Erik Hexeberg
Avholdt Generelle spørsmål
12 Mai, 2014 15:00 - 12 Mai, 2014 16:00
Har du noe du lurer på om lavkarbokosthold? Er det noe i kostholdsdebatten som opptar deg? Det er lov å spørre om alt du lurer på - så skal jeg svare så godt jeg kan!
12 Mai, 2014 10:30Spørsmål fra medlem:
_____________________________________________

Hei !
Jeg har noen spørsmål ang kolesterolverdiene mine. La om til lchf i april 2013. Kontrollerte blodrprøver i september 2013 og mars 2014. Legen min er i mot LCHF og anbefaler meg å kutte ut dette. Jeg har imidlertid god effekt av kostholdet, relatert til IBS. Hva syns dere om verdiene? Går det an å måle det på noe annet vis?

S-kolesterol:
9,7 Sep13 og 9,3 Mar 14
LDL:
7,3 Sep13 og 6,8 Mar 14

HDL:
2,1 Sep13 og 2,2 Mar 14

Triglyserider:
0,73 Sep 13 og 0,71 Mar 14
11 Mai, 2014 13:33Vet man årsaken til insulinresistens/prediabetes/begynnende DM II? Om risikofaktorer som fedme, inaktivitet og mengden karbohydrater reduseres optimalt, kan pasientene da bli friske? Eller handler det mer om at varig livstilendring kun holder symptomene under kontroll?
Jeg spør fordi jeg i det siste har lest litt om resistent stivelse og at forbedring i tarmfloraen kan bedre insulinfølsomheten og bedre blodsukkerkontrollen til pasienter som allerede har gått ned i vekt, spiser LCHF og trener.
11 Mai, 2014 11:46Et spørsmål til.
Som du vet, så ble jeg stentet for et år siden. Jeg bruker ganske mye fett ( meieriprudukter, kokus,olivenolje)
Jeg er mye bedre bedre av fibromyalgi og min astma er helt vekk. Takket være å ha spist lavkarbo i mange år.
Kan jeg fortsette med mettet fett?
11 Mai, 2014 11:29Hei Erik.
Blir bare mer og mer forvirret. Det var en hjertelege ( gammel professor) som hadde meg til kontroll.
Han spurte meg om hva jeg spiste og jeg sa at jeg var medlem i Kostreform for bedre helse og i Lavkarboklubben.
Da har du hele vettet og trenger ikke min hjelp?
Slutt med Ezetrol og begynn med minste dose av Crestor. Sa han . Jeg ble målløs.
Venter på svar fra ny blodprøve. Ønsker lipoprintprøve.
Kan det sendes til meg eller må jeg komme til Sandvika?
8 Mai, 2014 10:58Hei. Abonnerer på bladet Bedre Helse men kommer til å si det opp. Er så eitrande lei av å lese om hvor farlig det er med mettet fett. Side 62 nr. 5/14. Mettet fett øker risikoen for diabetes type 2 i større grad enn umettet fett. Dette fordi mettet fett legger seg rundt livet og trigger insulinresistens og diabetes.

Videre skriver Gunn Helene Arsky om hjertegod mat på side 35. Slik som, hvis du har høyt kolesterol må du velge fett med omhu og unngå hardt fett (les: smør). Man må i tillegg begrense inntak av egg, rogn, lever og innmat. Hun kommer med andre gode råd, det er ikke det, men henger ennå igjen i fullstendig feilaktige oppfatninger om mettet fett.

Skjønner at dere ønsker å beholde spalten i bladet og slik kunne påvirke litt. Men når det er sagt, har dere spesielle anbefalinger til valg av type av type fett ved høyt kolesterol?
5 Mai, 2014 14:21Jeg lurer på hva dere anbefaler av sukkererstatninger. -Prøver å holde meg til de naturlige,altså stevia, sukrin og tagatesse. Men det blir likevel en del pastiller/saft med kunstig søtning. Hvor mye er for mye?
3 Mai, 2014 11:18Eg får gjøre som jeg alltid gjør...
Etter å ha spurt et spørsmål på Vektklubbens "Tett på nett", så ler jeg litt av svaret, og kommer til dere for fasiten ;)

(Svaret jeg fikk var at siden jeg spiste lavkarbo så var det lite sannsynlig at jeg fikk i meg særlig med fiber.... Si DET til magen min som gikk helt krøll på etter å ha måtte bakse med tildels store mengder hjemmelaget marsipan, og diverse småspising av kaker/bakster med fiberhusk/sesam/mandelmel i påsken...)

Tilbake til spørsmålet:
Dersom jeg spiser mye fiber til et måltid, f.eks 20-25 gram, hvor mye vann bør jeg sørge for å drikke til, for å hindre at magen slår krøll på seg?
© Lavkarboklubben AS
Dietika ASDr.Hexebergs klinikk