Erik Hexeberg
Avholdt
Generelle spørsmål om mat og helse
20 Mars, 2013 15:00 - 20 Mars, 2013 16:00
Er det noe du lurer på om lavkarbokosthold og helse? Jeg skal forsøke å svare så godt jeg kan, og jeg ser frem til å lære av de mange gode spørsmål som erfaringsmessig blir sendt inn. Og husk, ingen spørsmål er for enkle. Er det noe du lurer på, kan du være sikker på at det er mange andre som lurer på det samme!
Fra artikkelen står det
Freia premium - Pecan og havsalt - 23,5 g
Freia kokesjokolade - Mørk sjokolade - 32 g.
når eg så leser innholdsfortegnelsene på disse står det:
for pekannøttsjokoladen:
Karbohydrater:: 33,5 g hvorav sukkerarter 25 g
for kokesjokoladen
Karbohydrater: 32 g hvorav sukkerarter 28 g
Hvorfor telles totaltallet for kokesjokoladen mens for pekannøttsjokoladen teller "bare" sukkerartene (- 1,5 g)?
Dette er kanskje et umulig spørsmål å svare på, men jeg stiller det i allefall :-)! Hvor fort kan man rette opp en ubalanse mellom omega 6 og 3. La oss si at man har et forhold rundt 15:1. Det avhenger selvfølgelig av hva man inntar av de ulike kildene, men jeg har kuttet på det meste av vegetabilske fettkilder og mange andre kjente matkilder med høyt innhold av Omega 6. Jeg spiser en del kylling og kjøttprodukter som mest sannsynlig er fôret på soya- og maisholdig fôr, og får i meg en del omega 6 der tenker jeg. I tillegg tar jeg tilskudd av omega 3. Hvilket tidsperspektiv kan vi snakke om for å balansere forholdet til det optimale 2-1:1, sånn ca? Noen uker, en måned eller flere måneder?
En oppfølger fra mitt forrige spørsmål :-). Kan vaksinering av barn gi en stor stresspåkjenning av kroppen, og kan det igjen forforårsake betennelser i cellemebraner, som igjen kan medføre lekk tarm, matintoleranser eller andre toksiske reaksjoner? Har du eventuelt noen anbefalinger til hvor jeg kan finne ut mer om dette?
Jeg lurer visst på mye i dag :-)! Når det gjelder barn med autisme spekter forstyrrelser og for såvidt barn med tilstanden ADHD, så lurer jeg på om det kan være slik at man har en matintoleranse i utgangspunktet som skaper trøbbel i tarmen, eller er det slik at man kan ha ha betennelser i cellemembraner i tarmen som medfører lekk tarm/ at stoffer trenger gjennom til blodbanen, og så kan medføre at man får matintoleranser og ulike reaksjoner på dette?
I fht behandling av barn med epilepsi anbefaler flere og flere et ketogent kosthold, men flere blir også "tatt av igjen" kostholdet pga økning i kolesterolet av samme behandler. Da tenker jeg at her har behandleren ikke satt seg godt nok inn i årsak til anbefalingene for dette kostholdet og alle behandlingseffekter. Er det for lite nivå av kolesterol, som bidrar til epileptiske anfall i utgangspunktet og vil kolesterol medføre bedre impulsoverføring/ mindre forstyrrelser i hjernen, eller hva er det som gjør at tilstanden bedres ved et ketogent kosthold? Har fettsyrebalansen også noe å si ifht til dette?
Hei. Jeg har spørsmål i fht fibriomyalgi. Hva er det viktigeste man kan gjøre for å bedre tilstanden? Er det reduksjon av karbohydratinntaket (evt hvor mye) eller mer optimal balanse av fettsyrene (omega 6/ omega 3) som er viktigst? Eller er det andre ting man kan gjøre for å bedre tilstanden? På forhånd takk for svar :-)!
