Erik Hexeberg
Avholdt Generelle spørsmål
23 September, 2013 16:00 - 23 September, 2013 17:00
Har du noe du lurer på om lavkarbokosthold? Er det noe i kostholdsdebatten som opptar deg? Det er lov å spørre om alt du lurer på - så skal jeg svare så godt jeg kan!
23 September, 2013 14:58Min datter har matintoleranse mot bl.a. hvetemel og melk og jeg passer derfor på å lage mat uten dette. Sliter derimot med andre i familien som mener at "bare litt" ikke gjør noe, f.eks. litt mel på stekt fisk e.l. Jeg har stått steilt og mener at en i stedet kan ovnsbake eller koke fisk o.l. men møter mye motbør. Mitt spørsmål er derfor; bør vi utelate disse fullstendig, eller går det bra med "bare litt"? Hvor går grensen på hva som er greit, og ikke greit? På forhånd takk for svar;-)
22 September, 2013 20:24heia nå har eg vart innlagt på sykehuset i 2 mnd, å der er det ikkje lavkarbokost, men eg har spist en del så er me der. har jo da spist vanligt brød si de ikkje har det me ska spise. nå har eg gått ner meste 12 kg og eg er redd for å gå ned mer kg viss eg fortsette sånn ka kan eg gjer for at eg ska holde med til den vekta eg har i dag? ska begynne på lavkarbo igjen på mandagen. håpe på svar
22 September, 2013 19:40Hei igjen!
Noen i min vennekrets tar tilskudd av L- Arginin og er fornøyd med det. Har det noe for seg i forhold til kolesterol og tette blodårer?
22 September, 2013 19:11Hei!
Jeg bruker en del kokosfett å steike i, men det er litt dyrt. Har lyst til å lage meg Ghee, men må jeg bruke usaltet smør? evt. hvorfor? Takk for svar og bra klubb.
22 September, 2013 18:23Hei!

Jeg har over flere år spist lavkarbo, noen ganger mer en andre ganger. Jeg er nå 47 år og kan vel konstatere at jeg er i overgangsalderen.

Når jeg har spist mye karbohydrater, det er uavhengig hvor karbohydratene kommer fra, og jeg går tilbake til lavkarbo så merker jeg at hetetoktene kommer kraftig tilbake. Hetetoktene varer da som oftest i ca to uker før de avtar.

Jeg har fundert en del på om det kan ha noe med karboene å gjøre eller om det er en vanlig syklus som tilfeldigvis kommer hver gang jeg har skeiet ut? Jeg skeier som oftest ut til jul, påske og i ferier. Ellers holder jeg meg så og si til streng lavkarbo.

Har du noen tanker om dette?

Mvh
Sima
22 September, 2013 14:42Under utredning for barnløshet så oppdaget de at jeg har antistoff syndrom. Kan det komme av lekktarm? At kroppen kontinuerlig jobber mot partikler og bakterier?
Lavkarbo har jo positiv virkning på magen, men vet du om det kan ha noen positiv virkning på antistoffsydrom?

Prøver bare å finne ut hva som kan gjøres for at det skal bli bedre :)
22 September, 2013 14:28Hei Erik

Jeg bare slenger ut litt tanker som jeg har. For i min familie på faren min sin side, så har alle uten om to fått lavt stoffskifte. Da tenker jeg på alle tanter og onkler, besteforeldre, kusiner og fettere. Han ene som ikke har fått det konstatert har begynt å få syptomer på lavt stoffskifte selv om verdiene fortsatt er bra, klart kan jo hende at han hadde enda bedre verdier en gang i tiden. Og siste man er så liten enda, de fleste har fått det når vi har kommet opp i 20 års alderen. Hva jeg syns er rart er at det er så ekstremt arvelig i vår familie. Og må si at tankene har gått ditt henn at jeg lurer på om det kan være mat som er med på å forårsake det lave stoffskiftet. For alle som en har mageproblemer, og det har blitt sjekket opp grundig opp, men de finner ingen årsak på noen av oss, og sier at vi har IBS. Etter at jeg begynte på lavkarbo så har så klart IBS'n min nesten blitt helt borte. Men det som overrakser meg veldig er at stoffskiftet også har blitt mye bedre. Jeg var en gang på en dose på 150 mrc.g og trivdes på det. Men når jeg begynte på lavkarbo eller blir vel mer definert som steinalder kosthold siden jeg ikke spiser mel, sukker/sukkererstatning eller meieriprodukter,så begynte jeg ganske snart å få tegn på overdose, så jeg har sakte men sikkert redusert dosen, og er nå i dag på halvparten. Men igjen så begynner jeg å få snev av overdose symptomer, så skal igjen redusere litt i morgen for å se om overdose symptomene blir borte, jeg får sureoppstøtt, irritabel, trykk i bryste som symptom. Jeg har ikke gått noe spessielt ned i vekt og ligger på 100-104 (er offshore uten vekt så litt usikker), og i følge vekta mi burte jeg i prinsippet ha ligget på høyere dose. Men for meg så virker det rett og slett som at thyroide kjertelen våkner mer og mer til live. For jeg merker så klart at kroppen min blir friskere og friskere. Ikke minst så får jeg mer og mer energi. Så da begynner jeg så klart å lure på om det rett og slett er noen matvarer som faktisk går på Thyroidekjertelen, for eks angriper den og som gjør at den slutter å fungere som den skal. Leste litt om forskning gjort på diabetes 1 om at melkeproteinet kan gjøre at thyroidekjertelen slutter å produsere insulin, kan det også gjelde for stoffskiftet?
Fortsetter tempoet som jeg har nå, med å redusere levakine, så kommer jeg til å være symptomfri innen det har gått halvt år et år.
22 September, 2013 11:01Tusen takk for den flotte hjelpen dere gir oss her inne. Jeg er veldig fornøyd med måten sidene er bygget opp på, og blir stadig flinkere å bruke de ulike verktøyene dere tilbyr her inne;-) Har ikke noen spørsmål her nå, men ønsker å komme med et par oppfordringer til dere.

