og ble satt på 14 dagers pencilinkur med beskjed om å drikke masse biola. Hvordan vil dette fungere på henne?
12 Februar, 2013 10:10Jeg har testet og fått vite at jeg reagerer på mandler (som jeg før spiste mye av) - hvilke andre nøtter bør jeg da også holde meg unna? Og hva med frø?
MJ
12 Februar, 2013 10:19Hei. Jeg har litt trøbbel med den enkle raske matpakka, når jeg skal over på lavkarbo. Baker knekkebrød, men må variere litt. Kan du si litt om "ta-med-mat".
9 Februar, 2013 15:40Jeg kom over en macadamiaolje i en innvandrerbutikk og lurte litt på bruksområdene? Hva kan du si om den oljen, generelt?
12 Februar, 2013 08:56Jeg lurer på om det er mulig å holde ketosen selv om man har/kommer seg etter omgangssjuke? Jeg måtte selv tilbake til "gamle synder" og bruke cola og saltstenger som våpen, og dermed var jeg så og si helt ute av ketose etter et par dager... Men jeg tenkte som så at det var bedre å bli kjapt frisk og så starte på ny. Hva tenker du? Med barn i huset blir man mye syk, så omgangssjuke i ny og ne er vel ikke til å unngå.
12 Februar, 2013 08:34Hei,

Jeg har stort sett hele livet hatt det slik at måtte jeg på do så måtte jeg fryktelig og det fort. Flere i familen har det slik. Det er snart 2 år siden jeg gikk over på lavkarbo, og i begynnelsen så gikk det rett og slett strålende. Jeg hadde det mye roligere og kunne "avlyse" dobesøk om det var nødvendig. Nå er jeg desverre tilbake til litt av det samme som før. Har ikke gjort noe spesielt, spiser greit antall karber. Har fått en ny hverdag i forhold til min psoriasis og -artritt. Smerter er borte og nesten helt fri for prikker. Jeg som har slitt med 60-90% dekning de siste 10 årene. Har bodd de siste 7 årene i varmere strøk, uten at det hjalp veldig. Når jeg endret kosten så gikk åpenbart betennelsesnivået i kroppen ned, huden ble mindre rød og leddsmerter er praktisk talt borte.

Siden jeg har spist Voltaren og tilsvarende i ca 10 år, pluss medisiner som metotrexate o.l. mot mine plager så lurer jeg på hvor mye slike ting tærer på tarmene? Hvor lang tid tar det før de eventuelt leges? Og er det noen typiske ting du vet som hjelper på å holde tarmene i godt hold, eventuelt hva jeg kan gjøre for å få dem tilbake i normal standard.

Jeg er veldig restriktiv til medisinering nå, men i starten av min karriere som revmatiker så foreskrev legene piller og jeg spiste dem fordi jeg ikke viste bedre. Nå tar jeg knapt en vanlig smertestillende.

Takk for all mulig hjelp!
10 Februar, 2013 18:24Hei! Hver ettermiddag blir jeg litt sugen på noe søtt. Er det egentlig helt greit da å spise noe lavkarbo-godteri med sukrin? Det slår ikke ut på vekta, og jeg får heller ikke sug etter mer søt - men kanksje burde man heller burde avvenne seg søtsmaken i hverdagen? Det er jo en viss grad av avhengighet over ønsket om å spise noen søt hver dag?
10 Februar, 2013 12:38Hei. Jeg er i gang med lavkarbo kosthold. Og det fungerer veldig bra. Det har gått ca en måned nå. Litt tilvenninger har vært nødvendig, men det har gått greit. Det jeg lurer på er hvordan det og spise litt godteri på lørdager påvirker vekten? Er det sånn at det tar mange dager før man kommer inn i riktig modus igjen?
9 Februar, 2013 22:02Hei!

Jeg har insulinresistens/glukoseintoleranse. Ønsker å leve sunnest mulig og er relativt flink. Jeg lurer på om lørdagsgodt er 'lov' når jeg har denne tilstanden? Klarer meg i grunnen fint, men i sosiale settinger kan det jo noen gang være kjekt å spise det som serveres. Hvis det ikke skjer ofte, vil sukker en gang i blant kunne påvirke helsen negativt likevel? Vil jo naturligvis ikke utvikle diabetes 2, som jeg er i risikosonen for.
9 Februar, 2013 15:43Drøyt 1/2 år på lavkarbo og er strålende fornøyd. Men, siden det stadig er nettmøter med "hvordan opprettholde motivasjonen" eller "sprekk på sprekk" osv så skjønner jeg at jeg etterhvert må forberede meg på at jeg kan gå i enkelte snublefeller. "Jeg har prøvd lavkarbo, men...." er en setning eg støter på ofte, så hva pleier egentlig å være "men...." faktoren? (sånn rent bortsett fra at det iblant kan være litt upraktisk å ikke bare spise det som er rett foran nesa di, men at en må planlegge litt)
6 Februar, 2013 13:27Hei!

Jeg er under 30 år og har PCOS. Har f.o.m 2013 kuttet ut Metformin, brukt det i cirka 5 år. Jeg ønsker å se om kosthold og trening kan fungere like greit. Jeg er normalvektig og er klar over at Metformin har hjulpet meg veldig med stabil vekt og andre bivirkninger ved sykdommen. Nå ønsker jeg å gjøre meg uavhenging av medisin.
Dette er sikkert meget individuelt, men hvor lang tid kan det gå før jeg eventuelt merker negative/positive endringer etter at jeg har sluttet? Er ganske redd for vektøkning/økt behåring osv.


