Din historie

Suksesshistorier

Nils-Erik Egeberg

Jeg levde usunt i mange år

Det var skikkelig morsomt å jobbe som en gal på ulike restauranter over ti timer per døgn syv dager i uken. Men døgnrytmen ble ofte snudd helt rundt, søvn ble det lite av, og jeg spiste ukritisk alt som bød seg av godsaker på mine egne restaurantkjøkken. Da er vi ved det som er litt vanskelig å forholde seg til. Jeg er så forbaska god til å lage mat, nyte måltider og livet generelt.

Som de fleste andre menn tenkte jeg lite på helsen min

Jeg har ikke vært flink til å lytte til kroppens signaler og drevet med trim og vedlikehold. Det førte til at jeg ble overvektig. Min høyeste vekt var 122 kilo fordelt på 190 cm. Det har vært mye å draske på, og førte til at jeg fikk prediabetes, podagra, høyt blodtrykk og generelt dårlig helse. Jeg hadde ikke skjønt alle signalene kroppen hadde gitt meg de siste årene. Som svimmelhetsanfall, tretthet, dårlig humør og slapp fysisk form.

Innlagt på sykehus med skyhøyt blodtrykk

I august 2004 (47 år gammel) ble jeg hentet av ambulansen da jeg ikke klarte å gå uten å støtte meg til veggen. Alt gikk bokstavelig talt rundt, og jeg ble kjørt til sykehuset etter at jeg ble hjulpet ned på legevakta av min kamerat. Jeg ble liggende på sykehuset i fire dager. Blodtrykket ble målt til 230/130 mmHg ved innkomst, og jeg klarte ikke å gå uten støtte. Jeg ble sendt hjem i taxi uten faste medisiner og ble liggende hjemme uten særlig styrke.

Jeg valgte meg en roligere livsstil og begynte å trene

Det tok meg seks måneder å komme meg noenlunde på beina igjen. I denne perioden innså jeg at jeg måtte leve et roligere liv uten det evige jaget etter økonomiske resultater/suksess, og jeg tok derfor stillingen som kjøkkensjef på Solgården i Spania. Jeg prøvde å ta en del grep for å bedre helsen ved å spille golf, gå lange fotturer og bruke sykkelen til jobben. Men uansett hvor mye jeg trente, gikk jeg ikke noe særlig ned i vekt. Da jeg passerte 50 år, var jeg sikker på at jeg ikke ville leve til 60-årsdagen min.

All treningen førte ikke til permanent vektnedgang

Jeg bare må ha god mat, men jeg var skuffet over at all treningen ikke hadde noen særlig effekt på vekten. Spania har vært mitt hjem de siste syv årene og vekten har ligget på 112–120 kilo. Jeg prøvde i en kort periode å spise lavkarbokost etter å ha lest en del bøker om emnet. Jeg kom ned til 112 kilo, men jeg var for ustrukturert og famlende.

Boken Frisk med Lavkarbo hjalp meg til å etablere nye matvaner

Jeg hadde lyst til å lære mer om lavkarbo og søkte etter informasjon på internett i mai 2010. Jeg fant da boken Frisk med lavkarbo. Nytt liv med riktig mat av Sofie Hexeberg, som solgte godt i Norge. Jeg fikk sendt ned et eksemplar, og denne boken var midt i blinken.

Jeg kan jo mye om mat siden jeg i 25 år har jobbet som kjøkkensjef, restauranteier og kokk. Men jeg syntes det var vanskelig å vite hva jeg skulle spise til frokost og lunsj, og hva jeg skulle ha i matpakka til golfrunden. Jeg har jo som mange nordmenn spist mye brød til alle måltider. Og hvis det ikke var brød, var det poteter, pasta og ris i alle varianter.

Lavkarbo førte til vektreduksjon og er blitt en livsstil

Jeg tenkte så mye på boken til Hexeberg at jeg sendte en e-post og spurte om det kunne være interessant å etablere et samarbeid med meg i Spania, og det svarte hun ja til. Etter at jeg la om til lavkarbo i begynnelsen av april 2011, har vekten gått den rette veien. Jeg veide 114 kilo da jeg startet, og tok av åtte kilo de første åtte ukene. De neste åtte ukene gikk jeg ned ytterligere fem kilo, og deretter tre kilo de siste 16 ukene. Hadde jeg droppet vinen, ville jeg sikkert gått enda raskere ned i vekt. Men for meg er dette ikke noen diett. Det er en kursendring i mitt kosthold som skal gjøre at jeg blir en skikkelig gammel mann.

Jeg spiser masse god mat!

Det beste av alt er at jeg koser meg nesten mer enn før med maten. Nå spiser jeg det samme som før, men har byttet ut potetene med gode grønnsakretter, og jeg lager lavkarbobriks, brød, muffinser eller lignende. Det går mye i kremede grønnsaker, rent kjøtt, fersk fisk og skalldyr.

Livsstilskurs på Solgården

Erik og Sofie Hexeberg besøkte Solgården høsten 2010 for å planlegge kursopplegget. Sofie holdt et foredrag for de vanlige gjestene våre, som har en snittalder på over 75 år. Hun var litt bekymret for om dette med så radikale kostendringer ville være interessant for denne aldersgruppen, og lurte på om de ville ta til seg budskapet. Jeg svarte at det ser vi på egg- og baconforbruket til frokost. Det gikk dobbelt så mye egg og bacon sammenlignet med tidligere, så budskapet hadde nok nådd frem. De første livsstilskursene ble holdt på Solgården og det ble en stor suksess.

Livsstilskurs på Akinon

Våren 2012 flyttet vi kursene til vakre Akinon Resort Center. Der holder vi kurs for nybegynnere, oppfølgingskurs og kurs for helsepersonell. I kursene inngår foredrag, gruppearbeid, matlagingskurs, trim, utflukter og mye sosialt samvær. All mat som lages og serveres er lavkarbomat laget fra bunnen av. I ledige stunder kan kursdeltagerne benytte seg av de fantastiske fasilitetene på Akinon inklusive et variert spa-tilbud. Du kan lese mer om dette tilbudet på www.drhexeberg.no.

Hva har jeg oppnådd på lavkarbo?

Jeg er blitt normalvektig, sukkerhungeren er borte, og jeg må ikke spise så ofte og mye som før. Jeg sover som en sten og humøret er på topp. Jeg var på Cuba nå i august og kunne for første gang siden 1998 gå lange fotturer uten problemer. Tidligere fikk jeg alltid store vannblemmer og gnagsår på føttene. Legen min på Cuba mente at bedringen skyltes at jeg hadde kvittet meg med diabetesproblemet. Podagra har jeg ikke lenger og alle blod- og urintester er normale. En venn av meg på Cuba sa til meg i sommer: Du er blitt ny! – og det stemmer.

Hilsen Nils-Erik Egeberg

© Lavkarboklubben AS
Dietika ASDr.Hexebergs klinikk