Din historie

Suksesshistorier

Kari Mårvik

Kan du fortelle litt om bakgrunnen din?

Jeg er ei jente på 28 år som har slitt med mye stivhet i kroppen, betennelser, prolaps og utmattelse. I forhold til trening og øvelser har jeg fått mange motstridende beskjeder fra både lege, kiropraktor og fysioterapeuter i årenes løp, men uten at det har hjulpet meg. Jeg har trent så smått på forskjellige treningssenter i flere år, men det har ikke vært mye flyt i treningen pga mye sykdom og ryggproblemer.

Jeg fikk diagnosen fibromyalgi da jeg var 27 år gammel

Da jeg var 27 år gammel fikk jeg diagnosen fibromyalgi, noe man visstnok aldri blir frisk av. Jeg ble sykmeldt og ord som uførhet og nedsatt arbeidsevne ble et tema. Det var veldig tungt, og jeg hadde absolutt ikke lyst til å bli ufør resten av livet. Men jeg maktet faktisk ikke mere en én aktivitet om dagen, det å handle mat var mer enn nok.

Jeg kontaktet Dr. Sofie Hexeberg

Ved noen anledninger hadde jeg hørt om Dr. Sofie Hexeberg som snakket høyt om at man kunne bli frisk av fibromyalgi med et lavkarbokosthold. Det hørtes jo helt fantastisk ut, men jeg merket ikke mye bedring på lavkarbo annet enn at jeg ble mye verre dersom jeg spise mye karbohydrater. Jeg ville finne ut av om jeg gjorde noe feil med kosten, siden så mange visstnok ble friske!! Derfor oppsøkte jeg klinikken hennes i Sandvika, fikk en skikkelig utredning, og det ble tatt mange blodprøver (som fastlegen ikke tar). Det var dyrt, men jeg gjorde det fordi løsningen kanskje fantes her. Det viste seg å stemme, jeg var allergisk mot kasein (melkeprotein), laktose (melkesukker), egg og gluten. Jeg fjernet det jeg ikke tålte og ble jeg sakte men sikkert mye bedre. Jeg har levd i en slags tåke i mange år, men nå begynte endelig tåken å lette.

Trening ble også viktig for meg

Etter hvert som jeg fikk mer energi ville jeg komme i skikkelig god form. Jeg begynte på treningsstudioet Kaliber med en veldig flink personlig trener som heter Gunnar Strand Jacobsen. Han skreddersydde et opplegg tilpasset meg. Matplanen min ble jo en drøm å følge, da all "nei-mat" var mat jeg uansett ikke kunne spise. Jeg fikk ekstra motivasjon til å spise sunn mat, og holde meg unna alt jeg egentlig aldri har tålt. Det som skjedde ganske fort, var at muskel og leddsmertene som jeg hadde vært plaget med i mange år, simpelthen forsvant!! Jeg er ikke stiv i kroppen verken om morgenen eller på kvelden. Jeg er tilbake i full jobb som tannhelsesekretær og energinivået er på topp. Det naturlige og sunne kostholdet sammen med treningen har rett og slett gjort meg frisk! Jeg høres jo ut som om jeg er nyfrelst, men jeg har fått et helt nytt liv!

Er det sosialt vanskelig å velge naturlig lavkarbomat uten melk?

Ja, det er dessverre ikke alle som forstår og nesten daglig må jeg forsvare mine sunne valg. Det er en tankevekker at folk føler de må "pirke" på meg fordi jeg spiser kjøtt, kylling, fisk og grønnsaker. Ingen hever et øyenbryn over dem som daglig velger å fylle matboksen med loff og syltetøy. Jeg må ikke bare spise sunt for å få fremgang på trening, jeg må spise sunt for å være frisk. Men kombinasjonen av riktig kost og regelmessig trening gir meg dobbel effekt, og hvem blir ikke motivert av det?? Jeg må uansett planlegge neste dag i forhold til mat, så hvorfor ikke komme i form samtidig? Likevel er det jo ikke alltid like lette dager, og jeg er heldig som har det som må være verdenes mest tålmodige mann. Han fortjener virkelig skryt som har holdt ut med meg i tiden før jeg ble frisk. Han har gitt meg så mye støtte og forståelse og maste lenge for å få meg til å begynne å trene. Andre viktige støttespillere er mamma, pappa, mine søskene og mine nærmeste venner, uten dem hadde jeg ikke kommet langt. De har vært der for meg og støttet meg hver eneste dag i hele mitt liv. De var fortvilet på mine vegne da jeg var syk, og nå når jeg er frisk er det vel ikke noen som er gladere enn dem.

Hva består kostholdet ditt av?

For at jeg skal holde meg frisk må jeg lage all maten fra bunnen av. Maten min består i hovedsak av kylling, laks, torsk, karbonadedeig, olivenolje, rapsolje, masse grønnsaker, litt potet og ris, nøtter, bær og litt frukt. Dette opplegget fungerer fint for meg og formen er på topp.

Hilsen Kari Mårvik

© Lavkarboklubben AS
Dietika ASDr.Hexebergs klinikk