Trude Østensen
Avholdt Kostholdsendring som varer
5 November, 2013 18:00 - 5 November, 2013 19:00
Sukker gjør oss avhengige, og er godt å ha en forståelse for hvordan disse mekanismene påvirker vår adferd. Hvordan kan vi på en god måte etablere nye vaner og opprettholde disse i en livsstilsendring som kan vare livet ut? Still dine spørsmål allerede I dag!
5 November, 2013 16:44Hei!

Spørsmålet du selv stilte, vil jeg veldig gjerne ha et svar på. Nemlig: Hvordan kan vi på en god måte etablere nye vaner og opprettholde disse i en livsstilsendring som kan vare livet ut?

Jeg spør fordi jeg har forstått at jeg er sukkeravhengig. Jeg må helt enkelt holde meg unna alt som smaker søtt. Det er jo enkelt. Men også hvetemel trigger sukkerlysten. Det skal jeg jo ikke spise uansett, så den saken er grei.

Har nå strevd med å komme inn i lavkarbomodus siden jan-13. Føler at jeg med snart 2 uker på ekstrem lavkarbo har fått en kropp som vil mer. Men hjernen min... Den kan fortsatt spille meg puss. Nå prøver den å fortelle meg at jeg skal kose meg med pizza med datteren min på fredag. Men jeg vet av erfaring at det kan være nok til å komme på kjøret igjen. Sukkerkjøret.

Så hvordan kan jeg klare å leve med lavkarbo? Føler det som om jeg konstant har spist kjøtt på smaken i munnen. Har jo ikke det. Spiser max 50 gram protein om dagen (og mlm 10-15 karbo).

Jeg er VELDIG interessert i trening som stimulerer hjernen vekk fra gamle vaner og lettvinte løsninger. Får legge til at jeg holder meg unna melkeprodukter også, men at jeg om noen uker gleder meg til å slippe bl.a. russisk yoghurt inn i kostholdet. Er bare så redd det skal bli for mye også..
5 November, 2013 17:21Når jeg leste boken "Sukkerbomben" av B. Jonsson & ... kjente jeg meg veldig igjen som avhengig el misbruker. Biologisk far var alkoholiker. Jeg blir både høy og lav av mye høykarbo. Fra jeg var barn kan jeg huske at det viktigste for meg var maten , når vi skulle på besøk. Jeg husker lett hva vi fikk servert på besøk... :-) Men nå er jeg 60 år , har forsøkt LCHF og sett vektreduksjon og hatt mindre smerter. Men jeg faller ut hele tiden. Trenger litt karbo for humøret føler jeg. Er så glad i søtt at jeg faller ut selv om jeg på forhånd ikke hadde tenkt å røre den type mat. Bruker en del nøtter og 70 % sjokolade. Tenker at det beste hadde vært å fått all mat servert !! Har heller ikke lyst å gi opp fordi helsen min og vekten min trenger det.
Har du noe råd til meg ?? Kunnskapen min er høy om kosthold og dets virkning på kroppen
5 November, 2013 18:19Hei Trude.
Takk for flotte svar på nettmøtet!
Har du noen praktiske tips for å holde motivasjon oppe og har du noen når man sprekker?

mvh Liliya
5 November, 2013 16:01Hei Trude. Hvorfor er det slik at hvis jeg tar en liten bit melkesjokolade så klarer jeg ikke slutte før det er tomt? OG har du noen teknikker for "tanketrening" i forhold til dette? Tror at total avholdenhet må være løsningen for meg, men det er ganske skremmende...
5 November, 2013 16:05Møter dere mange "velmente råd" mht hvordan dere oppdrar deres litt prinsesse? Og hvordan takler dere det. Noen ganger tør jeg knapt si at jer er lavkarbotilhenger... Altfor mange er totalt uvitende og forutinntatte. Skulle ønske jeg visste det jeg vet idag om kost både til gravide, ammende og ikke minst barn da jeg ble gravid.
5 November, 2013 15:54Hei Trude! Jeg lurer på hvordan det kan ha seg at barn med ADHD blir bedre med lavkarbokost? Og hva er det som gjør at melk kan føre til psykisk ubalanse? Er dette noe skolespykologer og skolemedisinere tar hensyn til og konsekvensen av? Takk for det forbilde du er!
5 November, 2013 15:57Bruker du og mannen din forresten matintoleransetesting på deres pasienter? Jeg mistenker at det er store mørketall der ute. Takk for hjelpen.
5 November, 2013 14:43Hei, jeg meldte meg på et kurs for sukkeravhengige, men det ble desverre ikke noe av i høst. Må vente til nyttr igjen. Dette er noe jeg har tenkt lenge over at jeg trenger.
Da jeg meldte meg på kurset fikk jeg en sånn energi og ro, - helt merkelig. Jeg bestemte meg for å kutte ut alt av søtt og gruet virkelig til å kutte cola light. Har hatt en stort forbruk i mange år!

