Sofie Hexeberg
Avholdt Generelle spørsmål om mat og helse
31 Juli, 2012 11:00 - 31 Juli, 2012 12:00
Jeg svarer på generelle spørsmål om mat og helse før vi igjen går over til flere temabaserte spørsmål. Ha en fortsatt god sommer. Hilsen Sofie
31 Juli, 2012 11:52(Mest en kommentar til deg, og ikke et spørsmål).
Du gav meg nok "argumenter" sist nettmøte til at min søster som hadde både candida, lymfeproblemer osv hørte på meg, så nå er hun begynt på lavkarbo, og nå er hun full av lovprisninger hun også. (Ødemer forsvant, allergitabletter kuttet ut, mer overskudd +++) Argumentet om å ikke mate candidaen med sukker og gjorde utslaget.
Og på samme måte som nevt av en annen her: Kjempeflott at vi får denne muligheten til å kunne spørre om alt mulig.
31 Juli, 2012 11:30Hei

Er i perioder plaget med tørste. Er så tørst at jeg nesten er redd for å drikke for mye vann og prøver derfor å variere med farris/ bris. Dette er verst rett etter oppstart med lchf igjen (<25g karbo), når jeg i perioder har ligget noe høyt i karbo. Har aldri hatt for høyt blodsukker, såvidt jeg vet... Jeg tok en glukosebelatning for flere år siden, pga tørste, men den var ok. Dette var lenge før lavkarbo, og jeg synes tørsten er mye mer intens nå.

Jeg lurer på om dette er en vanlig plage ved lchf-kosthold og evt hva det skyldes og hva jeg kan gjøre med det.
Jeg er 41 år og har levd mer eller mindre på lchf i 20 mnd. Er veldig fornøyd med kostholdet, har gått ned 22 kilo og har kun 5-8 kilo igjen avhengig av hvilket midjemål jeg klarer å oppnå:)
30 Juli, 2012 21:36Hei,

Jeg har 6 spørsmål, håper det er greit.
Jeg har lest frisk med lavkarbo boken, men sitter etterpå og lurer på når en det står at en kan oppnå stabilt blodsukker med lavkarbo.
Spørsmål 1.: Hva er stabilt blodsukker? Er det stabilt så lenge det holder seg innenfor 4 og 7? Eller er det snakk om hvis en er 5,5 før måltid så skal en være 5,5 etter to timer også?

Er vel kanskje individuelt. Men hvis en går ut ifra en frisk person uten diabetes (type 1 og type 2), ikke overvektig.
Vi har blodsukker måleapparat og har merket oss at min helt friske mann ligger veldig mye mer stabilt en vårt helt friske barn(16 mnd.). Mannen kan ligge på 5,5 nesten uansett hva han finner på å spise, mens minste barnet kan ligge på 6 til 6,5 to timer etter selv med kun ½ skive (brød bakt med fiberfin og uten sukker, hvetemel), ½ glass melk og ½ kiwi (15 karb). Dette barnet har blitt målt til både 7 -8 og 12 etter måltid. (12 tallet er over et år siden og fikk beskjed av diabeteslege at vi ikke skulle bry oss – men dårlig magefølelse hos mor gjør at hun bli målt innimellom ved mye vanndrikking)
Spørsmål 2.: Spørsmålet mitt er om små barn er mer ustabile enn voksen?
Vi har et eldre barn på 5 år med diabetes type 1. På hennes pumpe registreres alle karbohydrater hun spiser. På barnehagedager ligger dette på gjennomsnittlig 120 gr karbohydrater til dagen.
Spørsmål 3.: Er det mye for et barn?
Ligger litt lavere på karbohydrat inntaket på hjemmedager fordi vi bruker ikke like mye pasta og brød som barnehagen gjør.
Jenten har i levd med magre produkter i starten av diabetesen etter det vi lærte på sykehuset.
Men jeg har underveis funnet ut at det ble lettere og regulerer hennes diabetes hvis jeg byttet skummet melk med hel melk. Eller enda bedre byttet hele melken med tyrkisk yoghurt eller cottage cheese. Nå når jeg spiser lavkarbo så vil jenta ha det samme som meg.
Spørsmål 4.: Er det bra/dårlig for et diabetiker barn å spise f.eks. 2 rugskiver (16 karb) sammen med fet mat. ? Hun vil gjerne både ha cottage cheese som meg men i tillegg ha skiver eller knekkebrød.

