Erik Hexeberg
Avholdt
Det franske paradoks
6 Januar, 2014 17:00 - 6 Januar, 2014 18:00
Hvorfor har franskmenn mindre hjerte- og karsykdom enn det man "tradisjonelt" skulle forvente når de spsier så mye fett - og særlig mettet fett? Er det egentlig et paradoks?
F.eks kvinner med moderat aktivitet, ca. 1 time pr.dag og 60 kg.
Jeg har spist strikt LCHF i 1 1/2 år, og er medisinfri fra diabetes og høyt blodtrykk. Til tross for gode forbedringer så er jeg fortsatt deprimert, kjenner at stressnivået mitt er høyt og jeg går mye opp i vekt til tross for strikt LCHF. Jeg er bekymret for at hormonene mine er i stor ubalanse, og at jeg kanskje har et kronisk forhøyet kortisolnivå. Jeg tror dette er grunn til min vektoppgang (20 kg siste året). Jeg er også redd for at stressnivået mitt øker min risiko for hjerte/ karproblemer. Jeg må tillegge at jeg er utmattet, og av den grunn også er for passiv.
Kan jeg har rett i mine mistanker om kortisol, og hvilke undersøkelser og tiltak bør jeg iverksette?
Hva innebærer et Losen (tror jeg det heter) inngrep, som har til hensikt å redusere muskelkramper?
Jeg er sterkt bekymret for min mor på 72, som står på Lipitor. Hun har hyppige og sterke muskelkramper, som jeg mener er en bivirkning av medisinen. I tillegg merker jeg svekket hukommelse hos henne. Hun er nå satt opp til kirurgisk inngrep ifht muskelkrampene (jeg tror det heter Losen). i en periode i sommer stoppet hun å ta Lipitor, og muskelkrampene ble redusert en god del. Etter press fra lege har hun startet opp igjen, og det har økt på igjen med kramper og uro i beina. Jeg blir fortvilet over at de skal gjøre et inngrep som mest sannsynlig skyldes bivirkningene av statinene.
Hennes kolesterolmålinger gjort i
Mars m/ bruk av Lipitor er som følger:
Tot.kol - 5,3
LDL - 3,1
HDL - 1,2
Triglys - 0,62
September u/ bruk av med:
tot.kol - 8,0
LDL - 5,8
HDL - 1,7
Trigl - 0,86
November m/ bruk av Lipitor:
tot.kol - 5,4
LDL - 3,2
HDL - 1,5
Trigl - 1,05
Jeg har i perioden fra i sommer prøvd å påvirke henne ifht til å redusere på sukkerinntaket, og bytte ut margarin med smør, men det er ikke så lett å få til disse endringene, men litt på gli siste tiden.
Jeg ønsker at hun skal slutte med Lipitor og avvente inngrep, men presset fra fastlegen er enormt, og min mor fortviler. Hvilke anbefalinger ville du gitt i en slik situasjon?
Jeg er ei kvinne på 54 år som nylig har hatt et lite hjerteinfarkt. Har spist lavkarbo til og fra 2- 3 år( litt jatakk begge deler) Tidligere mye karbohydrater. Er ca 30 kg overvektig. Er nå satt på diverse medisiner- bla. Selo Zok, Simvastatin, Brilique.. Kan jeg spise meg "bort" fra medisiner og bedre forholdene i hjertet samt lære noe av franskmenns kosthold ? Eli
Nettmøte er det direkte sendt eller er det kun skriftlige spørsmål?
Nettmøte er det noe vi kan se og høre? Eller er dette kun spørsmål som sendes inn og besvares? I tilfelle det kan ses, hvor ser jeg det?
7) Som student på studentbudsjett, kommer ofte matpengene kort allerede, og typiske billigprodukter som ris, pasta og bearbeida kjøttprodukter står høyt på fyfy-listen. Finnes det billige versjoner av LCHF?
6) Hvilken effekt vil utskeielser som feks noen øl ha?
5) Vil det økte keton nivået, som følger av økt fettforbrenning være farlig for leveren i lengden?
4) Dersom man bytter ut karbohydratrike frukter som eple, banan, ananas, sitrusfrukter og gulerøtter, som også er svært rike på antioksidanter mot andre grønsaker vil ikke dette også kunne ha negativ effekt på utvikling av kreft og HK-sykdommer, hvis man får dårligere beskyttelse mot frie radikaler i kroppen?
