Våre eksperter

Irene Korsmo
Akupunktør og homeopat
Jeg er utdannet akupunktør og homeopat ved Norsk Akademi for Naturmedisin i 1979. Dette var det første kullet med homeopater som fikk sin utdanning i Norge. Jeg tok utdanning som akupunktør ved Akupunkturhøyskolen 1996 og hospiterte noen uker ved People’s Hospital i Nan Jing, Kina i 1998. Min hovedoppgave ved akupunkturhøyskolen omhandlet et pilotstudie angående behandling av kjevelddsdysplasi(TMD). Ved siden av homeopati og akupunktur har jeg alltid vært opptatt av kosthold og ernæringsterapi og har deltatt i kongresser og videreutdanning innen Biologisk Medisin og ernæringsterapi i over 30 år. I 1979 startet jeg Sentrum Naturmedisinske Institutt i Oslo, og i 1995 flyttet klinikken til Bekkestua. Fra 2005 har jeg jobbet ved Clinic1, og driver utstrakt kurs- og undervisningsvirksomhet i hele Norge ved alternative utdannelsesinstitusjoner, for sykepleiere, jordmødre, terapeuter og for helsekostbransjen. Jeg har skrevet fast i magasinet Bedre Helse siden 2001 og er styremedlem i Norsk Forening for Helhetsterapi og deltar i Helsefaglig-gruppe i 1,6 millionerklubben Norge.
Mer info > Still spørsmål til Irene Korsmo >
Marit Rakstang
Lege
Lege Marit Rakstang driver Fjordklinikken som er en privat spesialistpraksis. Marit har lang erfaring både som allmennlege og som psykiater. I tillegg er hun utdannet akupunktør, og har utdanning og kompetanse innen ortomolekylær medisin og ernæringsrådgiving.
Mer info > Still spørsmål til Marit Rakstang >
Trude Østensen
Psykolog
Jeg heter Trude, er kone til lavkarbopappa Geir-Inge Marøy og mor til vår lavkarbobaby Daniella. I arbeidstiden er jeg psykolog og jobber innen akuttpsykiatri. Er ellers svært interessert i geriatri og kostholdsopplysning for småbarnsforeldre. Jeg ble interessert i kosthold etter et tilfeldig treff på nettet. Jeg lette etter oppskriften på et godt mage-tarmsystem, og kom over LCHF. Jeg prøvde dette ut og ble frisk. Som psykolog kan jeg se enkelte personlige- og sosiale problemstillinger som kan oppstå i lys av et lavkarbokosthold. Dette kan være graden av motivasjon for å gjennomføre et slikt kosthold, miljøets kraftige stemme som motpol mot menneskets mulighet for selvstendige valg, samt utfordringer i vedlikeholdsfasen av LCHF. Slike utfordringer mener jeg det er mulig å gjøre noe med.
Mer info > Still spørsmål til Trude Østensen >
Anne Marit Erstad
Barnepleier, sykepleier og jordmor
Jeg er utdannet barnepleier, sykepleier og jordmor. Jeg har jobbet i deltidsstilling som jordmor på Haukeland sjukehus på observasjonsposten for gravide i et år og på fødeavdelingen i 19 år. Jeg jobbet samtidig i deltidsstilling i Meland kommune med svangerskapsomsorg, barselomsorg og følgetjeneste så det ble til sammen 100 % stilling. Jeg har alltid vært aktiv med i politikk og organisasjonsarbeid.
Mer info > Still spørsmål til Anne Marit Erstad >
Geir-Inge Marøy
Turnuslege
Jeg har studert medisin ved Universitetet i Debrecen i Ungarn, og har nå turnustjeneste ved Ålesund Sykehus.Nå jeg praktiserer medisin så er jeg overakset over hvor stor andel av sykdommene som er såkalte livsstilssykdommer og psykiske plager som potensielt kunne vært forhindret eller forbedret ved blant annet en kostholdsomlegging. Jeg driver nettstedet www.Lavkarbopappa.com sammen med min kone som er psykolog, og vår datter spiser lavkarbo hun også, nettopp fordi vi ikke vil begynne å utsette henne for en så negativ belastning som feil kosthold kan ha på kroppen, allerede i en så ung alder. Jeg tror vi gir henne veldig gode vaner og de beste forutsetningene for en sunn og frisk barndom og oppvekst med en karbohydratredusert kost, som vi som foreldrene hennes kan gi. Jeg håper flere foreldre tør å ta steget og gi barna sine mat som er lavere i karbohydrater, når de ser hvor godt vår datter har det.
