Erik Hexeberg
Avholdt Spørsmål om diabetes type 1 og 2
13 Juni, 2014 15:00 - 13 Juni, 2014 16:00
Har du noe du lurer på om diabetes? Er det noe du lurer på i forhold til kosthold for diabetikere? Det finnes ikke dumme spørsmål - ikke vær redd for at spørsmålet er for enkelt!
13 Juni, 2014 15:28Hei,

I forrige VOF sies det at en kan bruke havregrøt i stedet for probiotika. Hva synes du om det? Jeg har tidligere hatt lekktarm og er derfor svært forsiktig med alt av kornprodukter.

Lurer også på det du svarte på forrige nettmøte om å være forsiktig med søtning. Jeg har PCOS og "cravings" etter sukker. Pleier derfor å søte teen min med stevia, for å unngå fristelsen for karameller og is, som er mine store svakheter. Mener du at jeg bør kutte det ut, og kjempe meg gjennom "abstinensene" til jeg blir kvitt de verste "cravingsene"?

Jeg er flink med lavkarbo kosthold (selve maten), men har dessverre jevnlig gått på en sukkersmell, oftest om kveldene. Ble nok litt følelsesspising ifm eksamen, og tenker at jeg nok litt ubevisst har brukt mat for å "roe nervene" når jeg stresser. Det går mye bedre nå når jeg har ferie.

Takker for svar og god hjelp så langt og ønsker en fortsatt fin dag og sommer ;-)

13 Juni, 2014 10:43hei:-)

spørsmål:

ved omlegging til nytt kosthold, plages jeg med forstoppelse, er d da lurt å øke karboinntaket noe, til
dette er regulert?

mvh
jada
12 Juni, 2014 22:45Hei,
Jeg lurer på hvordan en slankeoperasjon vil påvirke blodsukkeret for en pasient med diabetes type 1. Har dere noe erfaring ned det?
12 Juni, 2014 19:07Jeg og min mann har spist lavkarbokost i 1 1/2 år. Vi er normalvektige,er svært aktive (trener hver dag). Begynte med lavkarbo pga generelle helsefremmende effekter vi har lest og erfart at dette kostholdet medfører. Ingen av oss har diabetes. Hba1c 5,3 og 6. (noe høyt?) Jeg har målt noen ganger i løpet av en dag, og er overrasket over hvor høyt det ligger tiltross for svært lite karbohydrater. Feks en dag var fastene blodsukker om morgenen 5,3 så trente jeg kondisjon og styrke i 2 timer før jeg spiste noe som helst. Da var blodsukkeret steget til 5,8(??)Så spiste jeg frokost (yoghurt,nøtter,gresskarkjerner,kanel+kaffe). 2t etter frokost fremdeles 5,8. Så 5 timer etter frokost , når jeg begynte å bli sulten igjen, var det steget til 7,3. 2 timer etter lunsj (egg,bacon,avokado,salat) var det steget til 7,5. Jeg synes dette er mot all logikk??Dette er en ganske vanlig dag. Jeg mener jeg har merkelig høyt blodsukker, kosten og treningen tatt i betraktning. Har du noen forklaring? Kan man stole på sånne målinger? Ville gjerne prøve å få langtidsblodsukkert til under 5, og har begynt å spise litt potetmel (utrørt i kaldt vann), da dette visstnok er resistent stivelse og vil virke positivt på Hba1c. (Kan ellers opplys om at C-peptid var 0,21 og S-Insulin under 2, og S-glukose var 4,7 når HbA1c var 5,3, for et halvt år siden). Har du noen gode råd om hvordan vi kan få verdiene ned?
12 Juni, 2014 10:14
Hei:-)

Dette med forhøyet ferritin, ligger nå på 850, og har helt klart en innflammasjonsfølelse i kroppen, fryser, svetter, typisk influensasymptomer, hvordan påvirker dette kroppen, om en har forhøyede verdier over tid?

kan allergier mot kasein/hvete være en årsak?

litt på siden av temaet ditt idag, men håper allikev d går bra:-)

mvh

jada
12 Juni, 2014 10:02Hei:-)

jeg er pasient hos deg, og vi ble enige om at jeg skulle bl.a kutte ut melk og melkeprodukter fra kostholdet.
dog kunne smør benyttes. jeg bruker fortrinnsvis røros smør.
De har også en rømme, vet du noe om rømmen deres, mtp kasein innhold?
savner dypt rømme i kostholdet...

