Sofie Hexeberg
Avholdt Generelle spørsmål
30 April, 2014 12:00 - 30 April, 2014 13:00
Kom med det du måtte ha av spørsmål om lavkarbo allerede nå.
29 April, 2014 21:21Hei Sofie.
Jeg har levd på karboredusert kosthold i over tre år, og har på denne måten følt meg mer opplagt, mindre uvel i magen og har følt generelt mer velvære enn foregående år. Jeg har hatt en dårlig vinter, fikk diagnosen utbrent før jul, og sliter med å hente meg inn igjen. Jeg lurer derfor på om du kan hjelpe meg litt med et par tips.
Hvordan kan jeg få opp energinivået igjen etter sykdom? Hvordan bør jeg spise ift trening 4-6 dager i uka, kombinasjon av styrke og spinning, og få den ønskede gevinsten av treningen? Jeg er ganske avhengig av trening, men opplever at kroppen føles litt tung til tider, henger nok sammen med redusert energi.
Har du mulighet for å si noe om hvordan en best kommer i ketose?
Jeg føler meg ofte sulten selv om jeg kan gå lenge uten mat når jeg har det travelt, og har ingen mulighet til å kun drikke magic bullet kaffe til frokost f. eks., har du forslag til hvordan jeg kan redusere sultfølelse når jeg allerede spiser karboredusert? Det blir lett litt snavling av ost og nøtter mellom måltider, noe jeg regner med er årsak til at jeg ikke får bukt med litt ekstra på magen.
Det var mange spørsmål, håper du har mulighet for å svare. :)
30 April, 2014 12:20Har flere ganger forsøkt å leve strikt lavkarbo. Det går fint i perioder, men jeg kommer alltid dithen at jeg henger meg for mye opp i ja-mat og nei-mat. Og da har jeg lei tendens til å sprekke, og får da veldig hyppige overspisingsperioder. Nå har jeg begynt å tenke at jeg ikke skal nekte meg selv noen ting, og klarer da å ikke overspise. Jeg velger da grove kornprodukter, fullkornpasta, noe frukt osv. Jeg ser når jeg registrer måltidene mine, at jeg kommer ut med mellom 50 og 100 g karbo om dagen. Fettandelen blir naturlig nok noe lavere når man tillater mer karbo. Jeg har PCOS og vet at jeg bør holde meg ganske lav på karbo. Hva tenker du om et kosthold slik jeg skisserer mitt?
30 April, 2014 09:51Hva tenker du om denne plutselig så populære søtpoteten? Er dette noe vi på lavkarbo skal spise mye av?
30 April, 2014 09:50Jeg har stilt noen spøsmål tidligere, men prøver et til. Jeg lurer på dette med meieriprodukter, er det noe en bør prøve å velge bort? Jeg syns kanskje selv jeg fungerer bedre med en god proteinkilde, masse overjordiske grønnsaker og gode fettkilder som kokosolje eller olivenolje, men ser jo at utvalget etterhvert kan bli noe begrenset. Jeg vil gjerne få bukt med magefett og få opp energinivået, så jeg lurer på om meieriprodukter er neste steg?
30 April, 2014 09:46Hvilka tanker har du om supermat som kosttilskudd? Selv opplever jeg god effekt av bl.a. chlorella og spirulina i perioder, og har prøvd en del annen supermat i forbimdelse med trening og restitusjon, og de to nevnte som gode ift deox og energi. Andre vil kanskje mene at dette er pølsevev, men jeg syns det funker. Om jeg bør ta det på mitt kosthold er således et poeng jeg jeg vil ta til vurdering.
29 April, 2014 23:56Noen gode råd for hva man gjør når vektnedgangen stopper opp? Føler jeg ikke kan justere så mye mer på hverken karbohydratmengden eller fettinntak. Har kuttet meieriprodukter som ost, fløte og youghurt, men det skjer fortsatt ingenting på 5.uka (men går ei heller opp i vekt) Har for øvrig pcos og lavt stoffskifte.
29 April, 2014 22:50Hei! Har kuttet ut melk fra kosten, men har vanskelig å gi opp ost og fløte. Håpet at det skulle gi utslag i vektnedgang, noe det ikke har gjort etter t o måneder, men det jeg lurer på er om jeg som har alvorlig osteoporose risikerer å bli enda skjørere uten melk. (68år) Jeg tar Calcigran og Aclasta en gang i året.Takknemlig for svar! Hilsen Henriksdotter
29 April, 2014 09:26Hei. Jeg har nå levd lavkarbo siden mars. Jeg spiser mat som gjør at jeg stort sett er i ketose. Jeg har siden mars trent 3 ganger pr uke (styrke og kondisjon). Før det var jeg veldig stillesittende. Jeg sliter fortsatt med at jeg får 'melkesyre' i lårene bare jeg går opp en trapp eller tar en rolig sykkeltur, det blir da ekstra tungt å trene/være aktiv. Vil dette bedre seg på sikt? Har du noen tips? Takker for innspill.
28 April, 2014 20:42Jeg går med en betennelse i skulderleddet, - har gjort det i fem år. Har også noe slitasje. Ser ikke ut til at det kan gjøres noe med det, jeg går til osteopat, - det hjelper mot smertene og gir bedre bevegelse, men etter en uke er jeg tilbake til hvil igjen.

Jeg har i flere år fått Voltaren, uten at det hjelper. Nå vil osteopaten min at jeg skal bruke voltarol, både piller og krem for at jeg skal klare å slappe av i armen mellom behandlingene.