Mer info > Still spørsmål til Geir-Inge Marøy >
Jens Veiersted
Ernæringsterapeut Dip ION
Jens Veiersted er utdannet fra Institute for Optimum Nutrition i London 2000, og har i tillegg grunnfag i idrett fra Norges Idrettshøyskole. Veiersted var en av de første i landet som tok i bruk metabolsk typebestemmelse, en test som hjelper til med en individuell tilpasning av kostholdet. Han er hovedlærer i ernæring på Tunsberg Medisinske Skole. www.tunmed.no
Mer info > Still spørsmål til Jens Veiersted >
Jan-Øyvind Lorgen
Turnuslege
Jeg ble ferdigutdannet lege ved UiO i juni 2011. Hovedinteressene mine involverer forebygging av sykdommer, hvordan man eventuelt kan ”kurere” sykdommer og helsefrihet. Jeg mener legemidler kan være nyttige for å behandle symptomer forårsaket av sykdom. Samtidig mener jeg at man også bør gjennomføre tiltak som behandler årsaken til sykdommen, om dette er mulig. Oftest vil ikke legemidler gjøre noe med årsakene til at man utvikler sykdom. Det er årsaken til at syke mennesker ofte må bruke legemidler / medisiner resten av livet, og at man med alderen gjerne må bruke flere og flere legemidler
Mer info > Still spørsmål til Jan-Øyvind Lorgen >
Tor Strømsnes
Kostveileder, muskelterapeut og helse- frisklivscoach
Du finner meg til daglig som kostveileder, muskelterapeut og helse- frisklivscoach ved klinikk Verkstedet i Inkognitogt, Oslo og på Verkstedet Hadeland. Min store interesse for kosthold har økt gradvis gjennom årene etter hvert som jeg har sett effektene på klientene mine. Kroniske smertetilstander inkluderer som regel inflammasjon og autoimmunitet, der kostholdet trigger og vedlikeholder tilstanden. Dette er noe som må rettes opp før det er mulig å drive effektiv behandling av kroniske plager. Jeg vil dele mine erfaringer her, og svare på spørsmål etter beste evne. :-)
Mer info > Still spørsmål til Tor Strømsnes >
Anne Karin Gjørtz
Sykepleier, soneterapeut og akupunktør
Jeg er utdannet sykepleier, soneterapeut og akupunktør. Har drevet alternativ klinikk – Alternativ Medisin Røa - www.amedisin.no siden 1991 og har ernæring som spesialinteresse. Vi holder til i Griniveien 10 midt i Røa Sentrum. Kundene har alle mulige plager og utfordringer, som vi behandler på best mulig måte. Styremedlem i Kostreform for bedre helse siden 2008 og synes at ernæringsdebatten og de endringer som skjer idag er interessante.
Mer info > Still spørsmål til Anne Karin Gjørtz >
Inge Lindseth
Klinisk ernæringsfysiolog
Inge Lindseth er utdannet klinisk ernæringsfysiolog fra Universitetet i Oslo. Han var med på å starte opp 4M-klinikken i 2006. Hans spesialområder er diabetes, overvekt, ME og de som ønsker å få mer ut av trening og prestere maksimalt i idrett. Inge tar også i mot pasienter for de fleste andre tilstander der kosthold spiller en rolle, inkludert personer som ikke har fått spesifikke diagnoser når det gjelder deres helseproblemer. Inge er opptatt av at kostholds- og livsstilsveiledningen fører til at du som pasient får en livsstil som er gjennomførbar i lengden og gir varige resultater. Dette krever ikke bare en individuell tilpasning av kostholdsrådene du får, men også at selve vaneendringsprosessen ses i sammenheng med dine samlede utfordringer, det være seg av følelsesmessig, sosial, motivasjonsmessig og praktisk art. I motsetning til slitet og det negative forholdet mange ender med på tradisjonelle slankekurer og ekstremdietter, er Inges mål at du oppnår økt overskudd, økt matglede, ingen sultfølelse mellom måltidene og et ukomplisert forhold til mat. 4M-klinikken flyttet til Balderklinikken i januar 2010 ettersom 4M-klinikken deler en felles oppfatning med Balderklinikken om helhetlig tilnærming ved ulike sykdommer. Inge Lindseth tar i mot pasienter ved både 4M-klinikken og Balderklinikken. Inge holder også foredrag for studenter, bedrifter, helsepersonell og pasientforeninger. I 2010 kom boka "Lev godt med type 2 diabetes" ut, der Inge er medforfatter.