Jeg har også et høyt ferritin nivå, jeg har vært i kontakt med blodbanken, ved d lokale sykehuset, men blodgiver kan jeg ikke bli, da jeg ikke har hemakromatose. Fastlegen har henvist meg nå til hematalog, for vurdering.
Ferritin hos meg har lagt høyt lenge.

Kan allergi mot f,eks kasein/hvete fremkalle forhøyede ferritin verdier?
hva med overvekt/fettlever?

11 Juni, 2014 18:29Hei, jeg er en kvinne som har hatt type 1 diabetes i 36 år. Jeg har insulinallergi og store mengder antistoffer i blodet som gjør den daglige kontrollen svært vanskelig. For 2 ½ år siden endte det hele i hjerneslag og senere i 100 % uføretrygd, pga diabetesen.

Nå har imidlertid selveste diabetesteamet ved sykehuset foreslått at jeg prøver ut lavkarbo i forsøk på å få blodsukkerkurven under kontroll – men de understreker samtidig at jeg bør unngå å erstatte ”alle” karbohydratene med mettet fett,med henvisning til kolesterolverdier og hjerteinfarkt. Jeg har fine verdier som teamet ikke ønsker at skal øelegges.

Jeg har nå prøvd ut lavkarbo, litt av og på, en god måneds tid - og jeg har blitt fullstendig tatt på senga av effekten! Blodsukkerkurva på pumpa mi (jeg har kontinuerlig glukosesensor) legger seg straks som en flat strek - til om med om natta! Straks jeg går tilbake til den vanlige mengden karbohydrater igjen, er kaoset i gang på nytt!
Så jeg skjønner at her må det være mye å hente, også for en garvet type 1 diabetiker. Imidlertid har jeg 2 spørsmål:

1) Hva blir igjen av lavkarbodietten hvis man unngår å erstatte ”alle” karbohydratene med mettet fett? Går det an gå på noe kompromiss?

2) Skaldemann ber lavkarbobrukere bruke diabetikernes keto-diabursticks for å finne ketoner i urinen. Her kræsjer det for meg. Ketoner har vi jo ordre om å bli kvitt fortest mulig, og klarer vi det ikke selv må vi kontakte sykehuset. Jeg har vært innlagt for ketoacidose og har absolutt ingen trang til gjentakelse. Kan vi som har type 1 diabetes oppnå ketose-tilstand, uten risiko for ketoacidose? Er ketosetilstand nædvendig for å holde på med lavkarbo, eller noe type 1 diabetikere bør unngå? Eller er kanskje ketose og ketoacidose to begreper som ikke har noe med hverandre å gjøre?

Hilsen helt fersk klubbmedlem.
4 Juni, 2014 10:53Hei
Pga D2 må jeg holde karbo under 20 g helst nærmere 10 om dagen. Normalt er blodsukkeret da stabilt på 5 og 6-tallet hele dagen. Det kan jeg styre hjemme, med på reise er det et problem.
Dersom karboinntaket er blitt for høyt en dag blir blodsukkeret liggende på 7 og 8 i en hel uke etterpå og det tar ennå lenger tid før det igjen ligger stabilt på 5 og 6. Hva er grunnen til at nedjustering av blodsukker tar så lang tid etter at karbo er ute av kroppen?
© Lavkarboklubben AS
Dietika ASDr.Hexebergs klinikk