Erik Hexeberg
Avholdt Generelle spørsmål
26 Juli, 2013 18:00 - 26 Juli, 2013 19:00
Har du noe du lurer på om lavkarbokosthold? Er det noe i kostholdsdebatten som opptar deg? Det er lov å spørre om alt du lurer på - så skal jeg svare så godt jeg kan!
25 Juli, 2013 11:27Hei Erik! Jeg er en kvinne på 60 år og har lavt stoffskifte. Jeg begynte på lavkarbo for 2 år siden og har vært veldig standhaftig vil jeg si. Jeg har vært normalvektig hele tiden. Men når jeg måler tyroxinnivået mitt hos fastlegen, er det absolutt ingen endringer. Jeg tar Levaxin, 1 tablett 5 dager i uken og 1/2 tablett 2 ganger i uken. Tyroxinnivået er helt normalt sier legen. Hvorfor er det ikke endring? Takknemlig for svar!
24 Juli, 2013 14:17Hei! Jeg er svak for kremfløte og bruker det mye i både mat og drikke da jeg kan bli helt "hekta" på fløte. Mulig dette svekker min vektnedgang noe, siden jeg bruker svært lang tid på å gå ned i vekt tross av at jeg spiser mellom 10-20 gram karbo pr dag, og likevel kan stå helt stille-og faktisk gå opp litt fra uke til uke. Men det jeg lurer på er; er det bedre å bruker laktosefri kremfløte kontra vanlig kremfløte for meg med insulinresistens, med tanke på vektreduksjon? Ser at det står på kartongen at melkesukkeret er tatt bort ifra den laktosefrie. (men det er mulig erstattet med annen type "sukker" siden det er 3.0 g karbo i denne, kontra 2.9 g karbo i den vanlige kremfløten.) Hva mener du? Bør jeg kutte ut fløten på sikt kanskje??? Takker for svar!
24 Juli, 2013 11:50Eg fikk litt bakoversveis på butikken for noen dager siden da jeg så de reklamerte for noe som for meg så ut som "Cheese Doodles" for babyer
(https://www.facebook.com/pages/SKUMPINNER/191984020879223)
Utfra hva jeg leste var det 75% maismel, 25% hirse og vann.
Er det jeg som er blitt helt anti-karbo som reagerer kjempenegativt på dette produktet? For da jeg i harnisk fortalte dette til mine småbarnsvenninner ble superivrige og ville vite hvor jeg hadde sett det, for de hadde hørt så mye positivt om det.
24 Juli, 2013 11:44I en tidligere nettmøte skrev Sofie noe om at kalde poteter ikke påvirket blodsukkeret på samme måte som varme. Vil det samme da gjelde f.eks chips?
23 Juli, 2013 20:57Hei, jeg ønsker å gå ned en del kilo, for bedre helse, trivsel og fysikk. Har ingen intensjoner verken om sixpack eller fitness-konkuranser....men ønsker å være fornøyd med meg selv, med noenlunde flat mage og ikke grevinneheng og bulker verken på lår eller armer. Jeg har alltid hatt bred bakende og kraftige lår, så det skal jeg klare å leve med. Mitt spørsmål er derfor - hvor viktig er trening? Jeg går en del på tur og småjogger litt (veksler mellom gå og jogg), med over middels høy puls, men trener ikke veldig hardt verken kondisjonstrening eller styrketrening.

Dame (38)
23 Juli, 2013 17:16Hei,

jeg har spørsmål ang. sukkerfrie produkter. Jeg kjøper Fribol produkter på apoteket fordi disse er sukkerfrie, og er også anmerket med lite-til-ingen-karbs. På den måten kan også jeg nyte litt "sukkertøy og godteri" :)

Men, så ser jeg på f.eks. Repsil, tyggegummi, samt andre typer drops/produkter som også er sukkerfrie, men hvor det likevel er høyt innhold av karbs. Hvorfor er det sånn? Og kan man likevel spise det? Tenker på f.eks. Sukrin hvor det også er høyt innhold av karbs men som likevel er helt trygt... Finnes det en enkel oversikt over hva slags produkter (med søtning, dog uten sukker) som til tross for høyt innhold av karbs likevel kan nytes??