Mer info > Still spørsmål til Inge Lindseth >
Gunn-Karin Sakariassen
Ernæringsterapeut
Utdannelsen fra NAN er mest konsentrert om ernæring, vitaminer, mineraler og spormineraler, men omhandler også blomstermedien, urter og psykoterapi for å ivareta kunnskapen de psykologiske aspektene som kan være en stor utfordring for den som skal endre kost- og livsstilen sin. Ernæringsutdannelsen er basert på forskning og kunnskap fra Institute of Functional Medicine (IFM) i USA og det var Center for ernæring og terapi i Danmark som stod ansvarlig for undervisningen i dette. Gunn – Karin har skrevet kokeboken «Frisk med lavkarbo – 100 oppskrifter» sammen med dr. Sofie Hexeberg. Boken var den mest solgte kokeboken i 2011. Hun er en ettertraktet kurs- og foredragsholder. Gunn-Karin er også kjent for sine matkurs innen lavkarbo. Gunn – Karin liker å arbeide med alle slags mennesker, men siden hun selv har spist seg frisk fra en alvorlig tarmsykdom (ulcerøs colitt) liker hun godt å arbeide med inflammatoriske tarmsykdommer og kroniske sykdommer. En annen pasientgruppe som hun er veldig glad i å jobbe med er barn og ungdom. Det er ikke bare syke personer Gunn-Karin arbeider med, flere idrettsfolk er innom for å snakke om et optimalt kosthold og helt vanlige mennesker benytter seg også av hennes tjenester for å forsikre seg om at både de selv og familie spiser optimalt.
Mer info > Still spørsmål til Gunn-Karin Sakariassen >
Kristian Fagerland
Kiropraktor, mikrobiolog og diplomat i funksjonell nevrologi
Kristian er utdannet mikrobiolog og kiropraktor med fordypning i funksjonell nevrologi. Han var den første i Rogaland med eksamen i kiropraktisk nevrologi og har lang erfaring med behandling av barn med atferdsproblemer, slagrehabilitering og andre nevrologiske lidelser. Kristian har tidligere erfaring som naturfagslærer og landslagsutøver i friidrett. Han liker å jobbe med barn og unge, og føler at dette er en målgruppe som trenger ekstra fokus. Han holder for tiden på med en master i pediatri. Kristian er en erfaren foredragsholder og holder jevnlig kurs innen helse, idrett og nevrologi.
Mer info > Still spørsmål til Kristian Fagerland >
Anne Lene Johnsen
Anne Lene Johnsen er redaktør og fagjournalist i Helsemagasinet Vitenskap & fornuft (VOF) som fokuserer på ernæring og evolusjon. I tillegg driver hun hjernefabrikken.no hvor hun blant annet jobber med kostveiledning og holder kurs om temaer innen læring, hjernefunksjon, kosthold og mental helse. Fettsyretesting og valg av riktige tilskudd for å komme i næringsmessig best mulig balanse er et av hennes kjerneområder. Se også www.hjernefabrikken.no.