Så var det meg.
Nå lever jeg på 30-50 karb til dagen. De siste årene har nok ligget under 130 karb og har trappet mer og mer ned.
Jeg er ikke overvektig, har lavt stoffskifte, leddsmerter, ryggsmerter og diabetes type 1 LADA. Har brukt insulin, men ikke for øyeblikket. Trappet ned på karbohydratene de siste årene fordi blodsukkeret svinger mye hele tiden og gjør meg VELDIG trøtt. Både 10,0 i blodsukker og 3,0 i blodsukker er daglige tall her. (Jeg er MYE nede på 3,0 selv om jeg ikke setter insulin på meg selv, men har fått forklart at dette er ikke uvanlig observasjon for dem som har LADA)

Men de to siste ukene hvor jeg har ligget på 30 karb om dagen har det ikke vært så ille. Lå faktisk i to timer på 3,5 uten at jeg følte meg dårlig!! Normalt sett har jeg veldig mange symptomper på lavt blodsukker. Vært et 8 tall når jeg bare smakte på super grovbrød(maks 7 karb) og i dag var jeg 7,9 etter en wienerpølse med potetsalat(ingen brød). (Har en følelse av at jeg snart trenger insulin igjen. Skal ta ny glukosetest i september. Alle etter målinger blir gjort to timer etter mat)
For ett år siden tok jeg følgende blodprøver:
B-Hemoglobin – 14,2
FERRITIN – 12
FRI T4 – 12
GLYKOSYLERT - 6,0%
JERN – 14
LEUKOCYTTER – 6,5
TROMBOCYTTER – 214

Alle disse var jo fine.
I tillegg tok jeg

TSH – 7,0 – økte da levaksin til 0,100 mg
AntiGad – 23,5
s-la2 – neg
s-Insulin – neg
c-peptid – 240 pmol/L

c-peptid ble tatt når jeg ikke brukte insulin. Og den ble ikke tatt fastende.

Spørsmål 5.: Bør jeg ta c-peptid på ny så lenge den ikke ble tatt fastende? Jeg lurer på om det er noen blodprøver jeg bør be legen ta av meg nå som jeg startet med et strammere lavkarbo liv for to uker siden? Lavt stoffskifte og Hba1c blir sjekket hver 3 mnd.

Spørsmål 6.: Er det slik at en kan bli henvist til dere fra legen og bruke helseforsikringen (har helseforsikring igjennom IF)?

Mvh
BliBedre ;)
30 Juli, 2012 11:06Hva vet du om vektnedgang og bruk av Levaxin. Mange sier de legger mye på seg, etter at de har startet med Levaxin, og at disse kiloene er vedig vanskelig/umulig å bli kvitt.
27 Juli, 2012 10:30Jeg lurer på om lavkarbobrødene en kjøper holder like god kvalitet som dem en lager selv? Mvh.
16 Juli, 2012 17:24Er det påvist økning i LDL-nivået med et økende egg-inntak?
23 Juli, 2012 16:32Jeg forsøker å leve på mellom 15 og 20 g karber pr. dag da jeg har diabetes 1 og synes det er lettest å regulere den på så lavt karbohydratinnhold.
Jeg holder meg derfor, stort sett, i ketose som jeg måler ved hjelp av sticks.
Er det negativt for kroppen på noen måte og gå ut og inn av ketose gjennom årene?

Fortsatt god sommer!
23 Juli, 2012 10:07Hei!