På forhånd takk! :)
23 Juli, 2013 13:56Hei, jeg har nylig lagt om til lavkarbokosthold/livsstil. Alt ser ut til å gå bra, og jeg trives med maten. Har ikke hatt det helt store vekttapet ennå, men har forstått det slik at det tar lengre tid før kroppen kommer i vektnedgangsmodus hvis man har vært jojoslanker, slik jeg har vært. Som sagt trives jeg med maten, men jeg er ikke glad i fet fisk! Jeg kan spise røkt laks/ørret og litt peppermakrell som pålegg eller i salat, og jeg spiser kveite, men jeg kan ikke fordra sild og makrell som middag og oppdrettslaksen frister ikke meg som er vant med villaks fra da jeg var barn. Nå tar jeg Omega 3-tilskudd i form av selolje for helsens skyld, men vil det være problematisk i forhold til kostholdet at jeg ikke spiser fet fisk? Kan legge til at jeg spiser mye torsk og sei, og ferskvannsrøye og ørret når jeg får tak i det.
23 Juli, 2013 08:56Hei, og takk for flott klubb som er til utrolig stor hjelp for meg og min familie med fedmeproblemer og PCOS. Jeg har ikke et spørsmål til deg denne gangen, men vil gjerne komme med en oppfordring. Etter at min datter har tatt matvareintoleransetest hos dere ser vi hvor vanskelig og tidkrevende det kan være å finne passende oppskrifter. Vi håper derfor at dere vil legge inn flere filter i oppskriftsbasen deres slik at vi lettere kan finne oppskrifter f.eks. uten melk, hvete og mandler. Ønsker igjen å takke for den gode hjelpen dere yter, og ønsker dere alle en fortsatt god sommer;-)
22 Juli, 2013 13:59Hei. I Bedre Helse nr. 7 s. 80 er det referert til en studie angående egg. Dvs. at lecithinverdiene i egget kan trigge en tarmbakterie som stimuleres til å produsere en komponent som igjen kan tette blodårer. Det er vist til en komponent kalt TMAO. Denne skumle verdien økte ved å spise to hardkokte egg til dagen. Er dette en studie som tilsier at egg bør begrenses? Spiser ofte minst tre egg daglig. Gjerne mer. Dette er kanskje nok en studie som er så usikker at den ikke kan vektlegges?

20 Juli, 2013 16:48Jeg er 67 år , medlem av Kostreform i 4 år, har hatt konsultasjon med Sofie for ca 2 år siden, har blitt god fra astma, fibromyalgi og bedre med IBS med lavkarbo.
Hadde et hjerteinfarkt ii slutten av mai, og fikk beskjed å " slutte med Hexeberg tullet". Det har jeg nektet ,for når jeg fikk listen med hva jeg skulle spise,så verket jeg i hele kroppen og magen gikk i stå.
Derfor har jeg selv lagt meg på ca50 karbo pr dag.
Men det kanogså bli dager med 26,5 karbo, 67,8 protein og 122 fett. 1487 kalorier
Er dette galt av meg? En av turnuslegene ved SUS var ikke enig med å gi meg en liste med nøkkelhull og Vita Hjertegod produkter?
Skal til kontroll med nye blodprøver i august og er veldig spent på resultat.
Skal oppholde meg i vårt hus i Alicante i to måneder og tar en tur og ser på El Marcat hvordan dere har fått det.
Har vært på kurs med Gunn - Karin her i Rogaland . Har alle bøker og blir overbevist at jeg er på rett vei?
God sommer fra Rogaland
19 Juli, 2013 11:51Hei,
jeg har levd på lavkarbo siden august 2012, altså snart et år, og trives veldig godt med dette kostholdet - vekten går riktig vei (saktere nå enn i begynnelsen, men det er helt greit), og det viste seg i januar i år at dette kostholdet også hadde særdeles positiv innvirkning på vårdepresjonen min på den måten at den uteble *hurra*!