Jeg faller ofte for fristelsen til å kose (/trøste/belønne) meg med litt godteri om kvelden etter en lang dag på skolen. Har unnskyldt meg selv med at så lenge jeg spiser minimalt med karbohydrater på dagen, så kan jeg tillate meg litt om kvelden, så lenge totalen ikke overstiger 20 eller 50 gram. Siden jeg har PCOS tenker jeg at jeg bør ligge under 20 gram pr. dag, men det hender at jeg tillater meg opp mot 50. Nå nærmer eksamensperioden seg med stormskritt, så er kanskje på tide å få bedre kontroll over godtesuget, så det ikke sklir ut slik som det pleier når jeg stresser. Er derfor klar for å høre din mening om dette (tror jeg vet "ka det går i".) Kanskje det er på tide å lage meg et lite lager med sunnere snacks søtet med stevia;-)
Dersom en har intoleranse for kumelk og casein hvilke erstatninger anbefales / frarådes? Vedkommede har også PCOS og insulinresistens. Bør en da ligge på max 20 gram karbohydrater, eller går det greit med max 50?
jeg trenger en reeboot for å komme igang igjen med litt "hardcore" lavkarbo. Litt slurv med planlegging, firmaturer, mindre trening, å tro at litt mat med lav glykemisk indeks ikke påvirker ; gjør at vekten står nesten stille Jeg har kvittet med med et stort antall kilo og har holdt med på et gammelt "plattformnivå" nå nesten et års tid. Det svinger 3 % opp og ned. Jeg har 10 kg igjen til jeg når den vektet jeg mener er optimal. Jeg trenger en flying start og komme meg i mål.
Jeg har stor helsegevinst av livsstilen og ønsker så veldig å klare dette, er relativt fersk.
Når jeg sier "jeg går på lavkarbo" så kommer jo piggene ut med en gang, og jeg må drive og tegne og forklare og forsvare meg
Om jeg derimot sier f.eks "jeg prøver å unngå sukker og stivelse så mye som jeg klarer, fordi jeg prøver å holde et stabilt blodsukker". Se da, da er det ikke måte på hvor flott folk synes det er, og hvor sunt og bra kosthold jeg har og masse klapp på skulderen.
Det er liksom litt mer stuerent å prøve å unngå stivelse og sukker enn å unngå karbohydrater ;)
Hvordan er det i bekjentflokken deres, regner med "alle" vet at dere fronter lavkarbo, men får dere "gå i fred" på sammenkomster eller er det mange som har like heftige meninger som i bekjentskapskretsen min ;)
Denne gangen var det fiskekaker, servert med brun saus og ihelkokte grønnsaker. Så sto jeg der da, og vurderte "Glutenfri saus" eller "Vanlig" saus.
Hva er egentlig best/verst av saus laget med hvetemel vs maisenna? Ser karbomessig er det likt pr gram, men i forhold til andre faktorer? De serverer ofte glutenfri sauser til maten, så greit å vite til ettertiden, (selv om jeg denne gangen valgte "vanlig" saus for det glinset mer av den så jeg antok den var mer fett i :)
Hei. Noen kjennskap til nyere forskning om kjøtt? Leste en artikkel via Eenfeldt i svenske "Expressen". Henviser til forskning som viser til animalske produkter som (sannsynlig) årsak til hjerte/kar, kreft, you name it. Hva skjer der ute? Alt av animalske produkter ble ramset opp, kjøtt, egg, meieriprodukter. Vet ikke om fisk også var med. Ikke et pip om sukker og stivelse. Er dette bare nok et forsøk på å farliggjøre sunn mat? Som selvsagt er inkludert masse grønnsaker.
Jeg har begynt og inkludere litt lavkarbo brød i kosten. Men lurer veldig på om dette har utslag på vekta. Det er kanskje bedre og bake brødet selv? Jeg har kjøpt lavkarbo brød på butikken.
Håper på svar.
