Erik Hexeberg
Avholdt Det franske paradoks
6 Januar, 2014 17:00 - 6 Januar, 2014 18:00
Hvorfor har franskmenn mindre hjerte- og karsykdom enn det man "tradisjonelt" skulle forvente når de spsier så mye fett - og særlig mettet fett? Er det egentlig et paradoks?
6 Januar, 2014 17:00Hvor mange gram mener dere er nok med protein når en spiser lavkarbo med mye fett?
F.eks kvinner med moderat aktivitet, ca. 1 time pr.dag og 60 kg.
6 Januar, 2014 17:38Hei igjen

Jeg har spist strikt LCHF i 1 1/2 år, og er medisinfri fra diabetes og høyt blodtrykk. Til tross for gode forbedringer så er jeg fortsatt deprimert, kjenner at stressnivået mitt er høyt og jeg går mye opp i vekt til tross for strikt LCHF. Jeg er bekymret for at hormonene mine er i stor ubalanse, og at jeg kanskje har et kronisk forhøyet kortisolnivå. Jeg tror dette er grunn til min vektoppgang (20 kg siste året). Jeg er også redd for at stressnivået mitt øker min risiko for hjerte/ karproblemer. Jeg må tillegge at jeg er utmattet, og av den grunn også er for passiv.

Kan jeg har rett i mine mistanker om kortisol, og hvilke undersøkelser og tiltak bør jeg iverksette?



6 Januar, 2014 17:26Hva innebærer et Losen (tror jeg det heter) inngrep, som har til hensikt å redusere muskelkramper?
6 Januar, 2014 17:23Hei

Jeg er sterkt bekymret for min mor på 72, som står på Lipitor. Hun har hyppige og sterke muskelkramper, som jeg mener er en bivirkning av medisinen. I tillegg merker jeg svekket hukommelse hos henne. Hun er nå satt opp til kirurgisk inngrep ifht muskelkrampene (jeg tror det heter Losen). i en periode i sommer stoppet hun å ta Lipitor, og muskelkrampene ble redusert en god del. Etter press fra lege har hun startet opp igjen, og det har økt på igjen med kramper og uro i beina. Jeg blir fortvilet over at de skal gjøre et inngrep som mest sannsynlig skyldes bivirkningene av statinene.

Hennes kolesterolmålinger gjort i

Mars m/ bruk av Lipitor er som følger:
Tot.kol - 5,3
LDL - 3,1
HDL - 1,2
Triglys - 0,62

September u/ bruk av med:
tot.kol - 8,0
LDL - 5,8
HDL - 1,7
Trigl - 0,86


November m/ bruk av Lipitor:
tot.kol - 5,4
LDL - 3,2
HDL - 1,5
Trigl - 1,05


Jeg har i perioden fra i sommer prøvd å påvirke henne ifht til å redusere på sukkerinntaket, og bytte ut margarin med smør, men det er ikke så lett å få til disse endringene, men litt på gli siste tiden.

Jeg ønsker at hun skal slutte med Lipitor og avvente inngrep, men presset fra fastlegen er enormt, og min mor fortviler. Hvilke anbefalinger ville du gitt i en slik situasjon?
6 Januar, 2014 17:09Jeg er ei kvinne på 54 år som nylig har hatt et lite hjerteinfarkt. Har spist lavkarbo til og fra 2- 3 år( litt jatakk begge deler) Tidligere mye karbohydrater. Er ca 30 kg overvektig. Er nå satt på diverse medisiner- bla. Selo Zok, Simvastatin, Brilique.. Kan jeg spise meg "bort" fra medisiner og bedre forholdene i hjertet samt lære noe av franskmenns kosthold ? Eli
6 Januar, 2014 17:07Nettmøte er det direkte sendt eller er det kun skriftlige spørsmål?
6 Januar, 2014 17:00Nettmøte er det noe vi kan se og høre? Eller er dette kun spørsmål som sendes inn og besvares? I tilfelle det kan ses, hvor ser jeg det?
6 Januar, 2014 16:18Spørsmål fra medlem:

7) Som student på studentbudsjett, kommer ofte matpengene kort allerede, og typiske billigprodukter som ris, pasta og bearbeida kjøttprodukter står høyt på fyfy-listen. Finnes det billige versjoner av LCHF?
6 Januar, 2014 16:18Spørsmål fra medlem:
6) Hvilken effekt vil utskeielser som feks noen øl ha?
6 Januar, 2014 16:18Spørsmål fra medlem:
5) Vil det økte keton nivået, som følger av økt fettforbrenning være farlig for leveren i lengden?
6 Januar, 2014 16:17Spørsmål fra medlem:
4) Dersom man bytter ut karbohydratrike frukter som eple, banan, ananas, sitrusfrukter og gulerøtter, som også er svært rike på antioksidanter mot andre grønsaker vil ikke dette også kunne ha negativ effekt på utvikling av kreft og HK-sykdommer, hvis man får dårligere beskyttelse mot frie radikaler i kroppen?
6 Januar, 2014 16:17Spørsmål fra medlem:
3) Kan forstå hvordan LCHF kan ha positiv innvirkning på livsstilssykdommer som diabetes, men vil ikke det høye inntaket av animalsk fett og kjøttprodukter kunne øke faren for kreft og hjerte- og karsykdommer? ( https://www.facebook.com/l/eAQGmC2cTAQGMeo3xolZogpVXHEb_bPIIukHIfYFTp8druw/https%3A%2F%2Fkreftforeningen.no%2Fforebygging%2Fkosthold%2Fhvorfor-rodt-kjott-oker-risiko-for-kreft%2F)
6 Januar, 2014 16:17Spørsmål fra medlem:
2) For meg virker det ulogisk hvordan LCHF vil føre til større vektreduksjon iforhold til en kombinasjon av både lavt inntak av karbohydrater og fett. Ser poenget med å vende kroppen til å forbrenne fettet, men forstår ikke hvorfor det skal være nødvendig å fylle på med fett for å gjøre det. Hvis jeg har forstått riktig skal et LCHF kosthold inneholde ca 30-40 gr karbohydrat daglig, som er det kroppen trenger for å fungere, og alt over dette vil gå negativt på bekostning av fettforbrenningen. ( http://www.facebook.com/l/gAQF4_89CAQF8oZcV0S6Jqa4-r2DYJWSB51I5Y4hPxnO6Qg/fotballfrue.no/2011/03/17/svarene-til-dr-hexeberg-del-i/) De anbefalte "5 om dagen", fordelt på frukt og grønt, for å få i seg viktige vitaminer og antioksidanter, inneholder etter mine beregninger ca mellom 5-10 gr hver, altså utgjør disse ca 25-30 gr karbohydrat. Itillegg anbefaler Helsedirektoratet 3 melkeproduktenheter daglig som også inneholder omtrent 5-10 gr hver, og da er man allerede opp mot 50 gr karbohydrat. Hvorfor er det nødvendig med High Fat itillegg?
6 Januar, 2014 16:16Spørsmål fra medlem:

