Tone Glestad
Avholdt
Sukkeravhengighet
4 Mars, 2014 18:30 - 4 Mars, 2014 19:30
Føler du at suget på sukker og karbohydratholdig mat er et stadig tilbakevendende problem. Tone har masse erfaring på område gjennom sin egen klinikk og hjelper deg gjerne. Still spørsmål
Hei igjen. Bare en liten kommentar. Selv om det er en syk tanke så er det et MASSIVT press på å iallfall bare ta litt i utrolig mange settinger. Det er på INGEN måte enkelt å møte noen som helst forståelse for sukker og brød avhengighet. At man har "bestemt seg" for å spise lavkarbo er en ting og ses i seg selv på som sært i mange kretser og i økende grad. Å likestille sukkerallergi med feks. nøtteallergi møter svært liten aksept. Tror det er langt lettere å få forståelse for alkoholisme, og at det krever totalavholdenhet. Tror det er andre enn den som kjenner presset som også har syke tanker eller iallfall totalt mangel på en viss kunnskap. Gir likevel ikke opp. Tenker du det er farlig for en "brødjunkie" med et glass vin eller to innimellom. Førere en avhengighet lettere til en annen?
Det sies at inntak av noen søtningsstoff setter i gang insulinproduksjonen, selv om det ikke virker inn på blodsukkeret. Er det dette som trigger sukkeravhengigheten? Jeg bruker noe erytritol, som sies å ikke virke inn på insulinproduksjon. Jeg kjenner ikke at dette trigger avhengigheten min heller. Er det noen sammenheng her eller er det mange som trigges av erytritol også?
Vil Teanin som du nevner som forløperen til GABA ha noe effekt på å senke kortisolnivået? Jeg tror jeg har et kronisk forhøyet stressnivå, og kjenner at det trigger sukkeravhengigheten min veldig. Er det andre ting jeg kan gjøre for å balansere hormonene mine/ senke kortisolnivået/ redusere trigging av sukkeravhengighet når jeg ikke får kontroll over dette ved et LCHF kosthold?
Har prøva å få tak i boka du refererer til , og som hjalp deg. "Sukkerbomben" av Bitten johnsson . Den er vanskeleg å få tak i, veit du kvar eg kan skaffe den?
Med helsing
Hilde
Hva tror du er lurest av å prøve å totalt avvenne meg med sukker, eller bør jeg bruke gode erstatinger som steviadråper med vaniljesmak i te o.l?
Jeg har PCOS og har forstått det slik at det er sterkt forbundet med insulinresistens. Er det derfor jeg er så glad i søtt, mon tro?
Til slutt en liten kommentar til andre som kanskje sliter med det samme: Jeg har nylig innsett at jeg har slitt med angst opp gjennom årene, og at jeg har mistolket de kropplige reaksjonene som dårlig blodsukkerkontroll. Dermed har jeg tydd til mat/søtsaker for å "roe nervene". Nå når jeg er klar over det klarer jeg å la være, for jeg vet at angsten går over, men synes det er helt utrolig at jeg ikke har oppdaget dette før. Kanskje vi alle burde bli flinkere til å prøve å forstå hva som EGENTLIG skjer ved kroppslige reaksjoner som angst o.l. Det meste sitter i hodet, og kjenner vi ordentlig etter, og er villig til å utfordre det vi finner ut av, så blir utfordringene lettere å takle. Det har iallefall jeg erfart. Lykke til ;-)
Er ny her på lavkarboklubben, og også forholdsvis ny på LCHF kost. Dvs 4-5 mndr. Men slit fortsatt med søthunger, spesielt på kveldstid. Dette medfører at jeg spiser altfor mye for å døyve dette søtsuget.
Ville bli veldig takknemlig for råd/tips for hvordan takle dette.
Selv om jeg er mann og kanskje noe mindre påvirket av mine hormoner enn kvinner (?), mener jeg å observere at sukker-/søtbehovet kan variere i løpet av f.eks. en måned - uavhengig av typen / mengden ernæring og væske jeg inntar.
Det går bra til ut på ettermiddagen. Ikke sånn at jeg "faller utpå" hver dag, men oftere og oftere faktisk. Sterke krefter som er i sving, merker det.
En liten belønning jeg unner meg selv på jobb er 4 -5 små biter med 87 % plamil sjokolade til en ettermiddagskaffe. Mørk sjokolade bør jo kunne gå inn i et sunt kosthold. Masse sunne stoffer der, men også noe sukker, 32,6 gram pr. 100 gram. Bør jeg kutte ut dette helt også?
Det er jo også vitterlig sånn at ved bursdager og andre fester og høytider så serveres det kaker. Jeg har prøvd å lage med "erstatningsprodukter" dvs. sukrin o.l. hvis jeg serverer selv. I enkelte situasjoner tar jeg litt "ekte" kake for ikke å støte vertskap. Men dette er sjelden. Merker jo at det trigger, men det er så vanskelig å kutte helt. Men må alt kuttes ut for unngå hverdagscravingene?
Det er krevende å leve som sukkeravhengig . Kan gå bra i flere uker (kan si nei takk til kake på jobb! ) for så plutselig bare må ha... Men jeg må ikke gi opp, det er jo verre enn alt.
Hva tenker du ?? Takknemlig om du SER meg ;-)
Hvordan kan jeg vite om jeg har sukkeravhengighet eller om jeg bare har elendig selvkontroll...? :) Jeg vet at det er bra for meg å kutte karbohydratene, særlig sukker og fint meg, og har veldig lyst å klare det. Men det er så j.... vanskelig å stå imot lysten på en rosinbolle eller en sjokolade! Så da faller man i fristelse, og blir deppa, og spiser likesågodt to boller når man først er i gang...
Du har har tidligere nevnt GABA som "mangelvare" hos sukkeravhengige. Hvor kan man få tak i dette i Norge? Er tilskudd kjøpt hos iHerb trygt? Om jeg googler GABA kommer jeg inn på kroppsbyggersider. Er dette et tilskudd kroppsbyggere benytter? Og i så fall med hvilken hensikt?
Jeg trenger hjelp til å fokusere. Jeg har vært uten sukker siden 1. januar, men i går sprakk jeg så det sang etter. Jeg kjente jeg bare måtte ha noe, prøvde å hente frem det jeg har erfart, jeg blir ikke mett før jeg har spist ordentlig mat (fett og proteiner). Men først gikk den ned litt potetgull, 1/2 pose svisker og noen veldig søte kjeks. Jeg lurer på om sukkersuget ble utløst av ett enkelt eple :-/
Hva kan jeg gjøre når jeg kjenner suget etter sukker kommer? Jeg vet at jeg har et enormt sug etter raske karbohydrater og prøver å styre unna så godt jeg klarer, men i går sprakk det helt. Jeg trenger tips :)
Mvh
Sima
Har blitt veldig flink på å takke nei til brus, da sier jeg at jeg vil ha vann i stedet, men jeg kan jo liksom ikke spørre om noen annet når det blir servert kake.
Har også fått kommentarer på at det går jo ikke ann å drikke vann til kake.....men det går supert for meg. Noen gode tips, for å unngå at folk tror jeg "slanker" meg eller er sær ???
Men så fort jeg er en plass hvor jeg føler at jeg må spise noe med sukker eller hvetemel ( kake, kjeks, sjokolade etc.), da greier jeg ikke å styre meg. Hvorfor ??