Sofie Hexeberg
Avholdt Generelle spørsmål om mat og helse
9 April, 2013 15:00 - 9 April, 2013 16:00
Jeg er klar for nye spørsmål
9 April, 2013 15:17Da er jeg igang med lavkarbokosthold igjen etter en pause. Frokost og lunsj er i boks. Men småbarnsmor og i tidsklemma som jeg er hender det middagen blir høykarbo før man stresser videre med noe annet. Spm 1: Kom over slike Phase 2 karboblokker. Er det greit å ta disse om man først ryker på middagen? Spm 2: Hvordan få til kombomiddager som passer til henholdsvis to små kresne barn, en fysisk jobbende karbosulten mann og meg som ønsker å spise lavkarbo?
9 April, 2013 15:03Hei. Jeg har spist på lavkarbo/paleo måten i over 2år. Har pga dette mye mindre symptomer på min tarm/ledd-sykdom. Men jeg må gang på gang kutte ut melkeprodukter (da snakker jeg om smør, ost, fløte osv. Drikke melk gjør jeg uansett ikke) da det virker som symptomene øker noe ved inntak av dette. Men jeg elsker ekte smør, ost og fløte. Har du noe kjennskap til om upasturisert smør, -fløte og -ost ikke skaper de samme negative kroppslige effektene som pasturiserte melkeprodukter kan gjøre for endel mennesker? Og har du noe bestemt oppfatning om hvor raskt reaksjoner på melkeprotein-intoleranse gjør seg gjellende?
9 April, 2013 14:50Hei,

lurte på hvor mange gram protein, fett og karbohydrater bør man spise per dag, jeg veier 103 kg og vil gjerne ned til 75. Er 170 cm høy.

Hilsen
9 April, 2013 14:36Hei. Jeg lurer på om lavkarbo kosthold setter i gang menstruasjon hvis man har vært uregelmessig eller ikke har hatt det? Har gått på dette kostholdet i fire måneder og plutselig fikk jeg mensen ordentlig tilbake igjen.
9 April, 2013 14:30Jeg fikk diagnosen sjøgren for 8 år siden og fibromyalgi noen år senere. Jeg hadde da en del vondter i kroppen og måtte ta smertestillende daglig. For ca. 1-1/2 år siden gikk jeg over til en lavkarbo kost og derettter klarte jeg meg uten smertestillende. Fantastisk! Jeg gikk ned fra 72 kg til 65 kg men i julen gikk jeg opp til 68kg. Smertene har kommet tilbake og selv om jeg har gått tilbake til en mer streng kosthold, ser ikke det ut til å hjelpe. Jeg vil nevne at jeg spiser frokostblanding (bare frø) med tyrkisk yoghurt og bær hver morgen og to skiver brød til lunsj. Begge oppskriftene tatt fra boken "100 oppskrifter" Jeg har ikke fått til bruken av kalkulatoren, så jeg lurer på om jeg får i meg for mye karbs.
9 April, 2013 12:20Er det noe spesielt med hvete som gjør at den "er farlig", eller er det bare stivelsen i seg selv som er problemmessig?
9 April, 2013 10:16"Spis når du er sulten".....
Jojo, men frokosten er jo kl 07:30, og lunsjen kl 11:00. Det er ikke noe å gjøre noe med.

spiser stort sett 3 måltider pr dag på dager jeg trener, frokost, lunsj og middag i 19:30 tiden, evt supplementert med en halv Atkinsbar før/etter trening hvis lunsjen ikke var så vleidg mettende (har kantine med varm lunsj). Dager jeg ikke trener, så blir det middag tidligere på dagen, og evt et lite kveldsmåltid

Hvis jeg igrunnen ikke er sulten til lunsj, bør jeg da spise mindre til frokost? (Jeg er jo flink å spise selv om jeg ikke er sulten, så klarer fint å spise masse lunsj selvom). Jeg går ned jevnt og trutt, så det var mer sånn "prinsippielt".