Jeg er mye plaget med betennelser og har forstått det slik at for mye omega 6 kan være en medvirkende årsak til dette.
jeg har stått stille det siste året i allefall og er forsåvidt fornøyd med det. Men det er de siste kiloene.....som jeg så gjerne skulle klart å gjøre noe med.
Jeg har til nå tenkt at fettprosenten i kosten min skal ligge mellom 70 og 80%. Tror du det vil virke positivt for vekten min å kutte litt ned på fettet?
Jeg har diabetes 1 og føler meg absolutt mest opplegt på streng lavkarbo med mindre enn 20g karber pr. døgn.
Er plaget med kramper i beinet/foten hver natt. Bare jeg snur meg eller strekker meg litt, sitter krampa der. Har hørt at jeg da må spise magnesium i en kjempedose (kombinert med kalium el kalsium?). Trygt? Jeg slo ikke ut på magnesiummangel på blodprøvene tatt på klinikken deres. Men så har jeg også lest at på lavkarbo kan man bli lav på salter og at det er årsaken. Tips til å bli kvitt krampene på en naturlig måte?
Jeg trener 2-3 ganger i uka, inkl en time Yoga.
Vet at lavkarbo hjelper til og år noen hormoner på rett plass igjen. Men vil den rette på alle? Jeg har selv lavt stoffskifte (er medisinert) og har mest sansynlig progresteron mangel siden jeg spontan aborterer (er under utredning for det nå). Ved at jeg går ned i vekt, og spise riktig har jeg inntrykk av at stoffskifte vil komme seg igjen, men hva med progresteron og eventuelt andre hormoner?
Hvilke kosttilskudd bør en ta når en spiser lavkarbo og ikke alltid er like flink med grønnsaker og fisk?
Hvilke kunstige søtstoff har minst bivirkninger på kroppen? Har planer om å lage påskesnop..
Er det noen måte å bli kvitt den ekle smaken i munnen jeg tror kommer av ketose (uten å gå ut av ketose)?
En annen litt morsom ting. Jeg leste om en kvinne som gikk ned masse kg ved å kutte ut melk. Det må jeg prøve tenkte jeg. Jo jeg har gått ned men det hente noe som var mye merkeligere og som for meg nærmest synes som en positiv bivirkning. Jeg har i minst 35 år lidd av depresjon, tidlig oppvåkning og mareritt hver natt. 3 dager etter at jeg sluttet med melk forsvant alle disse problemene som har plaget livet av meg. Jeg kan nå, selv 4 mnd senere nesten ikke tro på meg selv når jeg forteller det. Er dette noe du har hørt før. Hvis jeg hadde forventet dette, noe jeg ikke gjorde, kunne det vel ha vært en slags placebo effekt på dagen med depresjonen. Men ikke når det gjelder oppvåkning og ihvertfall ikke mareritt. Der mister jeg vel kontrollen. Hilsen en overlykkelig person.
Er det mulig å plutselig komme over deg og/eller i matvarebutikken og se at handlekorgen innholder chips og firkløver som har havnet der i et svakt øyeblikk? Eller er det like utenkelig for deg å kjøpe det, som det er for meg å kjøpe f.eks en boks snus.
Hei - jeg har vanlig vekt (BMI 21), men sliter med at magen min er relativt stor. Holder meg riktig nok rett under de anbefalte 80 cm midjeomfang, men i relasjon til kroppen ellers er magen veldig fremtredende (og selvsagt enda mer når jeg har spist noe jeg ikke tåler, som er ganske mye for tiden). Jeg kan leve helt greit med det optiske, men er redd for fett rundt indre organer. Har lest en del om kortisol, stress og at fettet lett kan legge seg på magen i stressperioder (som jeg også er i og vil være i noen måneder til). Mitt spørsmål nå er om det finnes en mulighet/test/undersøkelse m.m. for å finne ut om det er for mye fett rundt de indre organene? Tar ellers også gjerne i mot tips på hva man kan gjøre (utenom å stresse ned eller trene) for å unngå fett rundt indre organser/magefett? På forhånd takk for svar!