Mer info > Still spørsmål til Anne Lene Johnsen >
Birger Svihus. Gjesteekspert
Professor i ernæring. Universitetet for miljø- og biovitenskap
Jeg er professor i ernæring ved Universitetet for miljø- og biovitenskap, og har i hele min karriere vært spesielt opptatt av karbohydratenes rolle i ernæringen. Jeg har min bakgrunn i husdyrernæring, men har de siste 10 år inkludert Homo sapiens i mitt faglige interesseområde. Dette fordi jeg ser at det er behov for den forebyggende, kvantitative ernæringstilnærmingen som mitt fagmiljø representerer. Ikke minst gjelder dette hvordan kostholdet kan settes sammen for å unngå fedme, diabetes 2 og hjerte- og karsykdommer, der mengde, tilgjengelighet og fetende effekt av makronæringsstoffene fett og de fordøyelige karbohydratene stivelse og sukker er av avgjørende betydning. I tillegg har jeg arbeidet mye med fibers rolle i ernæringen, blant annet brukt som erstatning for stivelse i brød, der jeg har vært med å utvikle et lavkarbo og lavkalori lettbrød. Jeg har også skrevet to bøker om humanernæring, og jeg underviser i humanernæring i vårt bachelor- og masterstudium innen matvitenskap og ernæring.
Mer info > Still spørsmål til Birger Svihus. Gjesteekspert >
Anna Haug - Gjesteekspert
Professor ved Institutt for husdyr- og akvakulturvitenskap ved Universitetet for miljø- og biovitenskap, UMB, ÅS
Jeg er ernæringsfysiolog, og Dr Philos fra UiO, Institutt for forebyggende medisin. Jeg har hatt et ett-årig post doc opphold ved Department of Preventive Medicine, Harvard, Boston. Jeg har vært ansatt ved UMB i mer enn 20 år. Jeg har arbeidet med hvordan fôret vi gir til husdyra påvirker sammensetningen av husdyrproduktene, med spesiell fokus på omega-3 fettsyrer og selen.
Mer info > Still spørsmål til Anna Haug - Gjesteekspert >
Ane Stigar
Hovedfagskandidat/ Ma Sc EHM (Ernæring-Helse-Miljø) HiAk, Ernæringsterapeut CET (Center for ErnæringsTerapi)
Min interesse for matrelaterte overfølsomhetsreaksjoner starter allerede for 20 år sidan.Jeg fikk da en datter som slet voldsomt med matoverfølsomhet, hun hadde bl.a mye vondt i magen og var mye syk de første 2 årene. Det var lite hjelp å få fra lege da prøvene var negative på cøliaki og klassisk IgE mediert allergi. Jeg skjønte at her måtte jeg ta "skjeen i egen hånd" og etter tips om å teste ut matvarer en etter en skjønte jeg omsider hva det var hun ikke tålte. Min datter ( og familien forøvrig) fikk et nytt og bedre liv. Jeg ble veldig fasinert av hvor utrolig mye mat kan spille inn på helsen, og jeg bestemte meg for å lære mer og videre utdanne meg innen ernæring (HIAk). Min fasinasjon for temaet vedvarte og jeg skrev hovedfagsoppgaven min om matoverfølsomhet og kalte oppgaven for "matallergi- matintoleranse -en upløyd mark i og utenfor det etablerte helsevesen". Samtidig underviste jeg i ernæring, og tok en 3 årig-ernæringsterapeutisk utdannelse (CET dk.), noe som ga meg en bredde innen ernæringsfaget som jeg har hatt god nytte av senere. Matoverfølsomhetsreaksjoner har hele tiden vært et felt som har ligget mitt hjerte svært nær og jeg har uten tvil hatt mest av denne pasientgruppen de 10 årene jeg har jobbet klinisk med pasienter. Idag jobber jeg på labsupport for Bio Medisinsk Laboratorium og her er min oppgave å bl.a bistå rekvirenter som benytter BMLab sine mage/tarm analyser ( IgG medierte matallergier og avføringsanalyser)mm. Disse analysene benyttet jeg selv mye av i min praksis og jeg synes at de burde være en naturlig del av en matoverfølsomhetsutredning.Jeg mener analysene er meget nyttige redskaper når man skal skreddersy en eliminasjon-provokasjonsdiett. Cøliaki, Laktoseintoleranse og IgE medierte matallergi slår kun ut på ca 3 % i befolkningen .Hva med alle de andre (kanskje 20- 40% av befolkningen?) som sliter og mener selv at det er noe i maten som gjør de syke?