9 April, 2013 10:08Hei

Har du ideer til et godt alternativ til egg?
Jeg kan ikke spise for mye egg da jeg bruker Marevan(Blodfortynnende).

Mvh

Hege
9 April, 2013 09:21Hei.
Kan du si noe om havregrøt og lavkarbokosthold? Vil et daglig inntak av havregrøt være et for høyt innhold av karbohydrater til at det vil oppstå uheldige konsekvenser av kobinasjonen karbohydrater og fett? Jeg har lest at havre har mange andre gode helsegevinster. På forhånd takk for svar! Hilsen Therese
9 April, 2013 08:42Hei..

Lurer på en liten ting...
Hva skjer om man ikke får i seg tilstrekkelig med fett samtidig som en går på lavkarbo????
Fått beskjed om å spise mye fett for å holde kroppen frisk???
Glad for svar...
Hilsen Tuppelure
9 April, 2013 08:23Kan du fortelle litt om matintoleransetest og betydninger av disse? Dersom en får utslag på f.eks. kumelk, hvor viktig er det da å fjerne absolutt alt av melk? Må en f.eks. kutte ut smør og ost, eller kan det gå greit å beholde bittelitt av dette?
8 April, 2013 22:59Hei! Jeg begynte med LCHF for en uke siden. Ettersom jeg fødte en datter for ni uker siden er jeg bekymret for hvorvidt kostholdet kan ha negativ effekt på morsmelkens sammensetning? Jeg har ikke merket endringer i mengde morsmelk. Jeg har over ti kilo for mye kroppsvekt etter dette svangerskapet. Jeg fikk diagnosen PCO for to år siden. Jeg er allikevel vanligvis normalvektig og det er derfor svært viktig for meg og få vekten "under kontroll" igjen slik at jeg kan bruke permisjonen positivt mht kosthold, trening og få etablert en sunn livsstil.

Mvh Cathrine
8 April, 2013 21:48Jeg tok en god del blodprøver hos ernæringslegen før jeg begynte (særdeles skeptisk) på lavkarbo (juni 2012). Når vil det være passe å ta nye, at de har stabilisert seg og viser hvordan blodsammensetningen er nå? Merker jo på helsa at det er bra for kroppen min, men hadde jo vert kjekt å ha noe fakta og ikke bare synsing å slå i bordet med.
8 April, 2013 21:14Hei!
Jeg lurer litt på vektnedgang. Etter å ha vært på <20 g karbo i 2 år har jeg det siste året ikke gått ned noen ting. Gikk ned 20 kg i løpet av det første året, men har stoppet helt opp selv om jeg har en BMI på 26 nå. Tok en "pause" i jula hvor jeg spiste ca 50-100 g karbo.Gikk opp 4 kg. Tilbake på 20 g nå, men vekta rikker seg ikke. Er det noe jeg kan gjøre????

Også lurer jeg på det med sukker. Jeg ser at man kan spise makrell i tomat, påleggskinke, bacon mm. Men så ser jeg på ingredienslista og alt inneholder sukker. I tillegg er det mye som inneholder potetstivelse eller maisstivelse. Bør man egentlig ikke unngå alt dette? Blir litt forvirret. Og dersom man skal velge mellom pest eller kolera, hva er best (minst skadelig) mellom mais- og potetstivelse?
Og hva er modifisert maisstivelse?

Hvorfor skal man ikke bruke plantemargarin?
Er det like mye melkesukker i tørrmelk som i vanlig melk? Ser det er veldig mange matvarer som inneholder det. Hva med f. eks. kyllingvinger? Det er jo sukker i marinadene. Hvor mye vet jeg ikke, men er det fy-fy eller kan det gå av og til?
8 April, 2013 21:11Hei. Vil en være i ketose hvis en holder seg opptil 40 karbohydrater pr dag?
Hvor lenge er det sunt å være i ketose?
Er lchf ideelt for hjertesvikt?
8 April, 2013 20:57glemmer jo stadig vekk at jeg ikke får fornuftige svar av Vektklubbens spesialist på nettmøter, så eg prøver meg igjen her jeg ;) ..............

