Sofie Hexeberg
Avholdt Generelle spørsmål om mat og helse
10 Juli, 2012 17:00 - 10 Juli, 2012 18:00
Sommeren er godt i gang og noen er forhåpentligvis allerede i feriemodus. Men mange har tilgang til pc på hytter og hotell, og jeg er klar til å svare på generelle spørsmål. Ønsker dere en god sommer. Hilsen Sofie
10 Juli, 2012 17:57Hei!
Fare for at jeg gjentar meg selv litt her på nettmøtene, men jeg har fått et kjempeproblem med ekstra sterke kramper i legger, føtter og tær, etter at jeg startet med lavkarbo for 2 måneder siden.
Fikk råd fra E. Hexeberg om å øke magnesiumdosen til 800mg om dagen. Dette har jeg gjort og i tillegg et glass med saltvann om kvelden, etter råd fra min fastlege. Men jeg sliter fortsatt skikkelig, og det går sterkt ut over nattsøvnen min.
Er det noe mer jeg bør tenke på med kosten?
Han anbefalte meg også å måle salter i blodet. Jeg har fått tilsendt blodprøvene, men disse bokstavene sier meg ingenting. Samtidig målte jeg kolesterol. Trodde jeg skulle kunne tolke blodprøvenen ut fra bøkene dine og svar dere har gitt til andre, men disse betegnelsene stemmer ikke overens. Er det mulig å få vite hvilke "bokstaver" på blodprøvene mine som skal fortelle de forskjellige verdiene for kolesterol (godt og dårlig), triglyserin og salter i blodet?
Er ellers godt fornøyd med å spise lavkarbo.
10 Juli, 2012 15:44Min datter(20), som også er medlem i denne klubben, var i dag hos Hexeberg klinikk, og fikk svar på mange blodprøver. De aller fleste var ok, men når det gjaldt eggehvite, eggeplomme, hvete og spelt "scoret" hun henholdsvis i klasse 6 på førstnevnte . og i klasse 3 på de øvrige. (Klasse 2 på bakegjær,klasse 1 på havre og rug) Vi har kun to bøker som du har skrevet - og disse skal visst ha mange(?) oppskrifter / forslag som inneholder bl.a. egg. Kan du eventuelt vise til andre bøker du / andre forfattere har skrevet, og som kan være gode alternativer basert på nevnte blodprøve-resultater ? (Min datter fikk god og innholdsrik informasjon på klinikken, men flere spørsmål dukker jo opp etterhvert).
10 Juli, 2012 10:29Jeg er litt i "krangel" med bekjent ang LC, og hun avviser at LC er noe for henne, siden hun har candida og lymfeproblemer, og skriver at ho er veldig skeptisk siden lipødem krever magert, urøkt og usaltet kjøtt, margarin ikke smør. Og at fettrikt kosthold ikke er smart siden lymfesystemet ikke virker som det skal. Prøver jo å tipse henne om dine "Bli frisk"-bøker og "Matrevolusjonen" osv, og hun ER enig i at sukker er fyfy. Kan du gi meg noen spenstige argument?
9 Juli, 2012 15:32Jeg lurer på hvorfor noen mener at det er så viktig med ulike salater i den daglige kosten. Inneholder salatene så ulikt av næringsstoffer? Selv foretrekker jeg hjertesalaten da den er krispy, god smak, ren og med god holdbarhet. dessuten fungerer den utmerket som "loff-skive" under ferske reker med dill og majones :)

Også lurer jeg på om det er viktig å spise grønnsaker til alle dagens måltider eller om det er ok å gjemme det meste av karbene til middagsmåltidet?