Mer info > Still spørsmål til Ane Stigar >
Lian Elisabeth Kirksæther
DNCF sertifisert Coach, Helsecoach og NLP Master
Jeg jobber som telefoncoach, veileder og motivator, og har flere års erfaring i å kurse personer blant annet rundt tema motivasjon, tankens kraft, bedre helse og høysensitivitet, som jeg har spesialisert meg på. I løpet av årene har skrevet mange artikler rundt disse temaene, og gitt ut en coaching CD. På grunn av matintoleranse har jeg levd på diett siden 1995, og vet at det kan være en utfordring å endre kosthold og livsstil. Som mange andre har jeg opplevd både mestringsfølelse og dårlige dager da jeg sprakk. Jeg lærte etter hvert å ta kontroll over tankene og kostholdet, og dietten har blitt en naturlig del av livet mitt. Tidligere var jeg aktiv innen idrett og har konkurrert på høyere nivå. Da lærte jeg hvor viktig det er å være motivert og jobbe bevisst for å nå målene. Av annen yrkeserfaring har jeg jobbet som lærer, salgsleder og leder. Jeg har også jobbet i samarbeid med NAV Arbeid, som coach, veileder og kursleder med hovedfokus blant annet på jobb, motivasjon og bedre helse. Jeg brenner for å hjelpe andre på veien til noe bedre. For mer info se www.harmoni.no
Mer info > Still spørsmål til Lian Elisabeth Kirksæther >
Line Bergstrøm
Personlig Trener og Diplomert Massør
Jeg jobber for tiden som Personlig Trener på SATS. Jeg er tidligere utdannet trafikkflyger. Er også utdannet Diplomert Massør og sal instruktør. Har mest Yoga og Pilatesfor tiden. Jeg har trent styrketrening siden jeg var 16 år. Jeg har en forkjærlighet for olympiske løft da dette krever en veldig stabilitet og styrke for å utføre. Har alltid vært opptatt av trening og helse og har vel tidligere vært en av de som har hatt fettskrekk. La om til et lavkarbokosthold for ca 6 år siden. Men det gikk vel opp for meg for ca 1,5 år siden at jeg fikk i meg for lite fett. Da merket jeg en markant endring i utholdenhet på trening og en jevnere og bedre energi. De som påstår at man må ha mye karbohydrater ifbm trening prater tull. Man må selvfølgelig gi kroppen den tid det tar å omstille seg et nytt kosthold. Jeg har aldri spist mye karbohydrater,men som sagt så fikk jeg for lite fett. Kroppen er jo ganske så unik at den klarer å kompensere ganske lenge for alt det merkelige vi putter inn. Men til slutt sier den ifra og gir seg tilkjenne som en matintoleranse,artrose,leddgikt,artritt m.m.Helt utrolig hvordan vi selv påfører oss dette via maten. Kroppen er et fantastisk "instrument" som egentlig skal kunne helbrede seg selv. Den jobben har den ingen sjanse til å klare hvis den ikke har de næringstoffer,vitaminer og mineraler den trenger. Vi kan heller ikke forvente å klare og få i oss dette via maten. MEN : Først et godt kosthold ,så tilskudd. Vi snakker ofte om den hormonelle responsen ifbm trening, hva med responsen av mat vi spiser. Hormoner er jo det som gjør oss til de vi er , sier seg selv at mat og hva vi putter inn er viktig. Jeg jobber helhetlig med mine kunder. Mitt mål er at de skal være friske på innsiden og utsiden. Kropp,sjel og sinn. På første møte er det en god samtale om livsstil og mål. De får utdelt en liste med blodprøver som de skal ta slik at jeg vet hvordan "innsiden ser ut". Mitt mål er at de fortsatt skal være iform om 30 år så jeg legger stor vekt på forebyggende trening og livsstil. Man skal ha overskudd og god energi til å nyte livet !! Jeg samarbeider med flere dyktige fagpersoner slik at mål og helse blir tatt hånd om. Har 2 VM gull og 1VM sølv på samvittigheten som 2 av mine kunder har stått for :) Ingenting slår den følelsen du får når du klarer noe andre sa til deg var umulig!!