3) Kan forstå hvordan LCHF kan ha positiv innvirkning på livsstilssykdommer som diabetes, men vil ikke det høye inntaket av animalsk fett og kjøttprodukter kunne øke faren for kreft og hjerte- og karsykdommer? ( https://www.facebook.com/l/eAQGmC2cTAQGMeo3xolZogpVXHEb_bPIIukHIfYFTp8druw/https%3A%2F%2Fkreftforeningen.no%2Fforebygging%2Fkosthold%2Fhvorfor-rodt-kjott-oker-risiko-for-kreft%2F)
2) For meg virker det ulogisk hvordan LCHF vil føre til større vektreduksjon iforhold til en kombinasjon av både lavt inntak av karbohydrater og fett. Ser poenget med å vende kroppen til å forbrenne fettet, men forstår ikke hvorfor det skal være nødvendig å fylle på med fett for å gjøre det. Hvis jeg har forstått riktig skal et LCHF kosthold inneholde ca 30-40 gr karbohydrat daglig, som er det kroppen trenger for å fungere, og alt over dette vil gå negativt på bekostning av fettforbrenningen. ( http://www.facebook.com/l/gAQF4_89CAQF8oZcV0S6Jqa4-r2DYJWSB51I5Y4hPxnO6Qg/fotballfrue.no/2011/03/17/svarene-til-dr-hexeberg-del-i/) De anbefalte "5 om dagen", fordelt på frukt og grønt, for å få i seg viktige vitaminer og antioksidanter, inneholder etter mine beregninger ca mellom 5-10 gr hver, altså utgjør disse ca 25-30 gr karbohydrat. Itillegg anbefaler Helsedirektoratet 3 melkeproduktenheter daglig som også inneholder omtrent 5-10 gr hver, og da er man allerede opp mot 50 gr karbohydrat. Hvorfor er det nødvendig med High Fat itillegg?
Samboeren min ønsker å starte med LCHF, men selv er jeg litt skeptisk, og håper dere kan oppklare noen spørsmål for meg.
1) For meg virker det som det utelukkende er kommersielle aktører som tar slaget for lavkarbo, mens de nøytrale institusjonene som feks Helsedirektoratet fortsatt sverger til det "gode gamle" norske kostholdet, hvor karbohydrater utgjør en betydelig del av energiinntaket. Hvorfor tror dere dette er tilfelle?
Hei! Hva tenker du om den nye 5:2-dietten - med inntak av mellom 400 og 500 kalorier (for kvinner) to dager i uken, og normalt inntak resten av tiden? Er dette noe som kan kombineres med lavkarbo? Her fremstilles visst også proteiner som usunt - hvordan kan det ha seg?
Ser at D3 -vitaminene mine inneholder mye glyserol. Det er vel ikke så lurt når man prøver å redusere på karbohydrater? Hvilke D-vit kan være et alternativ?
Referanseområde 0,30- 2,40
Koser meg med ren mat og fett til tross for advarsel at en skulle spise fettfattig og Vita hjertegod produkter.
Godt nyttår!
Jeg har meldt meg på lavkarboklubben for å prøve denne måten å gå ned deg kiloene jeg har igjen ca. 15 - 10 kilo. Siden 8.mai 2013 tok jeg en gastric bypass og har gått ned litt over 30 kilo. Jeg lurer derfor om denne typen kosthold er bra for meg som har en minimagesekk på 30 -40 ml. For mye fett kan jo gi dumping syndrom som er kvalme, magesmerter etc. Før dette har jeg prøvd Kenn Halstensens EAT men lykkes ikke. Jeg har også i lang tid nå hatt magesmerter med diare.
Da jeg i mine yngre år reiste med bussgrupper til Frankrike, ble maten gjerne fortært ganske fort og gjerne en flaske + avec til kaffen.
Franskmenn har roen og kan sitte lenge å spise, legger ned kniv og gaffel for hver en munnfull.
Tror at her i Norge har familier i dag en travel dag, barn som skal på trening, pianoundervisning osv. De tilbereder gjerne mat ( halvfabrikat) ikke fra bunnen av. Dette gir stress?
Hei ! Jeg bare lurer på hvordan det har seg at de på tross av at de spiser relativt mye hvitt brød (baguetter) til hvert måltid og gjerne en søt frokost med enten croissanter eller briocher og baguette med syltetøy likevel er både slanke og friske i hvertfall tilsynelatende? Mvh Henriksdotter
Jeg har ikke hatt spesielt utslag på ketostixen det siste året, men dagen etter jeg hadde hatt meg en skikkelig "tur på byen" (julemat + vin, drinker, irish coffee osv) så kjente jeg "ketoselukt" fra urinen dagen etter, og hadde mørkelilla utslag på ketostixen.
Eg har spist lavkarbo, ca 50 g pr dag i et drøyt år, men de siste par mnd har det sklidd ut og jeg har slitt litt med å komme tilbake i gode vaner, hatt endel sukkerkick hvor Sofie forklarte den kroppslige reaksjonen som hyperglykemi. (uvel, hjertebank osv)
Er dette nå symptomer på at jeg begynner å utvikle noe? Jeg hadde iflg blodprøvene begynnende insulinresistens for et drøyt år siden da jeg begynte på LC, men dette var blitt borte etter etårssjekken i sommer.
Tidligere nettmøter
Kolesterol
Diabetes type 2
Generelle spørsmål om mat og helse
Generelle spørsmål om mat og helse
Matintoleranser
Migrene
Generelle spørsmål
Generelle spørsmål om mat og helse
Generelle spørsmål om mat og helse
Spørsmål om diabetes type 1 og 2
Generelle spørsmål
Generelle spørsmål
Generelle spørsmål
Generelle spørsmål
Det franske paradoks
Diabetes
Generelle spørsmål om mat og helse
Generelle spørsmål
Spørsmål om diabetes type 1 og 2