Jeg ønsker deg en trivelig sommer!
10 Juli, 2012 09:15Er det slik at de karbohydratene som står oppgitt på Atkinsbarene er gjennomsnittsberegnet fordi menneskekroppen reagerer ulikt i forhold til sukkeralkoholer? Jeg som har diabetes 1 mener at jeg får forhøyet blodsukker av en bar, men andre mener at de ikke får det. Jeg mener at barer ikke skal spises så ofte da de gir økt lyst på mer, men som en hjelp i vesken om man føler for fristelsen i enkelte sammenhenger kunne det vært mer hyggelig enn å gå rundt med valnøtter i vesken ....... ;)
10 Juli, 2012 09:10Magen min er ikke god å ha med å gjøre når jeg spiser lavkarbomat. Mye er prøvd og forkastet og jeg har kommet frem til at når jeg tar en ss hele linfrø og legger i vann over natten og drikker dette om morgenen, før frokost og gjentar dette før leggetid, så fungerer magen min godt :) Er dette kalorier og karbohydrater som skal regnes med eller passerer dette gjenneom tarmen uten å bli opptatt?

For å klare å redusere på vekten min etter ca. tre år på dette kostholdet, der jeg ikke har vært flink til å minske måltidsstørrelsen ettersom vekten har beveget seg nedover, er jeg nå nødt for å regne på både kalorier og karbohydrater for å ta av de siste kiloene mine. Jeg har diabetes 1 (godt kontrollert) og liker å ligge på under 15g karber i døgnet og føler at jeg nå går ned om jeg legger meg på ca. 1400 kalorier i døgnet.
Jeg er 170 cm høy og veier 86 kilo og er 49 år gammel.

8 Juli, 2012 23:48Jeg er en dame på 37 år og sliter med litt overvekt og motivasjon, klarer ikke helt å holde motivasjonen oppe på sikt... for jeg blir så utrolig fort lei kjøtt og ost..
Jeg har en del "plager" så jeg lurer på om det finnes noen restriksjoner eller råd i forhold til noe av dette... Jeg har artrose i hofter (tidlig stadium), pcos, matintoleranse for egg, melk og hvetemel, samt at jeg er slankeoperert for 3 år siden (gastric sleeve de fjernet 75 % av magesekken), da fjernet de galleblæren samtidig (gjorde det i Moskva så vet ikke helt hvorfor) .. Har vært plaget med depresjon og har vært igjennom utbrenthet.. Gikk opp en del i vekt under svangerskap (datter på 10 mnd) pluss at jeg sluttet å røyke. etter dette har jeg fått et sånt enormt søtsug at jeg føler meg nesten som en narkoman etter sukker! Jeg vet at på grunn av helsa mi bør jeg holde meg til dette kostholdet og det er slik jeg ønsker å leve, men mangler den siste lille gnisten... Veldig tungvint å ikke kunne spise egg, det gjorde jeg for ca 10 år siden da jeg levde på dette kostholdet, men har de senere år reagert så på egg at det måtte kuttes ut.
Har du noen gode råd og som vi nordlenninger sier "et spark i ræva"? :-)
Ha en fin sommer!
8 Juli, 2012 21:35 Hei! Lurer på om jeg får i meg nok vitaminer med lavkarbokost. Spiser ca 5% karbo, 78% fett og 17% protein. Da blir det ikke så veldig mye grønnsaker. Må visst ned i så lite karbo. for å gå ned i vekt.
Hvor lenge kan jeg spise så lite karbo.?
Hva er ditt syn på Atkins bar? Nettokarb. kommer ikke fram i kostdagboken, det gjorde det i starten.
Veldig fornøyd med klubben. Blir motivert, tenker mere på hva jeg spiser. God sommer!
8 Juli, 2012 17:211. Hvis man er veldig var for sukker, bør man også holde seg unna melkeprodukter, sånn i starten ved omlegging til et lavkarbokosthold?
2. Mennesker med en spiseforstyrrelse (overspising)/sukkeravhengighet, hvor mange karbohydrater anbefaler du dem per dag?
3. Hvor lang tid trenger kroppen på å venne seg til et lavkarbokosthold?
4. Hvor lenge er det vanlig å føle seg "fjern" i topplokket når man starter opp på lavkarbo? Føler konsentrasjonen er nedsatt.
5. Hvilke tanker har du om melkeprodukter og proteinintoleranse?
6. Hva kommer det av at flere tåler melkeprodukter bedre, hvis de tidligere har reagert på det, etter en periode på lavkarbomat?
7 Juli, 2012 14:25Hei.