Når jeg deltar på typiske spinningmaratoner med 2-3 timer spinning så får vi jo ofte utdelt litt oppskåret frukt, nøtter, tørket frukt, twist, småboller osv.

Eg føler ikke behov for å få tilført energi siden jeg går på lavkarbo (glukoselagrene i musklaturen er jo borte likevel, så merker jo ikke noe til den problemstillingen, bena føles friske og fine), men har jo litt lyst å putte ting i munnen likevel sånn som de andre ;)

Hva skal jeg i såfall spise for å gjøre minst mulig "skade" i forhold til mitt lavkarbokosthold? Det har stort sett blitt en liten håndfull nøtter/turmix og to-tre druer, men hvis du har bedre alternativ? (knis, håper jo at du sier at to-tre twistbiter hadde vert perfekt :D)

(Regner meg at jeg får et mer nyansert svar enn at jeg ikke kommer til å klare å yte max, og må skru ned intensiteten siden jeg går på lavkarbo.....)
8 April, 2013 19:03Hei !
Råka ut i en diskusjon om hvorvidt genene våre hadde tilpasset seg kumelk i årenes løp, stemmer dette ?
Amanda
8 April, 2013 18:30Hei. Jeg er ny i klubben, og er veldig glad jeg kom over den :-). Gleder meg til å bruke den masse.
Har spist lavkarbo siden august 2012, og gått ned 10 kilo. Hurra ! Men skal ned 10 til... Hva er anbefalt fordeling på karb. fett, og protein ? Savner litt en sånn funksjon i min profil, etter å ha lagt inn alder,vekt, høyde og mitt mål. Kan det beregnes/anbefales en "kakefordeling" ut fra det ?

Vennlig hilsen
Fiona :-)
8 April, 2013 14:07Hei Sofie!
Jeg lurer på en ting. Jeg har spist lavkarbo i 1 3/4 år, og i løpet av denne tiden har jeg jo hatt ferier. I ferien er jeg ikke veldig flink med lavkarbo, spiser litt poteter, ris og sukker i forskjellige former. Drikker litt øl og vin også. Men hjemme igjen er jeg flink igjen. Hva har disse utskeielsene å si for kroppen som egentlig er i lavkarbomodus? Er det farlig på noen måte? Jeg går opp 1 kg, men går ned igjen. Takker for svar og fortsatt takk for fin klubb :-)
8 April, 2013 12:50Hei!

Det hender jo at man går på en såkalt "karbosmell". Når jeg trener dagen etter dette har skjedd, har jeg en helt vannvittig energi, og mye mer å gå på enn vanlig. Lurer på hvorfor det er slik?
8 April, 2013 08:12Mener å huske å ha hørt at det er viktig å tilføre salt når kroppen "omstiller" seg til ketose. Håper det er greit med flere spørsmål i samme tema; Jeg lurer nemlig på om dette stemmer, hvor mye det er det snakk om, og hvor lenge bør en ha fokus på det?
6 April, 2013 20:36Eg begynner å ane at jeg kanskje kan klare å være "normalvektig" i løpet av året, men jeg har igrunnen ikke peiling på hvor "målet" mitt er, annet enn at jeg ser at å se på ren BMI fungerer veldig dårlig.