Men det jeg lurer på er om lavkarbokost kan påvirke kroppen hormonelt på noe vis, på den måten at menstruasjonen blir uregelmessig og kommer helt ut av kontroll?? Dette begynte i liten skala i perioden da jeg la om til lavkarbo, og jeg opplevde en del mellomblødninger, men det har på en måte eskalert slik at jeg flere ganger nå har opplevd å ha mens i tre uker og pause i bare en uke (dette er så klart fryktelig irriterende og slitsomt). Fastlegen min mener at lavkarbo`en er "den skyldige" i dette, men har henvist meg videre til gynekolog (det er bare så frustrerende å på vente på innkallelsen). Og, jeg vil jo ikke slutte med lavkarbo!!!

Jeg mener likevel det kanskje er flere faktorer som kan være "skyldige" - jeg bruker f.eks. p-piller, og måtte i en periode bruke et annet merke enn de jeg brukte til vanlig (de to merkene ble sagt å skulle være "identiske"). Min mor mener kanskje det allerede kan være overgangsalder som er på tur, da både hun og hennes mor opplevde dette i tidlig alder (midten av 30 til 40...og jeg er nå 38).

Så, hva mener du? Er det lavkarbo`en som er "skyldig"? Og hva gjør jeg??
17 Juli, 2013 17:41Hei :)

sånne små funderinger man gjør seg.... Har nettopp gått en ganske lang fjelltur og *noen* hadde glemt igjen den lekre LC matpakken på disken, samt vi droppet frokosten siden vi planla å spise frokost på fjellet, sånn at at jeg ble gående "fastende" i 6-7 timer på vann og rumlende mage. Bortsett fra den rumlende magen, så var jo formen super. Ingen slapphet eller "sur og gretten".

Om dette nå hadde skjedd med en "vanlig" dame som spiser "vanlig kosthold", ville ikke det blitt en ganske guffen tur for henne? ville hun ha blitt "pigg" igjen etter etpar timer og kroppen begynt å "gå på fett" eller blitt bare mer og mer uvel pga lavt blodsukker?
16 Juli, 2013 22:25Noen spørsmål om fett: Lurer litt på hva slags mat jeg bør velge oftere enn andre for å få spist mest mulig riktig fett? Vektnedgang stopper litt på nøtter og fet ost, ellers spiser jeg storfe, kylling, svin, laks, reker og egg. Bruker olivenolje og mye meierismør og litt meieriprodukter som rømme og matfløte (kremfløte bruker jeg så lite at den blir sur før jeg får benyttet den, vet den er bedre...)
Oliven og avokado liker jeg ikke. Hvilken type mat inneholder det man skulle ha mest av.. var det Omega3, eller omega 6?

16 Juli, 2013 22:08Jeg lever godt på lavkarbo, og klarer å unngå både sult og sug i stor grad. Noen ganger derimot (kansje en gang pr 2 mnd) bevilger jeg meg en kjempesprekk som for eksempel bursdager. Da spiser jeg ikke moderat engang!!!!
Vekta går selvsagt opp nokså umiddelbart, men spørsmålet mitt er dette: Er det mest vann som lagres eller er det fett som må forbrennes igjen? Er rett tilbake på streng lavkarbo dagen etter, og kjenner ikke noe spes søtsug etter en slik utskeielse.

9 Juli, 2013 22:04Etter et infarkt og innlagt stents, var jeg hos kontroll hos min almenlege.Han truer meg til å spise fettfattig, noe jeg er sterkt i mot.
Slik var mine prøver: LDL 3,1 HDL 1,0 CRP 3,8 S-kolestrol 5
Glyko Hb 6,2 S Alat 56 S gluk 6,6
Kan jeg fortsette med lavkarbo med 50 g?
© Lavkarboklubben AS
Dietika ASDr.Hexebergs klinikk