Hei Erik! Jeg lurer mye på kolesterol for tiden. Er det den samme type egenskap ved en matvare som øker kolesterol, HDL, LDL og samtidig senker triglyserider i blodet? Eller er det type mat jeg bør spise mer av for å spesielt øke HDL, for å bedre ratio total kolesterol/ HDL?
Jeg har gått på lavkarbo litt over en uke og er utålmodig på helsegevinster som bedre søvn, mindre betennelser, mer energi mm
1. Hvor lang tid tar det før jeg kan forvente gevinst (skjønner at det er individuelt men kan du si noe?)
2. Jeg har lest mye negativt om aspartan og har vært en stordrikker av light brus. Bør en kutte ut aspertan og andre kunstige søtstoffer på lavkarbo?
Lurer på hvor mange karbo jeg bør få i meg pr dag??? og hvor mange kalorier jeg bør ligge på pr dag?? Skal ikke ned i vekt, men vil ikke opp heller.
Tuppelure
For en person som ønsker seg opp i vekt, ville du anbefalt ekstra rapsolje/og eller kokosolje i mat og drikke? Er det ikke lett for at vi får i oss for mye planteoljer og derfor ikke pøse på med rapsolje? Min mormor fikk nemlig anbefalt dette for å gå opp i vekt.
Hei, dette er kanskje ikke riktig plass for mitt spørsmål men det må bare frem her og nå :-) Akkurat nå er jeg frustrert og lei meg av å se på Kari J og hennes program "En ny start" på Tv Norge. Programmet er bygget om lesten på at fett er galt, og mat skal kontrolleres og det er den "fetes" feil.... Deltakerne skal veie maten og om de ikke gjør det så mislykkes de.... til tross for at de drikker en liter lettmelk... Hva med ny forskning? Hva er RIKTIG mat ift evolusjonen og hvordan kan man spise seg sunn og sunn :-) Jeg har selv spist lavkarbo/LCHF i ca 5 år etter å ha slitt med overvekt (ikke ekstrem men 10-30 for mye) og overspising i mange år og prøvd mange kurer - Grete Roede, Libra og utallige pulverkurer. Da var jeg selvfølgelig flink pike og tok av mange kilo, oftes flinkest på kurset som min mormor..., men alle kiloene + noen til kom på i etterkant... Det eneste som fungerer og som virker positivt inn på alle andre helsefaktorer som søvn, humør, hormoner m.m er karborestriksjon. Livet mitt og helsen min har vært utrolig mye bedre de siste 5 år - hadde jeg bare visst hva som virket tidligere! Så endelig frem til spørsmålet! Hva med å få laget et program der fokuset er riktig mat - hvordan komme ned i vekt med riktig mat uten å sulte seg! Spre det gode budskap - tv er et medium som egner seg spesielt godt og forskningen ligger der klar til å brukes :-) Gå imot det "etablerte" i et medium som treffer folk flest litt mer enn bare blogger og "skandaleoppslag" i pressen?
Leser masse på nettet og kom over blodtypedietten hvor det står at kokosnøtt ikke er bra for min blodtype. Uff, hva gjør jeg?
Hva er det egentlig som skjer? ER det virkelig så enkelt at kostholdet har så mye å si? Hva er det som gjør at immunforsvaret mitt har fått så mye mer "skyts"?
Dette blir jo litt på sidelinja, men en ting jeg har stusset over er at hvis jeg tar en paracet, så vil jeg en del timer senere å vondt i galleblæra. Etter et par dager (spiser jo lavkarbo) så blir det borte. Altså kan man få så raske galesteiner? Noen annen forklaring? Lavkarbo ser i hvert fall ut til å fikse på det :)
Jeg lurer på hvor mange måltider det er vanlig å spise når en går på lavkarbo?. Har nesten akkurat begynt på lavkarbo og må innrømme at jeg er litt bekymret for alt fettet som skal inntas... Vil ikke gå opp i vekt... Og er litt bekymret for kolesterolet.. Vil det fyke opp med alt fettet??? ( En hører så mye rart )..
