Erik Hexeberg
Avholdt Generelle spørsmål om mat og helse
3 April, 2014 17:00 - 3 April, 2014 18:00
Er det noe du lurer på? Alt fra de små bagateller til de store spørsmål - du skal få svar, men jeg lover ikke at jeg har fasiten på alt!
3 April, 2014 16:32Hei der:-)

har 3 spørsmål

jeg har nå startet et lavkarbo kosthold
og har lest både her og der at man skal drikke
rikelig. hva menes egentlig med "rikelig"?
jeg er indognerert med via leger og apoteker
at rundt 2 liter i løpet av dagen, pluss d en får
gjennom kosthold, da skulle d holde. skal man
drikke mer gjennom dette kostholdet?
jeg er nå litt der at jeg drikker litt når jeg er tørst...
kanskje gærnt d?


så er d dette med salt, har hørt noe om at man skal
innta noe mer salt i startfasen ved omlegging, eller gjelder dette generelt når man legger om til dette kostholdet? og da, om man skal øke inntaket, bortsett fra d man får i kosten,hvor mye mer salt skal en ha i seg? fra myndighetene får man jo høre at man skal REDUSERE saltinntaket...???

via spyttprøve for en tid tilbake, før omleggingen av kostholdet, ble d hos min tannlege påvist munntørrhet så d holdt...
og jeg merker nå etter en stund på dette kostholdet, at jeg blir fryktelig tørr, noen tips der sånn? har fått tips via tannlegen om å tygge tabletter mot munntørrheten.

takker for svar
med ønske om en fin dag

hilsen
jada
3 April, 2014 15:49Har dere ungdomsrabatt på klinikken?
3 April, 2014 13:41Jeg er mann, 57 år. For 2-3 år siden begynte jeg på lavkarbo. Veide da 111 kg. I løpet av denne tiden har jeg gått ned - for så å gå opp igjen. De siste tre mnd. har jeg gått på Eurodiet, da jeg ikke responderte godt nok på lavkarbo ift. vektreduksjon(egen feil). Jeg ønsker å starte med lavkarbokost igjen når denne dietten er over(høsten 2014). Jeg veier nå 94 kg. Utfordringen er kolesterolet. Dette har også gått både opp og ned i løpet av nevnte periode. I flere år har jeg gått på Atorvastatin 20-40 mg. Imidlertid autoseponerte jeg dette tidlig i fjor. I sept. samme år - mens jeg fulgte lavkarbokost - og uten med.- var verdiene følgende :
Kolesterol : 11.3., LDL kol.: 1.7., HDL kol. 8.5 Først -og sistnevnte ovenfor ref.omeråde.
Medio mars i år viste bl.prøvene følgende : 3.3 , 1.3 , 1,5. Første - og sistnevnte nedenfor ref. omeråde.
Fra førstnevnte til sistnevnte bl.prøvetakning startet jeg igjen opp med nevnte medikament. 40 mg. - for så å trappe ned til 20.mg. De siste tre ukene har jeg vært foruten.
Min fastlege mener jeg nå bør begynne med Atorvastatin 10 mg. Bør jeg ?
Hva kan du si om verdiene sept. 2013 kontra mars 2014 ? Hvilke verdier mener du jeg kan akseptere uten at medikamenter er nødvendig (hjertesykdom i fam.) ?