Blir ikke særlig klokere av å google heller, for "damer" er jo stort sett 168 cm, så med mine 180 så vil det jo være litt ekstra cm å fordele fettet på ;)

Så, hva er en "normal" fettMASSE for en kvinne på 40, som trener endel og er 1,80?
6 April, 2013 10:17Hei Sofie.
Har tatt en test på matvarer, siden eg strever med å gå ned i vekt tiltross for lavkarbo diett. Har også følt meg veldig sliten og var begynt å bli ganske lei av alt.....
Testen er en IgG og IgA som var sent til US BioTek laboratories i USA. Den viste sterkt utslag på IgG, både eggehvite og plommen, ellers var det andre bra. På IgA fikk eg sterkt utslag på storfekjøtt, noe mindre på b.l.a Pecannøtter, tomat, amarant, fersken, ølgjær og sukker. Det som er mitt spørsmål om dette er om denne testen er til å stole på? Syntes det det er et stort sprang mellom de forskjellige matvarene som eg ikke bør spise.
Vil også nevne at eg blei anbefalt å ta en kur med Olivenblad X- tra, Zeolitt- PH- balanse, probilan og L- Glutamin, for å drepe eventuelle sopp og bakterier. Vil gjerne høre om du synes dette virker riktig :-)
Mvh Siv
2 April, 2013 17:22Kan jeg oppsummerer hele dagens inntak av mat og se på den prosenten med tanke på fordeling karbohydrater, fett og protein. Eller må vært "måltid "bestå av alle delene. (tenker ikke på karbohydrater som i sukker og stivelse at - jeg skal kunne spise det.) Men la oss si at jeg har lyst til å spise noen skiver røkt laks og bare det, eller en ss rømme. ellers lurer jeg på indiksjonen til Atkinsdietten . Noen erfaring med den?
5 April, 2013 20:28Panga fisk/pangasius fisk, hva er din mening om den, helsemessig? Plukket med meg en pakke fra frysedisken pga prisen, men så var det en dame som sa "ikke kjøp den dritten der, den er full i helsefarlige stoffer", så eg ble jo så paff og kjøpte den dobbelt så dyre torsken istedenfor. Har googlet så vidt, men har ikke fått noen entydige svar annet enn sånn typisk ala "man får hjerteinfarkt av å spise smør på skiven"-blogger.

Samme spørsmålet gjelder igrunnen scampi også, skjønt der kjøper jeg sjelden selv (pga prisen, for reker er jo igrunnen mye bedre på smak) men spiser jo gjerne scampi når jeg er ute på resturant.

7 April, 2013 22:32Hei. Vet om en person som har bipolar lidelse. Er du kjent med om lavkarbo evt. ketogent kosthold kan ha positiv effekt angående den sykdommen?
7 April, 2013 14:56Mitt spørsmål går på mengde karbohydrater pr dag.
Kan du gi noe generelt svar på hva en oppnår med å gå på lav mengde karbohydrater (under 20-30 g) og hvilke plager eller sykdommer det kan være spesielt gunstig for?
6 April, 2013 22:36Jeg så i butikken at Fjordland har byggrøt. Hvordan stiller den seg i forhold til risgrøt, havregrøt, rømmegrøt osv helsemessig? (Fjordland http://www.fjordland.no/produkter/grot/byggrynsgrot)

Grøt er faktisk en av de tingene jeg har savnet mest ved overgang til lavkarbo, og det skjer iblant at jeg kjøper en liten skje risgrøt i kantinen på fredager, som en minidessert etter lunsj ;)
6 April, 2013 19:35Hei,
hva tenker du om brødmixen til funksjonell mat ifht lavkarbo og vektnedgang? Jeg brukr den en del, da jeg ikke er så fan av de hjemmelagde lavkarbo knekkebrødene.