Samboeren min ønsker å starte med LCHF, men selv er jeg litt skeptisk, og håper dere kan oppklare noen spørsmål for meg.
1) For meg virker det som det utelukkende er kommersielle aktører som tar slaget for lavkarbo, mens de nøytrale institusjonene som feks Helsedirektoratet fortsatt sverger til det "gode gamle" norske kostholdet, hvor karbohydrater utgjør en betydelig del av energiinntaket. Hvorfor tror dere dette er tilfelle?
6 Januar, 2014 15:00Hei! Hva tenker du om den nye 5:2-dietten - med inntak av mellom 400 og 500 kalorier (for kvinner) to dager i uken, og normalt inntak resten av tiden? Er dette noe som kan kombineres med lavkarbo? Her fremstilles visst også proteiner som usunt - hvordan kan det ha seg?
6 Januar, 2014 14:21Ser at D3 -vitaminene mine inneholder mye glyserol. Det er vel ikke så lurt når man prøver å redusere på karbohydrater? Hvilke D-vit kan være et alternativ?
6 Januar, 2014 12:39Et spørsmål utenom. Jeg har fått svar om S- Ins C- peptid resultat 1,40
Referanseområde 0,30- 2,40
Koser meg med ren mat og fett til tross for advarsel at en skulle spise fettfattig og Vita hjertegod produkter.
Godt nyttår!
2 Januar, 2014 21:47Hei
Jeg har meldt meg på lavkarboklubben for å prøve denne måten å gå ned deg kiloene jeg har igjen ca. 15 - 10 kilo. Siden 8.mai 2013 tok jeg en gastric bypass og har gått ned litt over 30 kilo. Jeg lurer derfor om denne typen kosthold er bra for meg som har en minimagesekk på 30 -40 ml. For mye fett kan jo gi dumping syndrom som er kvalme, magesmerter etc. Før dette har jeg prøvd Kenn Halstensens EAT men lykkes ikke. Jeg har også i lang tid nå hatt magesmerter med diare.
1 Januar, 2014 13:24Godt nyttår. De spiser mindre mengder om gangen og sitter lenge til bords. Det blir gjerne et og gjerne to glass rødvin og vann . Dette intar de gjerne daglig. Det sies at små mengder rødvin skal være bra for hjertetilfeller?
Da jeg i mine yngre år reiste med bussgrupper til Frankrike, ble maten gjerne fortært ganske fort og gjerne en flaske + avec til kaffen.
Franskmenn har roen og kan sitte lenge å spise, legger ned kniv og gaffel for hver en munnfull.
Tror at her i Norge har familier i dag en travel dag, barn som skal på trening, pianoundervisning osv. De tilbereder gjerne mat ( halvfabrikat) ikke fra bunnen av. Dette gir stress?
19 Desember, 2013 13:30Hei ! Jeg bare lurer på hvordan det har seg at de på tross av at de spiser relativt mye hvitt brød (baguetter) til hvert måltid og gjerne en søt frokost med enten croissanter eller briocher og baguette med syltetøy likevel er både slanke og friske i hvertfall tilsynelatende? Mvh Henriksdotter
14 Desember, 2013 14:16Hei :)

Jeg har ikke hatt spesielt utslag på ketostixen det siste året, men dagen etter jeg hadde hatt meg en skikkelig "tur på byen" (julemat + vin, drinker, irish coffee osv) så kjente jeg "ketoselukt" fra urinen dagen etter, og hadde mørkelilla utslag på ketostixen.

Eg har spist lavkarbo, ca 50 g pr dag i et drøyt år, men de siste par mnd har det sklidd ut og jeg har slitt litt med å komme tilbake i gode vaner, hatt endel sukkerkick hvor Sofie forklarte den kroppslige reaksjonen som hyperglykemi. (uvel, hjertebank osv)

Er dette nå symptomer på at jeg begynner å utvikle noe? Jeg hadde iflg blodprøvene begynnende insulinresistens for et drøyt år siden da jeg begynte på LC, men dette var blitt borte etter etårssjekken i sommer.
© Lavkarboklubben AS
Dietika ASDr.Hexebergs klinikk