3 April, 2014 07:37Jeg er veldig glad i Salmalaks.
Min opplevelse av den laksen er at den ikke er så "slimete og feit" som annen oppdrettslaks. Leser i dag på nyhetene om at oppdrettslaksen får i seg alt for mye palmeolje, - noe jeg avskyr.
Gjelder dette også Salmalaksen, tror du? Og hva tenker du i forhold til helse, fettsyrer osv. om oppdrettslaks?
2 April, 2014 21:02Det nærmer seg påske og i den forbindelse har jeg et spm.
Jeg lever på et ketogent kosthold kombinert med 5:2, skeier engang i blant ut med et glassvinn og en smak stevia sjokolade. Men det jeg lurte på er hvor ødeleggende er det om jeg spiser "vanlig" mat feks påskeaften? Med vanlig mat tenker poteter, kake og godteri.
Takker på forhånd for svar.
Mvh
Elisabeth
2 April, 2014 20:10Hei ! Da jeg i tillegg til metabolsk syndrom, høyt BT, fibromyalgi, artrose i begge knær, PCOS og overvekt er SUKKERAVHENGIG opplever jeg at tross mye kunnskap ( har kjøpt og lest og leser fortsatt bøkene tl din kone og Dahlqvist...) går jeg ned 2 kg og så er det fort opp igjen !! Kan jo gi opp ! Men samtidig kjenner jeg at når jeg er flink går vannet ut av kroppen og jeg har det godt inni meg. Men når jeg tar en bolle eller et kakestykke så er det umulig å tenke fornuftig. Jeg er to personer !!! Dette blir litt sukk og stønn...., men det er alvorlig !!! Kjenner en som nå har gått ned 30 kg på Grete Roede kurs, men hun hadde kun overvekt som problem. Men det er jo flott gjort , men jeg tror ikke jeg kan spise slik. Jeg får hjertebank av et rundstykke med reker om jeg har vært på LCHF en uke. Så jeg er følsom!! Tåler 70 % sjokolade. Har svingende blodsukker og lurer på om jeg spiser for lite på jobb... Er litt matt når jeg går hjem. Trimmer lite pga knærne. Om kvelden klør jeg en del i hodebunnen... hvorfor ?? Har int mot melk , egg og gluten. Tåler smør,fløte og creme fr. Tåler egg synes jeg og litt hvete. HAR DU ET eller flere råd til meg ?? BT medisinen ble raskt halvert da jeg startet LCHF. Men jeg kom for lavt i Kalium, svært ubehagelig og jeg ble litt redd. Hva anbefaler du ? Tar nå 2 K kapsler fra SOLARY pr dag. Nesten ikke frukt. Dette ble langt......
2 April, 2014 15:24Hei! Har begynt med LCHF for ca 5 uker siden og gått ned ca 1kg.(er 68år, 91 kg) og synes jo det går veldig langsomt . Men jeg tenker nok dette er den beste måten å gå ned i vekt på,så da fortsetter jeg. Har i det siste lest litt i Lutz sin bok "Bedre uten brød" og det jeg stusset litt ved var at immunforsvaret kan reagere på en diett som for eksempel LCHF med for eksempel hjerteflimmer hvis man har hatt det før. Det gjorde meg litt engstelig, fordi jeg har hatt hjerteflimmer en gang en periode på ca 1 mnd for to år siden og tar siden det Metoprolol 100 mg og Amlodipin , og Albyl E. Gikk tidligere på Marevan men hadde flere stygge fall med store hematomer som konsekvens av disse fall så vi kuttet ut Marevan selv om jeg her forstått at Marevan er en "naturlig" medisin ved flimmer. Hjertelegen jeg var til mente at det ikke var noe med hjertet mitt som eg. tilsa at jeg skulle ha flimmer men jeg turte ikke spørre om Marevan.Så nå går jeg litt og venter på at jeg skal få flimmer pga lchf-dietten samtidig som jeg er litt redd fordi jeg ikke tar Marevan. Noe som jo også gjør meg litt engstelig er jo at min far i en alder av 63 år fikk slag pga. ubehandlet flimmer og høyt blodtrykk. Er jeg en litt rebelsk pasient som har kuttet ut Marevan pga en masse bivirkninger? (dvs. burde jeg gå tilbake til Marevan, særlig nå når jeg er på LCHF?) Er det vanlig at man får hjertebank av lchf-dietten?
2 April, 2014 13:39I følge Lutz kan man spise mye fett så lenge man holder seg under 72 gram karbs.
Jeg får i meg mer enn 72 g, som regel fra grønnsaker, må jeg da passe på fettinntaktet?

I går spise jeg for eksempel
Frokost: stekte egg med masse grønnsaker, avokado og spekesinke
Lunsj: masse grønnsaker, biff, smør
Middag: kyllinglår med hjemmelaget majones (1 g karb per 100 g) og masse grønnsaker
Kvelds: fettkaffe som er koffeinfri med smør, kokosolje og egg

Dette ble 85 g karbs.


Jeg lurer også på dette med kondisjonstrening og lavkarbo. Har du noen gode bøker eller kilder jeg kan lese meg opp på dette? Jeg er ny med lavkarbo og er i en opptreningsfase med løping. Har mål om halvmaraton, men finner ingen god informasjon om det.