Jeg er "nybegynner" på lavkarbo, så det er kanskje litt enkle spørsmål jeg har;)
Jeg er 38 år, 165 cm og 79 kg, altså endel kilo for mye.
Etter to tette svangerskap med påfølgende amming (uten at det hjalp på vekta) har jeg bestemt meg for å gi lavkarbokosthold en sjanse.

I to uker har jeg vært veldig flink, synes jeg. Har holdt meg for det aller meste under 30 g karbo for dag. Har skrevet ned alt jeg har spist og det har gått over all forventning. Jeg er brødavhengig, glad i sjokolade, potetgull, kaker og alt som er fy fy i et lavkarbokosthold.
Likevel har jeg kommet over den verste kneika, og har ikke samme suget etter dette som de første dagene.

MEN - så kommer jeg til problemet. Vekta tikker seg ikke! Jeg gikk ned et kg, men er nå tilbake til utgangspunktet igjen. Ikke har jeg voldsomt med kalorier pr døgn heller. Har vel kommet over 2000 en dag, men det hadde jeg nok klart uten lavkarbo også...

Er i ketose, for jeg har testet og testet for jeg var sikker på jeg ikke var det. Så skuffelsen er jo tilstede.

Nå har jeg to laster jeg sliter med å kutte. Kaffen - den MÅ jeg ha på morgenen, men det holder med en kopp eller to for dag. Og i tillegg har jeg et hat/elsk forhold til Cola Zero... Kjenner jeg blir både rastløs og kaldsvetter om jeg ikke får et glass eller to (og enda mer) for dag.

Disse inneholder jo ikke karbohydrater, men kan de likevel ha innvirkning på vektnedgangen?

Håper du tar deg tid til å svare meg, for jeg har IKKE tenkt å gi meg denne gangen!

På forhånd, takk!
6 Juli, 2012 12:45Mitt spm til Erik H ble aldri besvart, kanskje feilsendt?

Så spør igjen, har dere hørt om Joel Wallach, sett mange YouTube med ham og han setter lavkarbo og næringstoffer forståelig sammen sykdommer.
Kunne vært interresant med deres mening om det han sier ?

Og det jeg også lurer på da, behøver man tilskudd med lavkarbo, når blodprøve er bra?
5 Juli, 2012 18:03Ser jeg sliter litt med å holde kcalnivået som er satt i forhold til målet mitt.Er det like kritisk her å holde de tilmålte kcalene, eller er det slik at så lenge carboene er lave, så går en ned i vekt så lenge en holder seg under "stabil vekt"-nivået?
5 Juli, 2012 16:29Jeg ønsker å gå over til lavkarbokosthold. Har begynt med dette, men ser at jeg får problemer med løs mage. Er det noen prøver dere vil anbefale meg og ta?
5 Juli, 2012 13:52Har bare holdt på med LC i drøye to uker. Er strålende fornøyd med mitt nivå på ca 50 g/dag. Ketosticken er lilla så eg antar det må være rett nivå for meg, og at eg ikke treng å gå lenger ned?

Min største bekymring nå, er hva som vil skje om eg plutselig en dag "sprekker" og spiser "som normalt". Hva vil skje i kroppen? Vil eg vekke "sukker-monsteret" igjen slik at eg må gjennom en "detox" med slapphet osv som følge, eller vil eg dagen etter gå ned på de vanlige 50 g og føle meg tipp topp?