Mer info > Still spørsmål til Line Bergstrøm >
Tone Bjørnson Aanderaa
Helsesøster og kostholdsveileder
Jeg fikk øynene opp for hvordan kosthold påvirker oss i 2009. Jeg og min mann har tre jenter og tiden som småbarnsforeldre var slitsom med mye humørsvingninger, lite overskudd og hyppig sykdom. Vi hadde også en datter som var så mye sint. Hun våknet nesten hver natt i sinne og hver morgen var en kamp. Dette pågikk i 3 år og vi var utslitt og en familie nede for telling, da jeg ble opptatt av om det kunne handle om maten vi spiste. Vi hadde et typisk "sunt norsk kosthold". Vi kuttet ut melk og melkeprodukter og ble etter 1-2 uker kvitt tette neser, slimete hoste og urinveisinfeksjoner. Da vi etter 1 år endelig klarte å kutte ut gluten på vår datter, fikk vi henne endelig tilbake. Sinne rant av henne og hun ble så mye roligere. Ingen tester vi hadde tatt viste noe utslag. Da bestemte jeg meg for å studere kosthold, og har nettopp nå avsluttet denne utdanningen. Jeg brenner for å hjelpe folk til bedre helse og er spesielt opptatt av hvordan vi kan hjelpe barna våre til en stabil blodsukker start på dette livet. I tillegg er det viktig at foreldrene lærer det samme, så småbarnsfasen blir en tid med overskudd og energi og ikke utmattelse! Jeg jobber i dag på www.klinikkfjeld.no og har egen nettside hvor jeg tilbyr oppfølging til gravide gjennom svangerskapet, frem mot fødsel og gjennom hele barseltiden. Les mer på www.toneaanderaa.no
Mer info > Still spørsmål til Tone Bjørnson Aanderaa >
Pål Jåbekk
Master i Idrettsvitenskap/idrettsterapeut
Utdannet ved Norges Idrettshøgskole hvor jeg spesialiserte meg på lavkarbo/høyfettkosthold styrketrening og slanking. Glad i å trene og over middels opptatt av kosthold. Jeg er generelt sett opptatt av å vite hvordan ting virker, spesielt kroppen vår og spesielt med tanke på mat, trening og helse. Helse er langt mer enn mat og trening og helse måles garantert ikke i kilo, men det er viktig at de av oss som har lyst til å ha god helse tar våre helsevalg ut ifra riktig kunnskap. Det er dessverre mye som er misforstått og mye som har blitt feil gjennom årene, så man må virkelig holde tungen rett i munnen når man navigerer gjennom jungelen av helseinformasjon. Alt tyder på at de fleste av oss burde være friske og raske mesteparten av tiden. Når vi moderne mennesker nå tydeligvis ikke er det, så betyr det at vi gjør noe feil. Spørsmålet er hva.
Mer info > Still spørsmål til Pål Jåbekk >
Lars Ranes, Gjesteekspert
Fagsjef i SOMA
Jeg utdannet meg som sivilingeniør ved høgskolen i Trondheim på 1980-tallet, men ble tidlig mer opptatt av menneskets ånd og legeme enn maskiner. Diplomoppgaven skrev jeg ved Institutt for organisasjon og arbeidslivsfag, om betydningen av meditasjon for arbeidsliv, organisasjon og ledelse. Utdannet meg senere til meditasjonslærer i Sveits, og fordypet meg 3 år i studier i vedisk vitenskap ved Maharishi Vediske Universitet i Holland. Har vært opptatt av kosthold, kosttilskudd og naturmedisin i alle år, og hatt gleden av å fordype meg i mye spennende litteratur på området. Etablerte i 1997 helsekostfirmaet Soma Nordic sammen med Kevin Bækkevold. Tok noe senere grunnfag i medisin ved Atlantis Medisinske Høgskole. Har nå gleden av å jobbe som fagsjef i Soma Nordic og favorittemaet er fettsyrer. Har lært mye av internasjonalt kjente eksperter på dette området, som dr. Udo Erasmus og Bruce Fife, og holdt en rekke foredrag om fett, ernæring og helse de siste 10 årene.
Mer info > Still spørsmål til Lars Ranes, Gjesteekspert >
Anders G. Kindberg - Gjesteekspert
Steinalderkosthold helbredet meg for Crohns sykdom.
