Tone Glestad
Avholdt Sukkeravhengighet
4 Mars, 2014 18:30 - 4 Mars, 2014 19:30
Føler du at suget på sukker og karbohydratholdig mat er et stadig tilbakevendende problem. Tone har masse erfaring på område gjennom sin egen klinikk og hjelper deg gjerne. Still spørsmål
4 Mars, 2014 19:20Hei igjen. Bare en liten kommentar. Selv om det er en syk tanke så er det et MASSIVT press på å iallfall bare ta litt i utrolig mange settinger. Det er på INGEN måte enkelt å møte noen som helst forståelse for sukker og brød avhengighet. At man har "bestemt seg" for å spise lavkarbo er en ting og ses i seg selv på som sært i mange kretser og i økende grad. Å likestille sukkerallergi med feks. nøtteallergi møter svært liten aksept. Tror det er langt lettere å få forståelse for alkoholisme, og at det krever totalavholdenhet. Tror det er andre enn den som kjenner presset som også har syke tanker eller iallfall totalt mangel på en viss kunnskap. Gir likevel ikke opp. Tenker du det er farlig for en "brødjunkie" med et glass vin eller to innimellom. Førere en avhengighet lettere til en annen?
4 Mars, 2014 19:08Det sies at inntak av noen søtningsstoff setter i gang insulinproduksjonen, selv om det ikke virker inn på blodsukkeret. Er det dette som trigger sukkeravhengigheten? Jeg bruker noe erytritol, som sies å ikke virke inn på insulinproduksjon. Jeg kjenner ikke at dette trigger avhengigheten min heller. Er det noen sammenheng her eller er det mange som trigges av erytritol også?
4 Mars, 2014 19:00Hei

Vil Teanin som du nevner som forløperen til GABA ha noe effekt på å senke kortisolnivået? Jeg tror jeg har et kronisk forhøyet stressnivå, og kjenner at det trigger sukkeravhengigheten min veldig. Er det andre ting jeg kan gjøre for å balansere hormonene mine/ senke kortisolnivået/ redusere trigging av sukkeravhengighet når jeg ikke får kontroll over dette ved et LCHF kosthold?
4 Mars, 2014 14:00Hei.
Har prøva å få tak i boka du refererer til , og som hjalp deg. "Sukkerbomben" av Bitten johnsson . Den er vanskeleg å få tak i, veit du kvar eg kan skaffe den?
Med helsing
Hilde
4 Mars, 2014 10:12Ja, jeg synes at sukkersug er et stadig tilbakevendende problem :(

Hva tror du er lurest av å prøve å totalt avvenne meg med sukker, eller bør jeg bruke gode erstatinger som steviadråper med vaniljesmak i te o.l?

Jeg har PCOS og har forstått det slik at det er sterkt forbundet med insulinresistens. Er det derfor jeg er så glad i søtt, mon tro?