9 Februar, 2013 20:04Hei.
Jeg har holdt på med larkarbo siden september. Jeg har opplevd en ro i kroppen som jeg ikke har kjent før. Det er ganske fantastisk! Bryr meg ikke noe særlig om vekta selv om jeg har for mye, nettopp fordi jeg har hatt denne roen. Blodsukker i stabilt sideleie som noen har uttalt. MEN jeg har en mann og ei jente på 3 år. Til nå har bare jeg spist lavkarbo, mens de har en kombinasjon. Banalt nok så har jeg vært redd for hva jeg skal gjøre i forhold til min datter. Mannen ser det ikke ut til at det er bunn i. Han kunna ha spist en hest. Og her er jeg som går opp i vekt dersom jeg ser på feil mat. Motivasjonen begynner å svikte, føler meg litt berøvet og opplever i stressede perioder at det ikke funker å planlegge så godt... Og jeg lurer på hvordan vår hverdag skal være... Meg og lavkarbo mens de spiser alt? Det er virkelig vanskelig å endre kosthold når maten er forbundet med kos og hvis man ikke får spise "det man vil", ja da har man virkelig et dårlig liv. Jeg ser for meg at det er veldig individuelt hvor lang tid man bruker på å endre kosthold, men finnes det noen pekepinn og råd for det hele?
9 Februar, 2013 14:58Jeg klarer stort sett i hverdagen å holde meg til et kosthold på mellom 20-40 g karbohydrater og ca1400-1500 kacl. Hva slags innvirkning har det for dette kostholdet om jeg en til to ganger i uka spiser (i helgen) spiser mer vanlig kost som tilsvarer ca 90 -110 g karbohydrater og ca 2000 kacl? Vil legge til at jeg sakte men sikkert går ned i vekt nå. Helge utskeielsene er stort sett litt vin, frukt og mer brød (dog lavkarbo brød type Ingers) Ellers den samme maten. Har tidligere prøvd Grete Roede men føler da at jeg hele tiden er sulten og trives egentlig best m lavkarbo.
8 Februar, 2013 10:04Farris er nå blitt trukket frem som en "saltversting". Er ikke det som å "kutte av seg hodet fordi en har vondt i hodet"-løsning å drikke mindre Farris for å få i seg mindre salt? Eg har med stor suksess byttet ut brusdrikkingen med Farris Bris, og drikker ca 0,5 - 1 l pr dag.
(Etter overgangen til LC så har jeg merket at jeg har minsket saltingen av middagen uten at det har vert noe jeg har gjort bevist).,
6 Februar, 2013 12:26Jeg har nå holdt på med lavkarbo i ca 2 mnd, og det går bedre og bedre :) Jeg har til nå ikke fokusert så mye på hvor mye jeg spiser, for, for meg så går det mer på at dette blir en livstils endring. Og til nå har jeg heller ikke sett noe til vekt nedgang. Men nå har tiden kommet hvor jeg føler at jeg kan begynne å tenke mer på hva jeg spiser og hvor mye jeg spiser. Og ser at jeg spiser mye kjøtt, havner gjerne mellom 100-130 g proteiner, lite karbohydrater rundt 10 selv med ganske mye salat og grønt (syns jeg :) ), og selv om jeg prøver å spise mye fett så havner jeg ofte rundt 1600-1200 kalorier pr dag.
Så ser at jeg må fornadre litt på hva jeg spiser, altså mindre proteiner og mer fett. For sliter med å dytte inn enda mer grønt. Spiser litt nøtter og slikt, men har ikke lyst til å spise for mye av det heller, men bruker det ofte som mellom måltid.

Har du noen tips på hvordan jeg kan få i meg mer kalorier og mer fett?
6 Februar, 2013 12:12Hei

har du noen tips på hvordan jeg kan lære meg å se de sunne valgene? Jeg har fler enn en gang lagt merke til at jeg ikke har sett de sunne valgene, selv om det var før jeg gikk over til lavkarbo. Og har da tatt med meg mat som jeg har sett på som litt sunnere enn noe annet, gått og satt meg og ser personer med masse sunn mat, som er mye sunnere enn det jeg valgte. Jeg har blitt flinkere til å se de sunne valgene, men har du noen tips på hvordan jeg kan bli enda flinkere til å se valgene
6 Februar, 2013 11:02Rimi selger "Lavkarbobrød", med 6,7 g karbo pr 100 g. Vi har to cøliakikere på jobb, så jeg er blitt indoktrinert til å være skeptisk til gluten, iallefall i slike mengder, så derfor har eg heller spist knekkebrød istedenfor dette brødet. (igjen, gidder sjelden å bake selv ;),

Hva er dine tanker om det brødet vs f.eks Ryvita Sesam?
6 Februar, 2013 10:56Eg synes det er litt praktisk med knekkebrød og et tonn med pålegg på, men det "koster" jo litt i karboregnskapet. Har du tips til hvilke jeg skal bruke ?(gidd ikke lage selv ;)
Pr i dag spiser jeg Ryvita m/sesam. Hjemme spiser jeg gjerne et flatbrød istedenfor.
© Lavkarboklubben AS
Dietika ASDr.Hexebergs klinikk