Til daglig jobber jeg som lektor i matematikk og naturfag ved Torstad ungdomsskole i Asker. Jeg er gift og har et barn. Trener svømming 3-4 ganger i uken og løping 3 ganger i uken. Sommeren 2011 fikk jeg diagnosen Morbus Chron (også kalt Chron´s). Etter å ha gått på sterke medisiner i to måneder, ønsket jeg å prøve en annen vei for å bli frisk. Jeg hadde de senere årene økt en del i vekt og hadde også fått en del plager, mye luft i tarmen, sliten, slapp, mye halsbrann etc. Nå, ett år etter er jeg helbredet. Mange vil nok være uenig i bruken av ordet helbredet, men det er slik jeg føler meg. Ikke bare er jeg kvitt den kroniske tarmsykdommen, men jeg har i tillegg fått så mange andre positive helsegevinster. Jeg har fått livet tilbake. Grunnen til dette er en total omlegging av kostholdet. Nå ønsker jeg å hjelpe andre i samme situasjon. Jeg vet mye om hvilke utfordringer man møter på, og har masse erfaring jeg vil dele.
Mer info > Still spørsmål til Anders G. Kindberg - Gjesteekspert >
Asgeir Ruud - Gjesteekspert
Daglig leder - Funksjonell Mat
Jeg har alltid hatt interesse for mat og matlaging, og de siste 10 årene har jeg vært opptatt av hvordan man kan lage maten sunnere uten å kompromisse med smaken. Å finne en god erstatning for sukker er noe som har opptatt meg spesielt, og jeg har derfor satt meg grundig inn i det meste som finnes av både naturlige og kunstige søtstoffer. Under min 3-årige ernæringsutdannelse fikk jeg ideen til produktet Sukrin, og stiftet selskapet Funksjonell Mat AS sammen med med medstudent Kjell Grundvold i 2007. Vi har fokus på mat med naturlig helsefremmende egenskaper, og tilbyr innovative produkter som gjør det enkelt å spise sunnere i hverdagen. Jeg har vært hovedansvarlig for utvikling av nye produkter, og i dag har vi 9 egne produkter. I tillegg importerer vi produkter søtet med Tagatose, samt steviadråper med aroma. Alle produktene våre er godt egnet på et lavkarbokosthold.
Mer info > Still spørsmål til Asgeir Ruud - Gjesteekspert >
Birthe Storaker
Kostveileder, kokebokforfatter
Min bakrunn er utdanning som siviløkonom og jobb i IT-bransjen med kursvirksomhet og økonomi/administrasjon i mange år. Jeg har vært leder for foreningen Kostreform for bedre helse avdeling Oslo og Akershus, samt sittet i sentralstyret. Jeg er nå ansatt i Helsemagasinet Vitenskap & fornuft (VOF) som fokuserer på å spre kunnskap om ernæring og helse i et evolusjonært perspektiv. Jeg har lenge vært interessert i sammenheng mellom kost og kropp/helse, og interessen økte enda kraftigere når mann og eldste datter i familien fikk diagnosen Cøliaki i 2006. Dette gjorde at jeg måtte sette meg grundig inn i hva maten vi kjøper, lager og spiser innholder. Jeg ønsket å lese meg opp på ernæring og tok utdannelse som Kostveileder på Tunsberg Medisinske skole. Jeg har etterpå holdt matkurs i regi av Dr. Hexebergs klinikk og vært medforfatter av to kokebøker i Frisk med Lavkarbo-serien. Jeg skjønte fort at det vi fikk anbefalt av ernæringsfysiologen på sykehuset ikke var optimal kost selv om det var glutenfritt. De fleste glutenfrie «erstatningsproduktene» vi ble presentert inneholder veldig mye stivelse og lite næring. Jeg ønsket at maten skulle være mer næringsrik, men alikevel ha muligheten til å spise en brødskive eller rundstykke innimellom. Det fantes på den tiden lite å få tak i på det området, og lite veiledning i form av kokebøker. Jeg gikk derfor i gang med å «forske» litt på hva som kunne være gode ingredienser for å kunne lage en frokost og lunsj som hele familien kunne spise. Jeg la vekt på variasjon, for å unngå å gå i «brød-fella». Hjemme startet vi med frokost-meny som barna selv var med på å bestemme, og oppskriftene til boken «frokost og lunsj» begynte å ta form. Å endre kostholdet kan være krevende, men når man vet hva maten inneholder og er bevisst på å legge vekt på næringsinnhold er det absolutt verdt det. God metthetsfølelse og ingen «panikk-spising» pga lavt blodsukker skaper ro og utholdenhet i hverdagen. Vi brukte mye fete melkeprodukter, men jeg måtte selv gå bort fra dette etter en stund, da jeg fikk konstatert intoleranse for melkeprotein (kasein). Da var jeg midt i prosessen med kokebok nr to, «Kakefest», noe som bød på litt utfordringer i testfasen. Jeg har derfor erfaring fra prosessen fra å gå over fra et «normalt» sunt kosthold, til først glutenfritt så i tillegg lavkarbo og deretter også i tillegg melkefritt. Underveis har jeg eksprimentert mye med ulike ingredienser innenfor disse kategorier og håper jeg kan gi svar på spørsmål rundt dette.