Til slutt en liten kommentar til andre som kanskje sliter med det samme: Jeg har nylig innsett at jeg har slitt med angst opp gjennom årene, og at jeg har mistolket de kropplige reaksjonene som dårlig blodsukkerkontroll. Dermed har jeg tydd til mat/søtsaker for å "roe nervene". Nå når jeg er klar over det klarer jeg å la være, for jeg vet at angsten går over, men synes det er helt utrolig at jeg ikke har oppdaget dette før. Kanskje vi alle burde bli flinkere til å prøve å forstå hva som EGENTLIG skjer ved kroppslige reaksjoner som angst o.l. Det meste sitter i hodet, og kjenner vi ordentlig etter, og er villig til å utfordre det vi finner ut av, så blir utfordringene lettere å takle. Det har iallefall jeg erfart. Lykke til ;-)
3 Mars, 2014 22:29Hei.
Er ny her på lavkarboklubben, og også forholdsvis ny på LCHF kost. Dvs 4-5 mndr. Men slit fortsatt med søthunger, spesielt på kveldstid. Dette medfører at jeg spiser altfor mye for å døyve dette søtsuget.
Ville bli veldig takknemlig for råd/tips for hvordan takle dette.
3 Mars, 2014 14:28Min higen etter noe søtt kommer ganske straks etter det daglige middagsmåltid - uansett næringsinnholdet / megden på denne. Da havner jeg stort sett i "Oboy-boksen" flere ganger i løpet av ettermiddagen / kvelden. Det er mulig at jeg kan se en reduksjon av dette behovet, hvis jeg umiddelbart etter nevnte måltid tar en liten søtsmak - av en eller annen art. Dette synes jeg er vanskelig å måle, da det varierer hvor vellykket dette er.
Selv om jeg er mann og kanskje noe mindre påvirket av mine hormoner enn kvinner (?), mener jeg å observere at sukker-/søtbehovet kan variere i løpet av f.eks. en måned - uavhengig av typen / mengden ernæring og væske jeg inntar.
28 Februar, 2014 15:49Hei. Jeg strever med å holde meg vekk fra spesielt stivelse. Ikke kaker og sånn, men knekkebrød og brød.
Det går bra til ut på ettermiddagen. Ikke sånn at jeg "faller utpå" hver dag, men oftere og oftere faktisk. Sterke krefter som er i sving, merker det.
En liten belønning jeg unner meg selv på jobb er 4 -5 små biter med 87 % plamil sjokolade til en ettermiddagskaffe. Mørk sjokolade bør jo kunne gå inn i et sunt kosthold. Masse sunne stoffer der, men også noe sukker, 32,6 gram pr. 100 gram. Bør jeg kutte ut dette helt også?

Det er jo også vitterlig sånn at ved bursdager og andre fester og høytider så serveres det kaker. Jeg har prøvd å lage med "erstatningsprodukter" dvs. sukrin o.l. hvis jeg serverer selv. I enkelte situasjoner tar jeg litt "ekte" kake for ikke å støte vertskap. Men dette er sjelden. Merker jo at det trigger, men det er så vanskelig å kutte helt. Men må alt kuttes ut for unngå hverdagscravingene?
27 Februar, 2014 22:59Glemte å opplyse om at min biologiske far var alkoholiker og storrøyker og hadde diabetes 2. Jeg har aldri røykt, liker ikke alkohol , men har litt høyt blodsukker.
Det er krevende å leve som sukkeravhengig . Kan gå bra i flere uker (kan si nei takk til kake på jobb! ) for så plutselig bare må ha... Men jeg må ikke gi opp, det er jo verre enn alt.
27 Februar, 2014 22:20Tror jeg er sukkeravh. Opplever at hjernen er skadet. Har ALLTID elsket boller, vafler, loff, potetkaker ( ikke sett på som sukker i min oppvekst ) og kaker osv. "Sukkerbomben " ble min bok !! Den er nesten blå av alle understrekinger. Kjøpte og leste Fedon sine bøker i 2001. Annika Dahlqvst våren 2010 og jeg startet. Sukkersuget forsvant og vekten redusert. BT medisiner og Levaxin redusert.Fibromyalgi smertene forsvant. Trodde jeg skulle klare å leve slik... Men jeg elsker mat og gleder meg over mat enten jeg er lei meg eller glad, alltid noe å feire.Sosiale sammenhenger fører til at jeg sprekker, og er jeg ikke helt på topp og klar så blir en sprekk til flere.Og da er det utrolig vanskelig å komme igang igjen. Og så blir jeg deprimert av både mye karbo og av lite.Kan bli sååå deppa at jeg tenker at jeg ikke orker dette livet. Vondt å registrere at andre mener at det er jo bare å bestemme seg for å spise litt minde av alt. Jeg redder depresjonen med karbo, mer ellr mindre. Har ikke tenkt å gjøre ende på meg, men det er sterke krefter. Er single (alltid vært det) og kan lett mure meg inne og kose meg med noe. Smugspiser karbo (sjokol) på jobb, ferier og turer... ja overalt. Er sjokol.avhengig ( går godt med 70% i perioder)..Hadde hatt godt av å ha et menneske å ringe til eller maile, en som virkelig vet hva jeg sliter med. Helsen trenger lav karbo !!! Er det håp ?? Sprakk for en uke siden da jeg hadde lav Kalium. Hadde ikke tenkt på det og var tom for energi. Så nå må jeg motivere meg på nytt. Slik er det alltid, må jobbe meg oppover for å kjenne motivasjonen er sterk nok. Dette ble mye... Har lest mye om deg og tenkt på kurs. Blir kostbart og vet jo ikke om jeg lykkes.
Hva tenker du ?? Takknemlig om du SER meg ;-)
27 Februar, 2014 17:19Hvordan kan jeg vite om jeg har sukkeravhengighet eller om jeg bare har elendig selvkontroll...? :) Jeg vet at det er bra for meg å kutte karbohydratene, særlig sukker og fint meg, og har veldig lyst å klare det. Men det er så j.... vanskelig å stå imot lysten på en rosinbolle eller en sjokolade! Så da faller man i fristelse, og blir deppa, og spiser likesågodt to boller når man først er i gang...
26 Februar, 2014 14:09Du har har tidligere nevnt GABA som "mangelvare" hos sukkeravhengige. Hvor kan man få tak i dette i Norge? Er tilskudd kjøpt hos iHerb trygt? Om jeg googler GABA kommer jeg inn på kroppsbyggersider. Er dette et tilskudd kroppsbyggere benytter? Og i så fall med hvilken hensikt?
20 Februar, 2014 17:29Hei!