1. En slags type "JA-, TJA- og NEI-mat"- liste, eller iallefall en "STYR UNNA DETTE" - liste.
- Ikke mht slanking, men mht farlig/ufarlig eller gunstig/ugunstig for kroppen. Det kommer haglende advarsler i ulike artikler rundt omkring på nettet, i aviser og ukeblader. Ikke alle er like troverdige, og det hadde derfor vært greit om dere som (i mine øyne er svært) troverdige kilder lager en enkel oversikt over hva dere mener vi iallefall bør styre unna. Har skjønt at f.eks. margarin er nei, mens smør er ja. Har også blitt advart mot glutamat, noe kanskje ikke alle er klar over.

2. Flere filter i oppskriftsbasen
- Mht til det store fokuset dere har på matintoleranser skulle jeg også ønske at dere legger inn flere filter i oppskriftsbasen deres, slik at det blir lettere for oss med matintoleranser å finne frem. F.eks. uten melk, uten nøtter osv. En slik filtrering blir sikkert enklere for dere også når dere lager kostplaner til pasientene deres.

I mine øyne er kort og presis informasjon, gjerne i forenklende oversikter (svært lett å forstå og bruke), til uvurderlig hjelp i en hektisk hverdag, noe som hjelper på både motivasjon og tro på at dette skal jeg klare. I motsatt fall mister iallefall jeg motet og synes ting virker uoverkommelig vanskelig...
20 September, 2013 21:00Hei Erik :)

Jeg har aldri testet det, men jeg har en følelse av at jeg ikke tåler meieriprodukter. Har aldri drukket melk, - etter at jeg fikk egen vilje. Er veldig glad i oster, men noen får jeg mageknip av. Det samme får jeg om jeg spiser en Skyr. Tenker kanskje derfor at det er proteinene jeg ikke tåler. Det som er helt sikkert er at jeg ikke går ned et gram om jeg spiser meieriprodukter!

Plutselig fikk jeg en idé: kan et tenkes at det er fordi jeg tar probiotika hver dag at jeg sliter veldig med vekten for tiden?

Merket som jeg bruker heterBio-Acidophilus.
Fordelen med å ta dette produktet er at jeg ikke lenger er hard i magen....
18 September, 2013 22:51Har hatt en liten "timeout" fra lavkarbo, og prøver nå med å komme meg tilbake i gjenge igjen. Eg VET jo at det fungerer veldig bra for meg, at kroppen fungerer bedre osv osv, men....

Begynner dagen bra, lite karbo til frokost, lunsj og middag, men så kommer kvelden etter jeg har trent, og en skikkelig "må-ha-noe-NÅ" trår inn, og innen jeg får sukk for meg har jeg kjørt i meg en pose med smågodt. Det er helt "merkelige" valg jeg tar, det er jo melkesjokolade, firkløver osv som er det jeg liker best, men når disse "må-ha"kommer, så blir det rene sukkerbombene som "sure sild", "krokodiller" osv osv .
Tidligere, når jeg var i "lavkarbo-modus" ble jeg bare sulten, men nå altså har jeg overhode ikke kontroll.

Må jeg bare "skjerpe meg" eller har du noen tips om hva jeg kan gjøre for å lette dette?
18 September, 2013 21:39Har reaktiv hypoglykemi , pluss ...... Skulle ønske å gå ned i vekt. Lurer på om jeg spiser for mye fett. LCHF har virket på vekten tidligere ( våren 2010), men nå er det så vanskelig å være helt "på". For mye og for lite karbo gjør meg sååå deprimert at det er vanskelig å takle.
Hypothyreose, fibromyalgi og artrose i begge knær påvirker både energi og psyke.. Nå er jeg i ferd med å bli 60% ufør, og jeg tror det skal bli bedre. Har gått i 75 % stilling for lenge, for jeg har isolert meg !! Tar lang tid å krype opp igjen. Bor alene og har svært lite familie. Uff, synes mye er vanskelig. Men jeg tror på å redusere karbo er min beste medisin. Har du noen råd??
© Lavkarboklubben AS
Dietika ASDr.Hexebergs klinikk