Mer info > Still spørsmål til Birthe Storaker >
Sofie Hexeberg
lege, dr. med, kostholdsekspert
Jeg begynte å interessere meg for kosthold da jeg var i 16 årsalderen. I løpet av legestudiet ble jeg opptatt av kostens betydning for helsen. Etterhvert ble jeg vegetarianer fordi det virket fornuftig etter alt det jeg hadde lest om hvor farlig fett var og hvor sunt fiber var. Etter studiet fikk jeg tildelt midler til et forskningsprosjekt og tok en doktorgrad på effekter av fett, fiber og kolesterol i maten. Jeg har blant annet arbeidet ved ulike indremedisinske avdelinger i 3 år og som seniorrådgiver og overlege ved Statens legemiddelverk i 5 år. Jeg har imidlertid endret mitt syn på hva som er et optimalt kosthold. Dette skjedde gradvis mens jeg leste mange bøker og artikler om ulike karbohydratreduserte dietter. Jeg lever nå selv på et tilnærmet steinaldekosthold og behandler pasienter med ulike varianter av lavkarbokost. Erfaringene jeg har fått i pasientbehandlingen har forsterket min oppfatning om at det er riktig å legge om til lavkarbokost ved en rekke livsstilssykdommer og mange ulike plager. I boken "Frisk med lavkarbo - nytt liv med riktig mat" dokumenterer jeg de gunstige effektene pasientene oppnådde ved å redusere inntaket av karbohydrater i kosten. Jeg var med å starte Foreningen Kostreform og er og med i Fagrådet.
Mer info > Still spørsmål til Sofie Hexeberg >
Erik Hexeberg
lege, dr med, spesialist i indremedisin, MBA
Jeg har i mange år vært opptatt av å forebygge hjertesykdom, og selvvalgt prøveforelesning (1990) til den medisinske doktorgrad omhandlet effektene av fysisk aktivitet på hjertet. Jeg var også medveileder på Sofie sin kostholdsrelaterte avhandling og har diskutert kosthold med Sofie under hennes vandring fra vegetarianer til lavkarboentusiast. De siste årene før vi sammen startet Dr. Hexebergs klinikk i 2010 diskuterte jeg daglig med Sofie hennes pasienterfaringer med å redusere karbohydratmengden i kosten. Etter selv å ha behandlet pasienter ved hjelp av kostendringer i et og et halvt år er jeg blitt mer og mer imponert og overbevist. Det er gode fysiologiske forklaringer på effektene av dette kostholdet; pasientene oppnår gjennomgående gunstige effekter både med hensyn til vektreduksjon, opplevelse av velvære og normalisering av blodprøver. Dette har overbevist meg om de store terapeutiske muligheter som ligger i å endre til et kosthold med lite karbohydrater og mer naturlig fett. Dessuten har nye studier bekreftet de gunstige effektene av et slikt kosthold. Som indremedisiner med en klassisk skolemedisinsk forståelse har det gått opp for meg at mange av våre livsstilssykdommer er forbundet med et høyt inntak av sukker og stivelse (karbohydrater). Jeg er overbevist om at livsstilsendringer med vekt på et karbohydratfattig kosthold må til for å behandle og forebygge disse sykdommene. Jeg har også selv i fulgt et lavkarbokosthold de siste 5-6 årene og trives svært godt med det.
Mer info > Still spørsmål til Erik Hexeberg >
 
© Lavkarboklubben AS
Dietika ASDr.Hexebergs klinikk