Jeg trenger hjelp til å fokusere. Jeg har vært uten sukker siden 1. januar, men i går sprakk jeg så det sang etter. Jeg kjente jeg bare måtte ha noe, prøvde å hente frem det jeg har erfart, jeg blir ikke mett før jeg har spist ordentlig mat (fett og proteiner). Men først gikk den ned litt potetgull, 1/2 pose svisker og noen veldig søte kjeks. Jeg lurer på om sukkersuget ble utløst av ett enkelt eple :-/

Hva kan jeg gjøre når jeg kjenner suget etter sukker kommer? Jeg vet at jeg har et enormt sug etter raske karbohydrater og prøver å styre unna så godt jeg klarer, men i går sprakk det helt. Jeg trenger tips :)

Mvh
Sima
11 Februar, 2014 11:00Sliter med å takke nei til kake, kjeks osv. når jeg er borte, spesielt hos venner og familien...syntes liksom jeg må spise litt når de har satt det frem. Jeg er normalvektig, så jeg unngår ikke disse produktene pga. vekta, men pga. at jeg føler meg bedre uten sukker og hvetemel. Dette er litt vanskelig å forstå for enkelte.
Har blitt veldig flink på å takke nei til brus, da sier jeg at jeg vil ha vann i stedet, men jeg kan jo liksom ikke spørre om noen annet når det blir servert kake.
Har også fått kommentarer på at det går jo ikke ann å drikke vann til kake.....men det går supert for meg. Noen gode tips, for å unngå at folk tror jeg "slanker" meg eller er sær ???
11 Februar, 2014 10:54Hvorfor har det seg sånn at så lenge jeg holder meg på ca. 40 gram karbo om dagen ( ikke noe særlig sukker eller hvetemel ), så har jeg ikke søtsug ??? Kan stå foran sjokoladehyllene på butikken, bare se, og ikke kjøpe noe ( og jeg er veldig glad i sjokolade )
Men så fort jeg er en plass hvor jeg føler at jeg må spise noe med sukker eller hvetemel ( kake, kjeks, sjokolade etc.), da greier jeg ikke å styre meg. Hvorfor ??
© Lavkarboklubben AS
Dietika ASDr.Hexebergs klinikk