Din historie

Suksesshistorier

Camilla Mørstad

At maten har så stor påvirkning for hvordan vi har det burde kanskje ikke komme som en overraskelse, men jeg tror faktisk at de færreste vet HVOR viktig riktig mat er for kroppen. De fleste tenker at melk og gluten handler og magesmerter og cøliaki. Det trodde faktisk jeg også…

Jeg tør gå så langt som å si at kunnskapen om kosthold har på mange måter reddet familielivet vårt. Det er ikke så mange år siden at vi var en familie med store utfordringer. Jeg hadde siden begynnelsen av 20-årene hatt store helseutfordringer. Vår datter Karianne slet fra hun var 2 år, uten at vi fant noe eller noen som kunne hjelpe oss. Min mann Aslak, som var terrengsyklist og hadde store mål for idretten sin, opplevde å få beskjed om at han flere ganger var overtrent og måtte hvile. At vi med så forskjellige utfordringer skulle finne svaret i den samme maten var overraskende og litt provoserende. Så enkelt og allikevel så vanskelig…

Som 20-åring møtte jeg den berømte veggen. Og selv om jeg var utslitt og sliten, så holdt jeg det gående allikevel. Etter hvert var jeg så utmattet at det å stå opp ble en kamp, jeg kunne bruke en dag på å ta oppvasken etter Karianne og meg. Jeg hadde et umettelig behov for søvn og var alltid trøtt. I perioder hadde jeg så store smerter i kroppen at jeg ikke kunne ha barna mine på fanget.

Jeg fikk stadig flere diagnoser og i tillegg til utmattelsen slet jeg med lave jernlagre, lavt stoffskifte, blodsykdom som førte til mange blåmerker og etter hvert kom også overvekten. Humøret var elendig, og jeg ble fort sint og sur og veldig irritert.

I perioder var jeg så dårlig at jeg måtte ha hjelp til å kle på meg og jeg måtte ta pauser i trappen på vei ned fra andre til første etasje. Jeg følte meg fanget i min egen kropp. På denne tiden var matlysten elendig, men rett som det var fant en sjokolade og en brus veien ned i magen – jeg følte at jeg fikk et energikick og orket litt mer.

Samtidig som jeg slet med mine ting, slet også Karianne med sine ting. Hun var sint, aggressiv, frustrert og overvektig. Til å begynne med fikk vi beskjed om at det var ”valpefett” hun ville vokse av seg, men i stedet ble hun bare større og større. Hun slet mye med voksesmerter i beina, hadde alltid vondt i magen og var mye plaget med diaré. Hun slet sosialt på skolen, hadde ofte hodepine og hadde også en del atopisk eksem. Hun slet med å sovne om kvelden og var umulig å vekke om morgenen.

Det var en tøff tid når jeg var utmattet og irritert og Karianne var sint og frustrert. Det smalt i dører og ofte høylytte krangler mellom mor og datter. Vi gikk til familierådgivning hvor vi lærte når vi skulle overse henne og når vi skulle svare henne. Når jeg ser tilbake på dette i dag, krymper hjertet. Det gjør det fortsatt når jeg ser barn med lavt blodsukker og foreldre som kjefter på ungene for at de ikke kan oppføre seg.

Vi gjorde det vi kunne for å hjelpe Karianne og la om kosten flere ganger etter anbefalinger av både leger og terapeuter. Etter ett år uten sukker og med yoghurt naturell og rug som eneste melke- og glutenkilde la hun på seg 13 kilo. Da hadde vi utviklet et ytterligere anstrengt forhold ettersom vi hele tiden satte begrensinger på hva og hvor mye hun kunne spise. For min egen del hadde jeg akseptert at jeg aldri ville bli frisk etter mange samtaler med legene og behandlerne mine.

I januar 2006 ønsket jeg å gjøre noe med vekten min, ettersom den hadde økt med 50 kilo, og jeg hadde vondt i knær og tok meg selv i la være å rydde opp leker på gulvet fordi det var for tungt. Jeg håpet at en vektreduksjon ville gjøre enkelte ting enklere, selv om utmattelsen ville være like sterk.

Vi kom i kontakt med en gruppe mennesker som hadde gjort seg noen svært nyttige erfaringer og jeg ble anbefalt å kutte ut alle produkter med kumelk og gluten. Jeg begynte med næringshake fra Herbalife, multivitaminer, omega3, spiste mest mulig rene råvarer og kuttet ut alle gluten og melkeprodukter.