Har du, Sofie, noe tips til hvordan få bort en kronisk betennelse. På sykehuset der jeg har vært sa fysioterapeuten at det er liten sjengs for at jeg skal bli bedre ved en operasjon. Noe annet kunne hun ikke tipse meg om.
Jeg vil nødig være borte fra jobb etter en operasjon, derfor frister det lite når oddsen er så dårlig.
28 April, 2014 12:14Lavt stoffskifte. Jeg har gått ned i noen år , men siste år har vært uten de store bevegelsene. Jeg har fått konstatert lavt stoffskifte og er satt på Levaxin. Jeg føler faktisk at vektreduskjon har startet igjen etter dette. Er det noen sammenheng? Og så lurer ejg på om det er helt slutt i Sandvika og at dere kun driver i Spania?
28 April, 2014 11:04Hei.
Jeg har levd på lavkarbodiett i ca 1 år og det kostholdet passet godt for meg. I desember havnet jeg på sykehuset og etter det har jeg vært mye ut og inn på sykehus. Det var utrolig vanskelig å spise lavkarbo der. I tillegg kom jula med store utskeielser. Nå har jeg nettopp fått min nye diagnose som ble progressiv MS. Særdeles deprimerende og svært lite oppløftende framtid. Er det lurt å begynne med lavkarbo igjen? Finnes det erfaringer med MS og lavkarbo? Har lest noe på nettet om MS-kosthold, men har ikke fått så mye ut av det enda.

På forhånd takk
28 April, 2014 07:44Hei. Jeg lurer på om jeg går ned i vekt om jeg tar den strengeste metoden? For her er det bom stilt, og bare 7 kg på 3 mnd. Jeg er 103 kg, så burde ha mye å ta av. 1000 kcal, 50-100 Protein, 50-80 gram fett? Hva kan jeg spise som gjør at jeg holder meg til noe så strengt? Og det virker for meg som lite fett? Men jeg går jo ikke ned i vekt nå, så kanskje for mye fett?
27 April, 2014 17:06hei:-

et tilleggspørsmål jeg glemte å ta med i sted,
jeg hadde urinsyregikt for et par år tilbake,
og blant kostrådene er å redusere fet mat og sauser.

noen tanker rundt dette?
hva sammenheng vil fet mat/sauser å ha spille
når en samtidig reduser kraftig på karbohydrater?
og vil d for meg være en fordel å spise fete fiskeslag? og redusere på kjøttet?

mvh
jada
27 April, 2014 13:58hei:-)

Mann, 42, 120 kg, 179 høy

sykdommer:
ME, insulinresistens, irritabel tarm, forhøyet ferritin ( 956 i jan, 756 nå i april) ikke hemakromatose ifølge legen, som nå har sendt henvisning til hermatalog.
Legen anbefaler blodtapping, på ikke medisinsk grunnlag. Mange med ikke høy ferritin får d bedre da? har hatt forhøyete verdier i ca 5 år. Men ikke så høye som nå. crp på 5
Jeg har videre et stillestittende arbeid, men er i bevegelse ca 8 timer i uka. Da primært litt raske gåturer i marka, sykkel, eller svømming.
MEDISINER: d3- vitamin tilskudd, + en sånn multivitaminskudd tablett

har noen spørsmål jeg håper du kan være med å hjelpe meg med å finne svar på:-)

1. jeg er i ferd med å starte med LK, d har falt meg for øret at for MYE proteiner kan være til hinder for vektnedgang? medfører dette riktighet?
med mine 120 kg, vil d være riktig av meg å ligge på ca 600 gr med fisk/kjøtt/egg pr. dag?
da lander jeg på ca 120 gram proteiner? eller skulle jeg redusert noe på proteinntaket?


2. jeg tåler ikke melk, har ikke slått ut på prøver tatt hos legen, men får diare og magesmerter ved å drikke melk. høyere toleransegrense ved syrnede produkter. er glad i rømme, fløte og drikker et glass kefir.
Men har forsøkt å ta ALLE melkeprodukter ut av kosten, og merker en ganske formidabel bedring i mage/tarm. Hva forteller d deg?
Noe forteller meg at da må jeg fortsette med å utelate, men hva skal en erstatte dette med så gjør at en får dekket behovene for kalsium osv.?
har forstått d slik at kalsiumbehovet reduseres på LK?
og hvordan er d da med opptak av d- vitamin, når jeg ikke får i meg melkeprodukter?

3. har forstått d slik at jeg som er såpass tung har mye fettlever, og at opptaket av bl.a d-vitaminer kan bli dårligere? gjelder d generellt alle vitaminer?

4. hvordan vil LK virke på fettlever?

5. Har hørt en masse om at LK er direkte helseskadelig, men er sånn oss innimellom MØKK lei at dette kommer fra de samme folka som har DET SAMME kostholdsrådene å gi til mennesker uansett sykdomsbilde, vekt, livssutasjon osv..
D er ganske slitsomt å skulle nærmest krangle med leger om deres klokketro på brød, melk og masse fiber. Da jeg sier at jeg ikke tåler brød og ren melk, nei, ja da er d nærmest noe gærnt med hodet mitt.
Da har jeg liksom ikke skjønt hva d går i.
Jeg har lest en del bøker, både dine, skaldemann sine og en rekke andre, og har endelig skjønt at d er jo sukker jeg har stappet i meg fra tidenes morgen. og d har blitt lagret som fett hos meg.
(ET STORT HJERTESUKK DER)

6. Er din klinikk behjelpelig med å sette sammen en kostholdsplan?
tror jeg må ha hjelp til dette.

Med ønske om en fin dag:-)
© Lavkarboklubben AS
Dietika ASDr.Hexebergs klinikk