Jeg lever strengt lavkarbo, har diabetes og er godt regulert. :) Ser i ettertid, etter flere uker uten søte smaker at det går veldig bra uten, men ser samtidig at jeg har tillatt meg selv litt mer nøtter. Desverre går jeg ikke ned i vekt av hverken nøtter eller oster. Det er en sorg.

Tanken min er hvorfor flytter man en avhegighet over til en annen avhengighet uten å merke det før det har gått lang tid? Hva er det som skjer i underbevisstheten?
Tenker med denne erfaringen at jeg likevel vil ha godt av et sukkeravhengighetskurs for om det ikke er sukkeret som plager meg lenger så er det all avhengighet!
3 November, 2013 22:29Hei
Dette med sukkeravhengighet er grunnen til at kostholdsomlegging for mitt vedkommende ikke blir varig.
Hvis jeg lever på streng lavkarbo over lang tid (flere mndr)så blir jeg slapp,deprimert og ingen energi til trening osv,MEN er lettere å holde sukker trangen unna.Kanskje jeg er av de som trenger mer karbohydrater,hva vet vel jeg?Hvis jeg øker karbo mengden til ca 100 så har jeg det best sånn energi messig, men da blir også sukker trangen vanskeligere å styre og vips så er det pån igjen med sukkerkjøret og de kg som jeg har strevd med å ta av kommer da raskt på igjen.HVA i himmelens navn skal jeg gjøre for å styre dette med sukker/karbohydrater uten at det tipper over? som sagt, kroppen min fungerer dårlig på for lite karbohydrater.Kunne ha skrevet mye om bakgrunn osv.som jeg vet har betydning for inntak av sukker osv. men tror du kan svare meg alikevel. Jeg vet at noen driver med sukkeravvenning har vært i kontakt med de,men liker overhodet ikke metoden ,den passer IKKE ALLE. Hvordan kan man forholde seg til denne sukkeravhengigheten? Setter stor pris på svar.
Hilsen sukkerfrustrert dame på 48 år.
31 Oktober, 2013 22:19Hei!
Har levd "lavere karbo" lenge, men er nå gått helt over til lavkarbo. Det jeg savner sterkt er å småspise på kveldene. Føler ikke suget etter noe søtt, men noe å putte i munnen! Jeg er glad i mat og glad i å spise. Ser at dette kan være min eneste grunn til å ikke klare å leve på lavkarbo resten av livet. Hva gjør jeg nå? Skal jeg bare bite tennene sammen, holde ut og håpe at det går over, eller finne alternativer å småspise på (evnt hva?). Foreløpig løser jeg problemet ved å strikke som en gal, forøvrig ikke en dum løsning nå som vi går mot jul...
Hilsen Siri
3 November, 2013 16:29Hei,
jeg sliter med overvekt, dårlig hud, dårlig mage og svingende humør, og vet av tidligere erfaring at lavkarbo gjør hjelper på alt dette. Jeg vet også at å komme i gang med moderat trening gir energi, og vil gjøre det lettere å fortsette med både kosthold og trening. Men - jeg sliter veldig med dørstokkmila både mht kosthold og trening. Har en del utfordringer i livet for tiden, og krevende jobb, så når jeg er ferdig med mine 8 timer på jobb har jeg akkurat nok energi til å komme meg hjem og sette meg i sofaen. Og i matveien er det kun skiver med brunost som frister når jeg har det som nå... Blir kvalm bare av tanken på egg, kjøtt og cottage cheese... Så jeg lurer på om du har noen tips til hvordan man kan klare å komme over kneika...?
1 November, 2013 14:06Hei. Jeg er en dame som har levd en stund. Har alltid etter krigen fått plugget inn i hjernen at fett er farlig. Så ble det til at det ble mer karbohydrater for vi ble oppfordret til å spise brød.
I flere år nå har jeg vært medlem av Kostreform for bedre helse.
Har forstått nå at insulin resistens og svingende blodsukker har skapt mine problemer.
Holder på med flere blodprøver og jeg vet nå at jeg må passe på hva jeg spiser.?
Har trodd at det ikke var så farlig å skjeie ut?
Håper og bli motivert til å holde diett resten av livet?
2 November, 2013 09:10Hei, jeg lurer på om quinoa kan brukes når man går på lavkarbo, har lest om det at det ikke er et korn, men kommer fra en frøplante.
Tidligere nettmøter
Kostholdsendring som varer
© Lavkarboklubben AS
Dietika ASDr.Hexebergs klinikk