Johnny Laupsa-Borge
Avholdt Matkvalitet og valg og bruk av ulike matvarer i et lavkarbokosthold
16 Oktober, 2012 18:00 - 16 Oktober, 2012 21:30
På dette nettmøtet kan du stille spørsmål relatert til matkvalitet og valg og bruk av ulike matvarer i et lavkarbokosthold. Uansett hvilken diett man følger, er det viktig å velge matvarer av best mulig kvalitet, og som har vært produsert på en miljømessig forsvarlig måte. Undersøkelser viser at matkvaliteten har sunket betydelig det siste århundret på grunn av industrielle produksjonsmetoder i landbruket og næringsmiddelindustrien, og ifølge studier får mer enn tre milliarder mennesker, inkludert en stor andel i vestlige land, ikke i seg anbefalte mengder av blant annet en rekke vitaminer og mineraler og langt mindre enn det som regnes for optimalt. Problemet ser ut til å være økende. For å bedre kroppens ernæringsstatus bør man derfor legge vekt på matvarer som har vært produsert, lagret og tilberedt på best mulig måte fra jord til bord, og supplere med utvalgte kosttilskudd. Dessuten er det viktig å velge protein- og fettkilder som gir et balansert inntak av amino- og fettsyrer for å oppnå best mulig effekt av et lavkarbokosthold og forebygge at nye helseproblemer oppstår over tid. Her kan vi lære mye fra det man vet om steinalderkostholdet og hva nordmenn tradisjonelt har spist, slik som innmat og kjøttkraft.
16 Oktober, 2012 20:22Et siste spørsmål fra meg. Jeg spiser en del hermetikk, nærmere bestemt Makrellfilet i tomat og sardiner i olje - nesten hver dag. Er det noe i forhold til hermetisert mat man bør tenkte på eller er det en bra måte å konservere mat på?

Hva med røykt mat, hørte noe om at enkelte produsenter tilsetter røyksmaken, at det faktisk ikke blir røykt, bare tilsatt røyksmak? Er det sant og hva er best, ekte røykt eller det somer tilsatt røyksmak?
16 Oktober, 2012 19:23Hei Johnny

Jeg går på lavkarbokosthold (50-100g karbohydrater om dagen). Jeg har litt problemer med nyrestein/nyregrus (pga forhøyet urinsyrenivå, har tatt prøver). Virker som om det varierer veldig med hva jeg spiser. Lurer på om du vet noe om hvilke matvarer som kan påvirke urinsyrenivå og problemer med nyrestein? Er det noen matvarer som kan ha positiv effekt? PS! Jeg er ikke overvektig (BMI på 24)
16 Oktober, 2012 18:13Hvordan vurderer du ulike matprodusenter. Er det noen som er flinkere enn andre til å ivareta matkvalitet?
15 Oktober, 2012 13:57Jeg er dessverre lite oppfinnsom når det gjelder matlaging og ser at jeg derfor har en tendens til å spise veldig ensidig. "Det enkle er jo ofte det beste"... Spiser derfor hovedsaklig bare egg (kokt/stekt), laks (kokt/røkt), makrell i tomat, bacon, koteletter, løvstek, og dæsjer på med litt smeltet ost i ny og ne, og bruker altfor sjelden grønnsaker utenom agurk og tomat. Spiser desidert mest egg. Bør jeg da KUN velge økologiske? Og hvilke produsenter vil du anbefale mht laks og koteletter? Har bl.a. hørt snakk om at en bør unngå svinekjøtt fordi svin ikke svetter ut avfallsstoffene slik både vi og andre dyr gjør. Hører gjerne din kommentar til det også. På forhånd takk og ha en fin dag;-)
15 Oktober, 2012 09:20Har lest om lavkarbobrød og har følgende spøsmål:
Lavkarbobrød fra Funksjonellmat sier på pakken at brødet er glutenfritt og uten gjær, mens dere i deres konklusjoner sier at det inneholder både gluten og gjær. Jeg baker dette brødet og er fornøyd med dette, men blir nå usikker på hva som er rett.
Er brødet glutenfritt og uten gjær eller ikke??

Hilsen tullemor
14 Oktober, 2012 07:27Hei - jeg bruker mye kokosmelk pga melkeproteinallergi, og her finnes mange forskjellige merker, sammensetninger m.m.. Prøver å unngå alle e-stoffer, mens finnes det en merke som du vil anbefale eller noe man alltid bør ha i bakhodet når man velger kokosmelk?
Mitt andre spørsmål går på olje, både til steking av mat og laging av dressing, majones m.m. Hvilken merke som finnes i vanlige butikker, er vanligvis alltid et godt valg for å ha riktig balanse mellom omega 6/omega 3?
13 Oktober, 2012 20:18Har forstått det slik at en skal velge kjøttdeig fremfor karbonadedeig, men jeg synes karbonadedeig smaker bedre, og metthetsmessig merker jeg ikke forskjell. Er det veldig "feil" å velge karbonadedeig?
13 Oktober, 2012 12:35Bra at dette blir bragt på bane, for det er slik litt flåsete og tabloid sagt at det vi putter inn i vår største kroppsåpning munnen er det gjort få refleksjoner rundt. Bare maten er billig og smaker ok er mantra for folk flest. Personlig så er jeg en "nerd" på matsiden og sliter med å opprettholde profilen.

For å si det enkelt så vil jeg gjerne ha ren ubehandlet mat, vite hvor den kommer ifra og har blitt til.
Når jeg også følger et lavkarbokosthold, følger slow food's prinsipper om god,ren og rettferdig mat og skal ta hensyn til å redusere på melkeprodukter aller helst unngå det; så sliter jeg litt. i praksis vil det si at en vanlig butikk så kan jeg velge blant ca. 5-10% av det de har og aller helst burde jeg brukt de 1% butikkene som ikke er tilknyttet kjedene. Det tar tid, koster mer og en "positiv attityd" til å stå løpet helt ut.

Mitt spørsmål er:

Hvordan skal vi få "folk flest" til å få en større bevissthet rundt det vi putter inn i det hølet midt trynet?
12 Oktober, 2012 17:04Her synes jeg det er vanskelig å stille spørsmål. Dette er et utrolig spennende og viktig tema og pressen har gjort meg så skeptisk til mye av det vi får kjøpt i butikkene. Derfor håper jeg det er noen som kan mye mer enn meg som både stiller spørsmål og opplyser slik at jeg kan lære mer! Jeg forsøker å spise så ren mat som mulig. Kjøtt og fisk, grønnsaker, nøtter, og noe bær og frukt. Jeg tar vitaminer og mineraler og kjøper disse på apoteket. Er det like greit som i en helsekostbutikk? Økologiske matvarer fremfor ikke økologiske matvarer? Jeg vil gjerne lære!
© Lavkarboklubben AS
Dietika ASDr.Hexebergs klinikk