6 April, 2013 15:00Er det "farlig" å bruke gammel åpnet flaske med Udo's Choice?

Eg har hatt liggende en Udos Choice (åpnet) i drøyt et halvt år, og siden så tok eg meg tilfeldigvis en slurk i dag og det smakte ikke godt. Så på datoen at den gikk ut tidligere i uken, så eg tenkte det var det som gjorde det, litt sånn "jaja, pytt pytt". Men, så kom jeg tilfeldigvis innom Soma sine nettsider og sera at en åpnet flaske Udo bør konsumeres innen 6 uker.... woooops :S

Siden denne (dyre) oljen nå altså er gått over til å være "ikke-konsumerbar", vil de f.eks være greit å bruke den når jeg lager hjemmelaget dusjolje/skrubb osv istedenfor olivenolje som base (som jeg vanligvis bruker) eller vil det reagere feil på huden?
5 April, 2013 11:02Hei,
jeg har slitt med en del kilo for mye i mange år, i perioder spist svært magert og lite og gått litt ned men så fort opp igjen etterpå. Den siste tiden har motivasjonen forsvunnet og jeg har resignert litt. Merker man blir litt deppa av å innse at man kanskje alltid kommer til å være stor. Har mistet troen på at jeg kan klare varig vektnedgang. Har også prøvd lavkarbo tidligere, men kombinerte det da med svært intens og hard trening (ca 3 mnd), og jeg tenkte at vektnedgangen da skyldtes treningen mer enn kostholdet. Slik trening, både mengde og intensitet, klarer jeg ikke å holde over tid. Spørsmålet er derfor - kan alle bli normalvektige med et lavkarbokosthold og litt tålmodighet? Eller er noen rett og slett bare dømt til å være tjukke resten av livet? Er det nok å trene spinning to ganger pr uke samt å gå en times tur med bikkja de andre dagene? Det ville være lettere og endre livsstil om jeg hadde hatt troen på at jeg kunne bli slank tror jeg. Pr i dag så er hodet mitt innstilt på å evig være overvektig :(
4 April, 2013 22:16Er det farlig for kroppn å være i ketose over lengre tid?
4 April, 2013 01:25Hei, igjen.
Blodprøver! Kan du fortelle meg hvilke prøver jeg skal ta hos fastlegen min i forkant av lavkarbokostholdet?
vennlig hilsen
speke
4 April, 2013 01:11Hei, jeg er veldig glad i Taimat og spiser grønnsaker hver dag som jeg woker. Jeg er veldig glad i chili, vitløk og søt chilisaus, samt østerssaus. Hvor mye kan jeg bruke av dette i grønnsakene mine?
vennlig hilsen
Speke
28 Mars, 2013 13:20Hei,
har levd på lavkarbokost i 2 år
Håpet hadde vært å gå ned i vekt
- men jeg går heller litt opp!

Pga helseplager klarer jeg ikke å trene/gå nok,
så forbrenningen er lav
Leser at inntak av alkohol hemmer vektreduksjon
- er 2-3 gl vin i uken for mye?
Mvh
Lydia
28 Mars, 2013 12:59Hei,
lurer på følgende:
- sukker og fett går ikke sammen i lavkarbokosthold

Hva med sukrin/stevia og fett?

Hva bllr konsekvensen hvis man spiser
både fett og sukker!
Mvh
Lydia
24 Mars, 2013 11:04Hei Sofie

Jeg har hatt mb chron siden 1980 og fikk illiostomi i 1994.(er 52 år) Har vært plaget mye med fistler,leddsmerter osv.(høyt blodtrykk det siste året) Etter operasjonen i 94 har vekten bare gått oppover :( over 40 kilo ..og veier nå 90 kilo er 168 cm. . Nå har jeg kjøpt 2 bøker av deg og har nettopp startet mitt nye "liv".
Bruker mye fløte i maten ..eggerøre,sauser etc..lurer på om alt det fete som er i lavkarbokosten gjør at jeg har fått diare??? Og hva kan jeg gjøre med det?
(ingen aktiv chron ..ingen medisiner)
21 Mars, 2013 22:57Er det noe poeng for "oss vanlige" å velge laktoseredusert/laktosefrie produkter? Kan ikke se at det er noe forskjell i karbohydratnivået på det, så hva er type karbo er det da, siden melkesukkeret er borte?
© Lavkarboklubben AS
Dietika ASDr.Hexebergs klinikk