Ellers må eg bare si at eg er imponert over hvordan dere klarer å "slåss mot vindmøller". Er helt utrolig hvor fanatisk enkelte anti-lavkarbo-motstandere er! Personlig mener jeg at jeg gjennomsnittlig i uken på lavkarbo spiser mye mer "sunt" enn hva jeg gjør på lavkalori hvor det ender med en svær sprekk om helgen fordi eg *måååå ha!!!*
4 Juli, 2012 09:36Først: Masse skryt for fristende, enkle og velsmakende oppskrifter :)

Hvordan skal jeg forholde meg til spareribs når jeg legger det inn i "Mine Måltider"? Om eg legg inn "råvekten" så gir en side på 500 kcal nesten 1300 kcal. Skal eg i såfall trekke ifra vekten av bena når jeg er ferdig, og legge inn 120 g istedenfor (er dårlig på å gnage ;). Det samme spørsmålet gjeld forresten for kyllingklubber også.
26 Juni, 2012 18:37Lavkarbo på reise er ikke så vanskelig som man skulle tro. Skulle gjerne hatt oversikt over fiskeslag i Asia med høyt fettinnhold. Klarer ikke finne noe på nett. Kanskje du har noen tips?

Riktignok er havabbor(snapper) nydelig på smak, men fettinnholdet er jo tragisk når man spiser lavkarbo. Hva tror du, kan frityr med planteolje(ush og ush) oppveie for at fisken er mager?

Kanskje jeg heller skal satse på 20 bokser makrell i tomat i bagasjen.................:)

Sommerlig hilsen
4 Juli, 2012 22:33Hei Sofie - har fått for høyt kolesterol og er bedt av legen om å kutte ut fett. Er i utgangspunktet svært komfortabel med lavkarbokosthold (selv om jeg ikke har klart å gå ned i vekt - men er generelt sett i bedre form) og ønsker ikke å kutte fettet. Lurer på om det er bedre for kolesterolet mitt å bytte ut meierismør med olivenolje og linfrøolje. Kan du si noe om dette? En ting til: ønsker å prøve ut HypoCol i stedet for vanlioge kolesterolsenkende medisin - har du kommetarer til dette?
29 Juni, 2012 11:35Hei.. Eg starta med lavkarbo for eit år sidan og kjenner på kroppen at dette fungerer for meg. Har gått ned over 40 kg og har fremdeles 5- 6 kg att før eg er fornøygd. Problemet er at det no går så tregt, sjølv om eg trener i tillegg. Har stått meir eller mindre i ro dei 4 siste mnd, sjølv om eg ikkje har auka karbohydratene ( held meg på 20 - 25 g for dagen) Veit eg har stor andel muskelmasse, over gjennomsnittet, kan det vera at dette auker no når eg er meir aktiv. Nokre gode råd til meg? Har lyst å koma innanfor mitt mål før eg forsiktig prøver å auke karbohydratnivået og stabiliserer meg.
27 Juni, 2012 14:02Min mor har høyt blodtrykk og er ca 20 kg overvektig. Jeg gav henne "Frisk med lavkarbo" til jul, og har prøvd å pushe forsiktig i den retning. Men hun sier hun eier ikke moivasjon til å endre til lavkarbo (er brød og potet-fantast..). Hun er sykepleier, så det er ikke det at hun ikke vet hvor farlig høyt blodtrykk er..

Noen tips til hva som kan gi henne det siste puffet i riktig retning?
26 Juni, 2012 18:41
Det foreligger masse informasjon om for høye c-peptider, men hva med for lave c-peptider? Vil c-peptidene variere i forhold til varierende inntak av karbohydrater?

4 Juli, 2012 19:45Har nettopp lest artikkelen "Svingende blodsukker" og tror dette kan være en del av min problemstilling.
Mitt spørsmål er: hvor lenge må en gå på et lavkarbokosthold før blodsukkeret stabiliserer seg og evt hvor lavt ned må man gå på mengde karbohydrater?
4 Juli, 2012 13:39Jeg leste en plass (sikkert på vg.no, dagbladet.no el.l) at kalde poteter kan spises på "moderat LC", mens varme poteter var fy-fy.

Hvis dette er korrekt, hvorfor?
© Lavkarboklubben AS
Dietika ASDr.Hexebergs klinikk