Jeg syntes jeg spiser mye, men likevel blir jeg sulten igjen på kvelden etter at jeg spiste mitt siste måltid i 19.00 tida....
Jeg har et spørsmål til medisner jeg tar mens jeg er på lavkarbo, håper du kan hjelpe meg? Har vært på lavkarbo nå i snart to år og trives utmerket med det. Målet har aldri vært å gå ned i vekt, men å få mer ro i magen og kropp. Har også funnet ut at jeg reagerer på gluten, melk og soya, men det går greit i hverdagen.
Nå til spørsmålet mitt: Jeg har tatt i flere år et medikament som heter Aprovel 150 mg, mot for høyt blodtrykk. Da jeg ble blodgiver for noen uker siden, fikk jeg beskjed om at Aprovel ikke kunne brukes når man ville gi blod og at jeg måtte gå over til et annet medikament. Legen ga meg Esidrex 25 mg, som - slik jeg forstår - påvirker blodtrykket på annen vis. Her står som en bivirkning at Esidrex påvirker fett, protein og karbohydrat metabolismen. Mitt spørsmål er derfor om blodtrykksmedisiner som Aprovel og Esidrex påvirker kroppen på en måte som er av betydning når man er på lavkarbo, og hvis ja, hvilket av de to medikamentene som er bedre egnet. På forhånd takk for svar!
Stemmer det at de som spiser blodfortynnende ikke skal spise grønne grønnsaker?
Hei. Jeg har i noen måneder lagt om kosten til lavkarbo. Det fungerer fint. Jeg spiser tre ganger om dagen. Det jeg lurer på er om det er ok med et brød måltid. Altså en skive lavkarbo brød med pålegg ved siden av. Jeg skal ned i vekt. Håper på svar :))
(Okt 2011) Okt 2012
Kolesterol (6,4) - 7,1
HDL (1,5) - 1,86
LDL (4,6) - 5,01
TG (0,56) - 0.50
Homocystein - 7.6
HS - CRP -1,72
Vet ikke helt hva sammensetningen avLDL kol. er og hvilke tall du trenger. Tok testen hos en lege ved Leuten - klinikken og han var positiv til lavkarbo og var ikke bekymret for litt høyt kolest.
Målte også fettsyreprofilverdi på: 82
Omega 6(AA) / Omeg 3 (EPA) :5,1 :1
Omega 3 (EPA + DHA) nivå er :9,5%
Pluss mange flere tall. Til slutt sto det at mitt kosthold er: Ubalansert og semi - inflammatorisk. Legen sa jeg måtte spise masse fet fisk, øke inntaket av omega 3, opp til 3gr. Spise mindre nøtter, omega 6( som er så
godt) Leste VOF magasinet nr. 2-2013 om San Omega 3 en fiskeolje med høyt EPA innhold for å få fettsyrebalanse.
Dette ble alt for mye, men det henger vel sammmen. Anbefaler du San Omega 3 ? Hvor mye? Hvilke nøtter / frø er det mye omega 6?
LDL sammensetn. hvordan er den? Takk for svar og kjempebra lavk.klubb. Lærer mye nyttig.
Tidligere nettmøter
Kolesterol
Diabetes type 2
Generelle spørsmål om mat og helse
Generelle spørsmål om mat og helse
Matintoleranser
Migrene
Generelle spørsmål
Generelle spørsmål om mat og helse
Generelle spørsmål om mat og helse
Spørsmål om diabetes type 1 og 2
Generelle spørsmål
Generelle spørsmål
Generelle spørsmål
Generelle spørsmål
Det franske paradoks
Diabetes
Generelle spørsmål om mat og helse
Generelle spørsmål
Spørsmål om diabetes type 1 og 2