Jeg fikk raskt energi, men gikk ikke ned ett gram. Imidlertid begynte smertene i kroppen å slippe taket og humøret ble bedre og mer stabilt. Etter hvert forsvant helseproblemene mine. Energinivået økte, men vekten stod fortsatt helt still.

På grunn av de positive endringene var jeg godt motivert for å fortsette. I dag tenker jeg at det var godt å få bekreftet både for meg selv og andre at mine helseplager ikke hadde noe med overvekten å gjøre, de kom før kiloene og forsvant før kiloene.

Så var vi på et foredrag om blodsukkerstabilt kosthold, og vi gjorde ytterligere noen endringer i kostholder og gikk over til et lavkarbokosthold. Det vil si at vi spiser alt av kjøtt, fugl, fisk, sjømat, egg nøtter, frø, sunt fett som Cocosa, olivenolje og smør, samt grønnsaker og bær, og da gikk jeg raskere ned i vekt.

Etter 15 måneder hadde jeg gått ned 40 kg og erklærte meg selv frisk. Det eneste jeg hadde gjort var å gi kroppen riktig næring og da blir den sterk og vital. Jeg har fortsatt masse overskudd og nå er det ikke lenger kroppen som setter begrensinger for hva jeg kan gjøre og det er herlig.

Ettersom jeg hadde så god virking av et kosthold uten melk og gluten så la vi også om for hele familien. Karianne ble kvitt alle sine helseplager i løpet av tre måneder, hun gikk ned tre klesstørrelser, voksesmertene forsvant, diareen og den oppblåste magen var historie, hodepinen var borte, og sinne og frustrasjonen var som blåst vekk. I stedet dukket det opp en herlig jente som var glad og fornøyd med livet. Dette førte også til at hun knyttet vennskap og fungerte svært bra på skolen, både sosialt og faglig.

Aslak som var såkalt overtrent og med et immunforsvar som var helt håpløst – det vil si at han stadig hadde bihulebetennelser, ofte forkjølelser og feber og var ofte sykemeldt, kom seg fort han også. Ettersom idrettsutøvere vanligvis spiser mye karbohydrater var han spent på hva et lavkarbo og høyfett kosthold ville gjøre med kroppen hans.

Men uten korn – og melkeproduter, og med balansert mat og næringstilskudd som næringsshaken, multivitaminer, Cocosa, Udo’s choise, urbase og probiotika føler han seg på topp. Etter harde treninger går restitusjonen raskere, muskelstyrken og utholdenheten har økt, og han har sjelden muskelsmerter. Dette kostholdet gjør at han har jevn energi hele dagen og sjelden går tom for næring verken på jobb eller trening.

Mange lurer på om ikke det er vanskelig eller krevende å ha et slikt kosthold som vi har. Vi har alltid fokusert på hva vi kan spise og aldri hva vi ikke kan spise og føler ikke at vi forsaker noe. Vi har virkelig erfart på kroppen hva kosthold kan gjøre med kroppen på godt og vondt. Martine på åtte år og Tindra på tre år spiser samme maten som oss, og disse jentene har stabilt godt humør og er sjelden syke.

Omleggingen krever en innsats til å begynne med, men nå er dette kostholdet helt naturlig for oss og vi bruker ikke lang tid på å handle. Dessuten handler det om å tenke annerledes, man må ikke spise brødskiver til frokost, lunsj og kvelds. Laks og eggerøre er en fin start på dagen, avokado med reker og majones kan være et fint kveldsmåltid. Vi lager også opp ekstra mat når vi først lager middag, da går det fort å lage matpakker til barna. Suppe på termos, kjøttboller og oppskårne grønnsaker med dipp er ofte en favoritt i matpakkene. Smoothies med Cocosa og Udo’s choise er en favoritt blant barna.

Fordi vi ser at mange trenger kunnskap om hva mat gjør med kroppen vår, både fysisk og psykisk holder vi kurs for alle. Vi har kostholdskurs med fokus på helse, ned-i-vekt-kurs og babymat-kurs for barselgrupper. Det er utrolig viktig å gi barna gode vaner så tidlig som mulig.

Hilsen Camilla Mørstad

© Lavkarboklubben AS
Dietika ASDr.Hexebergs klinikk