Tusen takk.
1 April, 2014 22:48Hei, jeg sliter litt med motivasjon og å komme i gang med et lavkarbokosthold, og en kompis som driver med fitness har anbefalt meg å prøve en uke eller to med noe som heter PSMF som en kickstart. Da skal man hver dag såvidt jeg har forstått spise 2-2,5 g protein pr kg kroppsvekt (målvekt), og maks 20 g karbohydrater og fett, kombinert med lett styrketrening og hverdagsmosjon (ikke tung trening, eller kondisjonstrening). Også tilskudd av omega-3 og multivitamin. Hva tenker du om dette? Jeg vet av erfaring av kroppen min fungerer godt med lite karbohydrater, og denne mengden vil heller ikke gjøre at jeg går sulten (tvert imot så vil det være utfordrende å få i seg nok proteiner tror jeg). For min del vil dette i praksis bli et par uker med store mengder kylling og hvit fisk, rent svinekjøtt og magert rødt kjøtt, cottage cheese/kesam, masse(!) grønnsaker (agurk, tomat, salat, paprika, reddiker etc) og myyye vann. Evt litt bær om det skulle bli tungt. Deretter går jeg over på et lavkarbokosthold med mer fett, men ellers mye det samme vil jeg tro.
1 April, 2014 21:22Jeg har delvis fått svar på spørsmålet mitt før. Det er i forhold til dosering av tran. Jeg ser Berit Nordstrand mener man kan ta mer enn anbefalt dose. Hvordan er dette i forhold til E-vitamin? Jeg vet man kan ta mye mer D, og noe mer A, men jeg finner ikke noe om E. Jeg vil gjerne at vi voksne skal få i oss nok både av vitaminene og omega-3 fra tran. Hva mener du er ideell dosering av tran?
1 April, 2014 11:07Spørsmål fra medlem
_________________________

Når jeg kommer fra trening ved 20-21 tiden har jeg egentlig ikke lyst til å spise, men å ta meg en lang varm dusj, en god kopp te og gå og legge meg. Må man egentlig spise noe etter trening, eller er kroppen godt fornøyd med å bruke av fettreservene. Jeg lever på rundt 20 g KH pr dag, rundt 175 høy og veier 70 kg.
1 April, 2014 11:07Spørsmål fra medlem
________________________

Hvor henter vi energi når vi trener og lever på rundt 20 g KH? Er det kun fra fettreserver?
1 April, 2014 11:06Spørsmål fra medlem
_______________________

Hva er det som egentlig skjer i kroppen når vi er på periodisk faste, full faste eller for eksempel 5:2 dietten i kombinasjon med trening?
Kan man faste seg fet? Jeg mener kan det i noe tilfelle være sånn at man bruker av muskelmasse og lagrer fett?
30 Mars, 2014 11:26Hei,

Jeg har akkurat meldt meg inn i Lavkarboklubben og er lurer på hvor mange gram med fett, protein og karbohydrater jeg bør spise per dag?

Jeg sliter med forhøyet blodsukker og ligger i grenseland til å ha diabetes 2. Jeg har fått beskjed fra min lege at jeg bør redusere vekten med ca 10 kg. Ellers er jeg i ganske god form og trener hard styrke ca 4 ganger i uken i tillegg til en aktiv livsstil med hund.

Jeg har tidligere forsøkt ganske streng lavkarbo men da ble jeg bare kvalm og hadde problemer med å trene så hardt som jeg gjør.
29 Mars, 2014 18:46Nerd som er jeg har jeg forresten lest igjennom alle de tidligere nettmøtene. Jeg kom over fettsyrebalanse. Er det noe dere anbefaler alle å sjekke? Å ta en slik fettsyretest?

Takk :)
29 Mars, 2014 18:44Hei.

Jeg har kjørt lavkarbo nå i et par uker, men jeg er sulten hele tiden! Har du noen tips?
Jeg spiser nok fett og mat. Ligger på rundt 1800 -2000 kcal daglig, 150 g fett, 120 g protein og 50 -70 g karbs. De dagene jeg spiser slik at jeg faktisk blir mett ender jeg på rundt 3500 kalorier, noe som er alt for mye for ei lita jente som meg.


Jeg lurer også på om man skal telle med koarbohydratene fra kostfiber?
I går fikk jeg feks i meg 64 g karbohydrater. 35 g av dette var fiber.

Jeg har fortsatt mye å lære.
Takk for god informasjon.
26 Mars, 2014 18:15Heisan,
Lyst til å prøve lavkarbo, da jeg sliter med stadig tilbakevendene nakke og hodepine. Slitt i over to år. Mue behandlinger, og litt bedre, men ikke i mål.
Spørsmålet mitt er om jeg kan starte, da kolestorolet mitt viste litt forhøyet. Tallene er disse.
S-kolestorol,7,7 H(3,3-6,9) S-HDA-kol, 1,4 S-LDL kol: 5,7 H(1,8-5,7) S-Triglyserider 2,76 H(0,45-2,60)

Jeg er 49 år, trener 2-3 ganger i uken(styrke og kondisjon), ellers bra helse.

Er det evt et alternativ å starte med kolostorol medisin, samtidig som jeg går på lavkarbo?

mvh
Geir
© Lavkarboklubben AS
Dietika ASDr.Hexebergs klinikk