Jeg har gått på lavkarbo i ett år i solidaritet med min mann som trenger å gå ned i vekt. Jeg er normalvektig. Men jeg synes det er veldig lite fokus på bruk/kos av alkohol. Min mann drikker ganske mye i helger og ferier, med det resultat at han ikke greier å holde vekten. Han gikk ned 14 kg sist høst. Hva gjør alkohol med kroppen når man går på LCHF?
Fortsatt god sommer og takk for en fin klubb!
20 Juli, 2012 13:09Har et spørsmål til. Har hørt at hvis man er veldig sugen på en matvare, er man gjerne intolerant ovenfor denne matvaren. Hvis dette stemmer, hvorfor oppfører kroppen seg slik? Hvorfor vil den ha noe den ikke tåler?
20 Juli, 2012 12:41Hei. Takk for denne muligheten til å stille spørsmål. Veldig bra tilbud.
Jeg er forholdsvis ny på dette kostholdet. Fordi jeg føler at det er best for meg, har jeg kuttet ut alt av melkeprodukter forutenom smør. Til gjengjeld er jeg fryktelig sugen på smør... Kan maule smør... Noen forklaring/teorier på dette smørsuget?
19 Juli, 2012 10:36Hei :)
Pr i dag spiser jeg ca 50 g karbo (mellom 25 og 75) pr dag, og har utslag på ketosticken. Er det da "mitt generelle nivå" som vil være konstant om jeg går ned 45 kg i vekt, eller vil det endres på samme måte som kcalgrensen endres?
16 Juli, 2012 20:15Nå er jeg forvirret. Har prøvd en stund å gå ned på LCHF men det står stille. Prøver derfor å følge tipset om å holde meg innenfor anbefalt fett/protein/karbohydrater og kalorier. Men det er vanskelig. For å klare 80 % fett kommer jeg ganske høyt opp i kalorier. I dag havnet jeg på 2.700 kal. det er mye. Og ennå kan jeg kjenne at jeg er sulten.

Mine måltider i dag:
frokost: 1 egg
lunch: 4 skiver spekeskinke, 40 g Brie, 1 egg, 6 jordbær og 70 g fløte
middag: 200 g grillribbe og 80 g italiensk salat.

Vanligvis spiser jeg grønnsaker til middag, men i dag passet det ikke, vi grillet og de andre spiste potetsalat.

Har jeg missforstått det hele eller er dette rett?
13 Juli, 2012 00:14Hei!
Spiser lchf og har den siste tiden prøvd ut å kutte ut meieriprodukter for å se hvilke effekter det har på kroppen min. Fettkildene mine er stort sett kokosolje, kokosmelk, olivenolje, hjemmelaget majones, egg, avocado, nøtter, kjøtt, fisk. Eneste tilskuddet jeg tar er spirulina.

Jeg lurer på om jeg går glipp av noen vitaminer og næringsstoffer som kun finnes i meieriprodukter? Hva med kalsium? På melk.no står det "Det krever gode kunnskaper om ernæring dersom man skal sikre kalsiuminntaket uten å inkludere meieriprodukter i kostholdet". Blir jo litt bekymra samtidig som jeg opplever fordeler ved å kutte meieriprodukter fra kosten.
13 Juli, 2012 00:01Hei!
Jeg har opplevd at å innføre ca 2 ss kokosolje i mitt kosthold pr dag har satt fart på fettforbrenningen min. (Spiser fra før moderat lchf). Føler meg mer våken, finere hud osv. Jeg har lyst til at min lett overvektige far også skal spise kokosolje. Jeg tror det kan hjelpe på hans forbrenning, konsentrasjon og periodevise depresjon. Han spiser "vanlig" karbohydratrik kost. Er det da dumt å øke fettintaket når han har et slikt kosthold? Selvfølgelig anbefaler jeg ham å spise lchf, men han har ikke overskudd til å gjøre det nå.
11 Juli, 2012 12:11Kan lavkarbo hjelpe på problemer med skjoldbruskkjertelen?
12 Juli, 2012 22:07Kan dere vennligst legge mere luft inn i teksten når dere svare på spørsmål? Det er veldig slitsomt å lese teksten når den ligger som en stor bred blokk. Tusen takk.

Må ellers si at jeg har stor glede av å lese artikler og innlegg på sidene. Det er veldig lærerikt og jeg føler at jeg etterhvert kan endel om lavkarbo og hvorfor dette er viktig.
© Lavkarboklubben AS
Dietika ASDr.Hexebergs klinikk